Dobyli jsme východní Bachmut, hlásá ruská Wagnerova skupina

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina oznámila, že má plně pod kontrolou východní část ukrajinského města Bachmut. Oznámil to zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin. Dobytí Bachmutu by bylo pro Rusko prvním významným vítězstvím za více než půl roku. Okupantům se tak může otevřít cesta k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti. Kyjev zatím vyjádření wagnerovců nekomentoval. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nelze vyloučit, že Bachmut padne v příštích dnech Rusům a je proto nutné zajistit, aby to nebyl rozhodující okamžik války.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)
23:22

Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

"Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

22:43

Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

22:27

Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

O plné ovládnutí ukrajinského města, které mělo před válkou na sedmdesát tisíc obyvatel, se žoldnéři spolu s ruskými vojáky snaží už řadu měsíců. „Jednotky soukromé vojenské Wagnerovy skupiny převzaly kontrolu nad východní částí Bachmutu. Vše na východ od řeky Bachmutka je plně pod kontrolou wagnerovců,“ uvedl Prigožin v hlasové nahrávce na síti Telegram.

Zmínil také, že bezprostředně po dobytí Bachmutu, by měly do města dorazit další ruské jednotky. „Svět zatím neviděl ruskou armádu, ty dobře vycvičené jednotky, které se zatím nezapojily do bojů. Mají veškeré moderní zbraně a průzkumné vybavení. Jsou skvěle připravené a čekají, až přijde jejich čas,“ řekl. 

Jeho tvrzení nebylo podle agentury Reuters možné ověřit z nezávislých zdrojů. Také americký Institut pro studium války (ISW) však na základě analýzy svých zdrojů dospěl k závěru, že „po kontrolovaném ukrajinském stažení“ ruské síly zřejmě obsadily východní část Bachmutu za řekou Bachmutka.

Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga nelze vyloučit, že Bachmut v příštích dnech padne. „Musíme zajistit, aby to nebyl rozhodující okamžik války,“ zdůraznil šéf Aliance. „Rusko posílá stále víc vojáků, víc techniky. Co se mu nedostává v kvalitě, snaží se nahradit množstvím. Utrpěli tam velké ztráty,“ doplnil s tím, že i přes ukrajinský odpor může Bachmut velmi brzy padnout. 

Generální tajemník NATO se ve středu zúčastnil neformálního jednání ministrů obrany zemí Evropské unie ve Stockholmu. Rozhovory se podle něj týkaly především možnosti urychlení dodávek munice Ukrajině a návrhu dalších společných nákupů zbraní a munice.

Kyjev mlčí

Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě pouze uvádí, že ruské invazní síly „i přes značné ztráty“ nadále útočí na Bachmut. Podle armády Rusové pokračují mimo jiné právě u tohoto města v neúspěšné ofenzivě. „Neúspěšné útočné akce vedly také u obcí Berchivka, Dubovo-Vasylivka, Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Kliščijivka,“ tvrdí velení ukrajinských sil s odkazem na obce severně, jižně a západně od Bachmutu.

Rusové podle něj jen u Orichovo-Vasylivky podnikli za poslední den více než třicet neúspěšných útoků. Celkem ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili přes sto nepřátelských útoků, píše generální štáb a krom jiného sděluje, že invazní vojsko nadále zaměřuje své hlavní úsilí na útočné akce ve směrech na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske.

Ukrajinské vedení hodlá obranu Bachmutu posílit, aby nepustilo Rusy dál. „Podle německého Bildu se vede spor mezi prezidentem Zelenským a velitelem sil u Bachmutu Zalužným. Ten chce údajně své muže z oblasti stáhnout už několik týdnů. On sám v médiích několikrát řekl, že situace u Bachmutu připomíná skutečné peklo,“ citovala velitele zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Spory wagnerovců s ruskou armádou

I kvůli dosavadním nezdarům u Bachmutu se Prigožin a jeho skupina dostali v poslední době do nemilosti u šéfa Kremlu Vladimira Putina. Moskva v jednom z rázných kroků zakázala skupině verbovat vězně, a mluví se dokonce i o stažení žoldáků z Ukrajiny. Šéf wagnerovců o víkendu kritizoval ruské armádní velení kvůli nízkým přídělům munice a varoval, že pokud se jeho žoldnéři budou nuceni od Bachmutu stáhnout, celá ruská fronta se zhroutí.

Kyjev i Moskva tvrdí, že v bitvě o Bachmut zabily značné množství nepřátelských vojáků. Ačkoli vojenští analytici přistupují k tvrzením obou stran o ztrátách skepticky, uznávají, že několikaměsíční boj o kontrolu nad Bachmutem se změnil v jednu z nejkrvavějších bitev rok trvající války, píše Reuters. Město je z velké části zničené a zůstávají v něm asi jen čtyři tisíce civilistů.

„Bachmut je spíš symbolickým místem než strategicky důležitým bodem. Boje se tam vedou už velice dlouho, proto je pro Ukrajince důležité to místo ubránit, a naopak pro Rusy je důležité ho dobýt,“ poznamenala zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nedávno prohlásil, že obsazení Bachmutu je rozhodující pro proražení ukrajinské obrany a umožní ruským silám provádět další útočné operace hlouběji na Ukrajině. Rusům by se tak otevřel prostor táhnout směrem na další města na východě země včetně Slavjansku či Kramatorsku.

Analytici význam Bachmutu zlehčují

ISW ale v jedné z nejnovějších analýz uvedl, že dobytí Bachmutu není ve skutečnosti tak operačně a strategicky významné. Pro další ruský postup v Doněcké oblasti je nutné, nicméně nestačí, napsal ISW, který pochybuje, že dobytí Bachmutu Moskvě výrazně pomůže.

Podle analytiků ruské síly nebudou schopny bezprostředně pokračovat hlouběji na území Ukrajiny. Rusko v této části fronty využívá především jednotky pro boj zblízka, které zřejmě neovládají manévrový způsob boje, a nemá tam dostatek mechanizovaných sil, píše ISW.

Kromě toho z Bachmutu vycházejí na západ dvě silnice v různých směrech - do Kosťantynivky a do Slovjansku a Kramatorsku. Ofenzivy v obou směrech se nebudou vzájemně podporovat, takže ruské velení si bude muset vybrat jednu, aby mělo nějakou šanci na úspěch. Ukrajinské síly navíc podél obou cest vybudovaly silná opevnění, upozorňuje ISW.

Rusko sice v posledních týdnech dosáhlo úspěchů v okolí Bachmutu, ale jinak byla jeho zimní ofenziva neúspěšná a při velkých útocích dále na sever a jih nepřinesla žádné významné zisky, poznamenala agentura Reuters.