Wagnerovci mají pod kontrolou východ Bachmutu, zní z Británie i USA

Události: Intenzivní boje u Bachmutu pokračují (zdroj: ČT24)

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina kontroluje většinu východní části ukrajinského města Bachmut. Frontová linie nyní prochází řekou Bachmutka. V souhrnu svých zpravodajských informací to uvedlo britské ministerstvo obrany a obdobně hodnotí situaci i americký Institut pro studium války.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Wagnerova skupina dokázala v posledních čtyřech dnech ovládnout „většinu východní části“ Bachmutu. Ukrajinci naopak podle Londýna dál drží západní část města. Dalšímu postupu Rusů se snaží zabránit tím, že „strhli klíčové mosty přes řeku“.

O ovládnutí východu města, které je jedním z hlavních ohnisek současných bojů a bojuje se o ně už řadu měsíců, se v poslední zprávě o situaci na bojišti zmínil také Institut pro studium války (ISW). Podle něj také vyplývá ze vzdušných záběrů, že ruské síly postoupily severozápadně od Bachmutu a dostaly se 800 metrů od závodu na zpracování kovů AZOM.

Ruští vojenští blogeři tvrdí, že žoldnéři Wagnerovy skupiny už do komplexu vstoupili. ISW soudí, že Rusové nyní preferují útok na opevněné pozice v takticky náročné průmyslové oblasti před širším obklíčením západního Bachmutu.

Rusové podle amerických analytiků odvádějí z dobytých území v Bachmutu obyvatele. „Nové záběry z dronu zveřejněné 10. března ukazují ruské vojáky, jak pod hrozbou použití zbraní odvádějí civilisty z budov ve východním Bachmutu na neznámé místo,“ upozornil Institut. 

Sama Wagnerova skupina oznámila, že plně ovládla východ Bachmutu již v polovině týdne. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg podotkl, že nelze vyloučit, že celý Bachmut v příštích dnech padne. Za zásadní považuje „zajistit, aby to nebyl rozhodující okamžik války“.

Ukrajinské úřady hovoří o civilních obětech v Chersonu

V Chersonu podle místních úřadů zahynuli v sobotu při ruském ostřelování tři lidé. Palba podle nich zasáhla jednu z ulic města, které ukrajinská armáda po měsících ruské okupace osvobodila loni v listopadu. Ruské invazní síly se tehdy stáhly na protější břeh řeky Dněpr a od té doby město pravidelně ostřelují.

Ukrajinská pravda napsala, že dalších pět civilistů zahynulo po ostřelování v Chersonské a také Doněcké oblasti v pátek. Ukrajinská armáda uvedla, že v pátek čelila v Doněcké a Luhanské oblasti stovce útoků. Tvrdí, že je dokázala odrazit, a naopak armáda podnikla „obranné akce“ ve směru na Záporoží a Cherson. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není však v podmínkách války možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.