Putin podepsal dekret o mobilizaci osob, které se dopustily závažných trestných činů

Ruský vůdce Vladimir Putin v pátek podepsal dekret, na jehož základě bude možné mobilizovat také osoby, které spáchaly některé závažné trestné činy. Mobilizováni nebudou i nadále lidé odsouzení za terorismus, špionáž, extremismus a další vážné činy. Podle Putina bylo během mobilizace dosud povoláno 318 tisíc lidí.

Ruský diktátor v září vyhlásil takzvanou částečnou mobilizaci po sérii neúspěchů svých vojsk na Ukrajině. Ministr obrany Sergej Šojgu po jejím vyhlášení uvedl, že do služby bude povoláno tři sta tisíc záložníků, ve skutečnosti ale rozkazy dostávali nejen oni. Minulý týden Šojgu oficiálně oznámil Putinovi, že mobilizace byla dokončena.

V dekretu se podle státní agentury TASS uvádí, že mobilizovány nebudou moci být i nadále osoby odsouzené za pohlavní zneužívání nezletilých, terorismus, špionáž, vlastizradu, extremismus a některé další trestné činy. Mobilizaci nebudou podléhat ani lidé, kteří mají v trestním rejstříku záznam za nedovolené nakládání s jadernými materiály a radioaktivními látkami.

Již dříve média uváděla, že ruská žoldnéřská Wagnerova skupina verbovala do svých řad odsouzence v nápravných zařízeních.

Mobilizace byla úspěšná, tvrdí Putin

Putin v pátek prohlásil, že do ruské armády bylo v rámci skončené mobilizace přivedeno 318 tisíc lidí. Vyšší než původně plánovaný počet odvedenců vysvětlil vládce Kremlu dobrovolníky, kteří se údajně ve velkém množství hlásí do služby. Na 49 tisíc mobilizovaných již plní bojové úkoly na Ukrajině, všichni ostatní se nyní věnují výcviku, tvrdí diktátor.

Stát se podle Putina zaměří na podporu rodin mobilizovaných. Zpravodajský portál Meduza v této souvislosti napsal, že Putin podepsal nařízení o jednorázové výplatě 195 tisíc rublů (zhruba 78 tisíc korun) mobilizovaným vojákům. Ruský vůdce dříve slíbil, že mobilizovaní muži budou dostávat měsíční odměnu minimálně v této výši.

Není však jasné, zda má nové nařízení s těmito měsíčními výplatami nějakou souvislost, podotkl portál Meduza. Ve čtvrtek média informovala o protestní akci ve výcvikovém středisku v ruském Uljanovsku, kde se mobilizovaní bouřili kvůli tomu, že slíbené měsíční výplaty nedostali.