„Vždy nám dokázal sehnat elektřinu,“ vzpomíná velitel na ukrajinského zajatce zavražděného Rusy

Štáb ČT natáčel v rodném městě hrdinného ukrajinského zajatce zastřeleného Rusy (zdroj: ČT24)

Uplynul měsíc od chvíle, kdy se na internetu začalo šířit video s vraždou ukrajinského zajatce Oleksandra Matsievského. Voják vzdorující tváří v tvář ruské zbrani se stal jedním ze symbolů pokračujícího ukrajinského odporu. Do jeho rodného města Nižyn v Černihivské oblasti nyní zavítal štáb České televize. Podle velitele jednotky, v níž Matsievskyj působil, dobrovolník pomáhal v bojích u Bachmutu či Soledaru zařídit elektřinu. Do zajetí padl loni v prosinci v zákopech na Donbasu.

Zajatý voják zvolá „Sláva Ukrajině“ a ruské náboje ho vzápětí sráží k zemi. Video s vraždou Matsievského před měsícem šokovalo svět. Původně ukrajinská armáda zabitého vojáka identifikovala jako Tymofije Šaduru ze 30. mechanizované brigády, tato informace se však nepotvrdila.

Velitel jednotky, v níž Matsievskyj působil, tehdy přišel kromě Oleksandra také o dva kolegy a další dva vojáci jsou stále nezvěstní. „Ztratili jsme s nimi kontakt u Soledaru. Už z dřívějška jsme věděli, jak to chodí, a měli jsme o ně velký strach. Nedělali jsme si iluze, že by byli naživu. Byli jsme si jistí, že jsou všichni mrtví. Pak se objevilo to video,“ vzpomíná na těžké chvíle velitel.

Velitel Matsievského jednotky
Zdroj: ČT24

Okupanti údajně Matsievského donutili vykopat vlastní hrob. Teď už bývalý elektrikář leží v tom řádném v domovském městě Nižyn. „Pomáhal nám na různých místech, i v drsných podmínkách kolem Bachmutu a Soledaru, kde jsme působili. Vždycky nám pomohl získat elektřinu, nějak ji tam vždycky sehnal,“ řekl ČT velitel.

Matsievskyj padl do zajetí v zákopech na Donbasu. Při bojích Rusové jeho jednotku odstřihli. Nikdo o něm neslyšel od konce prosince. „Dnes jsem udělil titul Hrdina Ukrajiny Oleksandru Matsievskému. Vojákovi, na kterého bude vzpomínat celá Ukrajina,“ oznámil začátkem března ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Ani město Nižyn na padlého vojáka nezapomnělo. Je to pár dnů, co po něm přejmenovalo jednu z ulic. V samotném centru má navíc vzniknout památník zdejším vojákům, kteří při bojích padli, včetně Matsievského. Aktuálně je to kolem osmdesáti osob. „Jednali jsme s matkou a rodinou zahynulého Oleksandra i o umístění pamětní desky na domě, kde žil,“ sdělil starosta Nižynu Oleksandr Kodola.

Záběry vraždy Oleksandra Matsievského
Zdroj: ČT24

Ukrajinské úřady vyšetřují zabití zajatce jako válečný zločin. Podobných příběhů mohou být stovky, možná tisíce.