Ruská mobilizace nemá limity, dle ruského listu Kreml hodlá povolat milion mužů

Dekret o částečné mobilizaci, který ve středu vydal ruský vůdce Vladimir Putin, je formulován tak neurčitě, že umožňuje ruským úřadům poslat na frontu prakticky kohokoliv. Vyhláška limity nezmiňuje a může poškodit reputaci režimu. I proto Putin nechává odpovědnost na ministerstvu obrany a regionech. Povolání do zbraně by mohlo sloužit i jako zastrašení proti odpůrcům Kremlu. Rusové očekávají, že elit se nedotkne.

Ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že mobilizace by se neměla dotknout studentů, dva dny předtím ale již začali poslanci Jednotného Ruska připravovat návrh, podle kterého by studenti získali nárok na akademické volno po dobu vojenské služby na Ukrajině.

Podle zjištění listu Novaja Gazeta Europe se mobilizace může v této fázi týkat až milionu branců. Píše se tak v utajeném sedmém paragrafu dekretu. „Číslo bylo několikrát opraveno a nakonec se shodli na milionu,“ uvedl zdroj webu, který měl k dokumentu přístup.

Ministr obrany Šojgu přitom ve středu tvrdil, že povolání do zbraně se bude týkat pouze tří set tisíc rezervistů.

„Prezidentský dekret vyzývá k částečné mobilizaci, nespecifikuje ale žádné parametry, které by tuto částečnost vymezovaly,“ vysvětluje ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová. „Podle textu může být povolán kdokoliv, s výjimkou pracovníků vojensko-průmyslového komplexu, kteří budou mít nárok na odklad. Že se mobilizace týká pouze vojáků v záloze, kteří mají nějakou vojenskou odbornost, bylo zmíněno v projevu, nikoli ve vyhlášce,“ upozorňuje.

Její slova potvrzuje i právník a obhájce lidských práv Pavel Čikov. „Vyhláška neuvádí žádné podrobnosti o mobilizaci. Je formulována tak široce, jak je to jen možné,“ říká s tím, že je jen na rozhodnutí ministra obrany, koho na frontu pošle. Mobilizace podle Čikova začne rezervami, ale rozhodně u nich nemusí skončit. „Pokud bude potřeba více, dekret umožňuje mobilizaci neomezeného počtu branců,“ dodává.

„Benevolentní car“ se zbavuje odpovědnosti

Rozhodnutí o mobilizaci podle mnohých komentátorů může poškodit reputaci samotného Putina. Delegace odpovědnosti na ministra obrany je tak podle politologa a novináře Alexandera Baunova strategickým krokem. „Putinovi hrozí, že ztratí svůj status benevolentního cara,“ vysvětluje. „Když se lidé budou ptát ‚Proč já? Proč ne on? Proč moje dítě, a ne dítě mých sousedů?‘, bude na Šojguovi, aby odpověděl,“ říká.

Podle webu Meduza bude navíc i ministr obrany jen prostředníkem a odpovědnost za provedení mobilizace Ruska ponesou především regionální gubernátoři. Federální úřady jen nařídí přibližný počet vojáků, které od nich bude vyžadovat, o zbytek se mají postarat sami.

Meduza připomíná, že to není poprvé, co se Kreml takto zbavuje odpovědnosti za nepopulární rozhodnutí. Stejnou strategii použil již v prvním roce pandemie covidu, kdy byli za opatření proti šíření nemoci zodpovědní také regionální zastupitelé. 

Strach z fronty

I navzdory tomu ale podle Baunova režim riskuje ztrátu podpory. Odvody proto bude zneužívat i jako nástroj represe, domnívá se politolog.

„Vybočuješ z řady? Dostaneš povolávací rozkaz. Hodí se jim to jako prostředek k potlačení protestů proti samotné mobilizaci,“ vysvětluje Baunov. V případě všeobecné mobilizace by prý lidé neměli co ztratit, částečná mobilizace ale může být použita k zastrašování oponentů.

Na některých hraničních přechodech se ve čtvrtek směrem z Ruska tvoří dlouhé kolony (na fotce přechod do Finska)
Zdroj: Essi Lehto/Reuters

Sociolog Nikolaj Mitrochin dodává, že nebude ani čas patřičně vycvičit mobilizované civilisty. „Budou odvedeni a okamžitě posláni na své pozice,“ předvídá. Existuje tak riziko, že tyto posily sice doplní stavy početně, nebudou ale příliš účinnou posilou proti ukrajinské protiofenzivě.

Připomíná, že pěchotní jednotky jsou podle zpráv nyní na přibližně 35 procentech své normální velikosti, a protiválečné postoje mezi vojáky na frontě tak podle něj budou stále intenzivnější. „Celou zimu na frontě pod neustálou palbou – to byste nepřáli nikomu,“ říká.

Peskovův syn se domnělému povolání do zbraně bránil

Existují ale přece jen náznaky, že mobilizace se nedotkne všech potenciálních odvedenců stejně. Tvůrci youtubového kanálu Populární politika, kteří jsou blízcí opozičníkovi Alexeji Navalnému, předstírali, že jsou vojenští úředníci, a zavolali synovi mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova s tím, že je povolán do zbraně.

Nikolaj Peskov reagoval překvapeně a přijít do náborové kanceláře odmítal. „Samozřejmě, že se tam nedostavím. Pokud víte, že jsem Peskov, měli byste si uvědomit, jak nevhodné by bylo, kdybych tam byl. Vyřeším to na jiné úrovni,“ odvětil „vojenským úředníkům“ Nikolaj.

„Když mi Vladimir Vladimirovič řekne, že tam mám jít, půjdu,“ ujistil nakonec Peskov junior. Domnělý zástupce vojenského komisariátu mu na to řekl, že prezident nemůže volat každému rezervistovi. Nikolaj Peskov, který je bývalým brancem ruských jaderných raketových sil, jej ujistil, že on „není každý“.