Ve Střední Asii nalezli ostatky Čechoslováků z první světové války

Události: Hroby Čechoslováků (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc Čechoslováků se za 1. světové války dostaly jako zajatci do Střední Asie a zemřely tam. Badatelé nedávno objevili jedno z míst, kde jsou jejich ostatky uložené. Náhrobek se nachází na zahradě soukromého domu a jeho majitelé o něj celé století pečovali.

Před sto lety se obec na severu Tádžikistánu jmenovala Dragomirovo, dnes je to Merchobod. V dobách první světové války sem úřady carského Ruska vozily ve velkém zajatce, mezi nimi i Čechy v rakousko–uherských uniformách. Pracovali tu na stavbě železnice a měli zde i hřbitov.

Rodina obyvatele obce Širali Šaripova koupila daný pozemek krátce po rozpadu Sovětského svazu v roce 1992. „Do té doby tu žili krymští Tataři. O pomník se starali a po nich my,“ vysvětluje Širali Šaripov, ke kterému zavítala delegace z Česka – příznivci vojenské historie, ale i specialisté z ministerstva obrany.



Češi ale mohou ležet i na jiných místech, například na pravoslavném hřbitově ve městě Chudžandu. Na seznamu, který mají čeští badatelé k dispozici, je pro dnešní Tádžikistán asi 260 jmen. Mnozí ze zajatců jsou uvedeni na pomnících v českých městech a vesnicích.