Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci. Letenky ze země rychle mizí

Protesty proti mobilizaci v Jekatěrinburgu (zdroj: EBU/SOTA)

V reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku svolali aktivisté na středeční večer celonárodní protesty. Po celé zemi už večer zatkla policie víc než 1200 demonstrantů. Letenky ze země se po projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém svůj krok ohlásil, během dne zcela vyprodaly. Ruské aerolinie následně nařídily zastavit prodej letenek mužům ve věku od 18 do 65 let bez souhlasu ministerstva obrany.

Protiváleční aktivisté svolali na středeční večer celonárodní protesty proti mobilizaci, která je v Rusku první od druhé světové války. „Tisíce ruských mužů – našich otců, bratrů a manželů – budou vrženy do válečného mlýnku na maso. Za co budou umírat? Proč budou matky a děti prolévat slzy?“ uvádí hnutí Vesna v prohlášení, v němž vyzývá Rusy, aby v sedm hodin večer vyšli do center svých měst.

„Nyní válka přijde do každého domu a každé rodiny,“ varuje dále uskupení, které je podle agentury Reuters protiválečným sdružením. Vesna dále viní Putinův režim z toho, že „uvrhl Rusko do strašlivého krveprolití, izolace a chudoby“.

Policie během večerních protestů v ruských městech zadržela víc než tisíc lidí. Vyplývá to z infromací nezávislého webu OVD-info, který demonstrace monitoruje. Přes 490 lidí zadrželi v Petrohradu a nejméně 425 v Moskvě. 

Ve východní části Ruska začali lidé demonstrovat už od středečního odpoledne. Policie rozehnala protestní akci v sibiřském Irkutsku a zadržela na ní několik desítek lidí. Podle serveru Meduza zatýkala policie i v Tomsku. Další malé a neorganizované akce vyjadřující nesouhlas s plánovanou mobilizací hlásí například v Ulan Ude, Chabarovsku nebo Jakutsku. V Irkutsku policejní příslušníci rozehnali všech šedesát shromážděných lidí a asi dvacet z nich zadrželi. V Chabarovsku na demonstraci dorazilo dvanáct lidí. Větší protesty začaly ve středu večer ve městech v evropské části Ruska.

„Do zákopů s Putinem!“ křičeli demonstranti

„Protesty v Rusku začaly ve východní části země už během dne, ale nejsou příliš velké. V Moskvě začaly protesty okolo sedmé večer, lidé tu sice neměli transparenty, ale vykřikovali protiválečná hesla a dělali lidské řetězy. Policie jich na místě okamžitě po zahájení zatkla několik desítek,“ informoval z místa zahraniční zpravodaj ČT v Moskvě Karel Rožánek. Účastníkům protestů hrozí kromě vysokých pokut i několikaleté vězení. 

„Do zákopů s Putinem!“ skandovali lidé podle videí zveřejněných na sociálních sítích na moskevském bulváru Arbat. Další videozáznamy zobrazují příslušníky policie ve vestách, přilbách a s obušky, jak odvádějí demonstranty z Moskvy do přistavených antonů. Z Petrohradu, kde se u chrámu svatého Izáka shromáždili lidé nesouhlasící s mobilizací, přišla podle OVD-Info zpráva o tom, že policisté bili některé demonstranty obušky.

Zatýkalo se také například v Jekatěrinburgu na Urale. Některé z protestujících přitom policie podle stanice Nastojaščeje vremja patřící Svobodné Evropě tlačila obličejem k zemi. Asi dvě desítky lidí zadržela policie v sibiřském Irkutsku, kde se jí také podařilo protestní akci zcela rozehnat. Desítky zadržených jsou hlášeny také z mnohých dalších měst.

Podle serveru Meduza vyzvalo sdružení Vesna o den dříve ruské vojáky, aby se odmítli účastnit invaze na Ukrajině a vzdali se dříve, než vstoupí v platnost chystaný zákon, který v těchto dnech schvaluje ruský parlament a podle něhož se takový krok stane trestným činem.

Letenky ze země pomalu mizí

Data na serveru Google Trends rovněž ukazují nárůst vyhledávání na Aviasales, což je nejoblíbenější ruský web pro nákup letenek. Podle údajů serveru se ve středu vyprodaly přímé lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménského Jerevanu, tedy destinací, kam Rusové mohou cestovat bez víz. Dostupné nebyly ani některé spoje s přestupy, například do gruzínského Tbilisi.

Ve středu večer poté podle serveru Airlive.net nařídily ruské aerolinie zastavit prodej letenek ruským mužům ve věku od 18 do 65 let. Pokud by chtěli vycestovat, musí podle pokynů předložit souhlas ministerstva obrany.  

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov při tiskové konferenci odmítl komentovat možnost uzavření ruských hranic pro Rusy, jichž se mobilizace týká, což by jim zabránilo se případně odchodem ze země vyhnout povolání do služby. „Vyjasnění v této věci bude následovat,“ podotkl.

Data Googlu rovněž ukazují na nárůst vyhledávání návodu, jak si zlomit ruku.

Ruské akcie po zahájení obchodování v reakci na Putinův projev prudce klesly a hlavní index odepisoval kolem deseti procent. Rubl vůči dolaru spadl nejníže za více než dva měsíce.