Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.

V Lee se nacházejí města Fort Myers a Cape Coral, která ve čtvrtek floridský guvernér Ron DeSantis označil na dopolední tiskové konferenci za „zdevastovaná“. Záplavy nazval největšími za posledních 500 let. Konstatoval, že Fort Myers a Cape Coral se ocitly ve středu bouře. Ani na odpoledním setkání s novináři nezmínil žádné oběti na životech. 

Stanice Fox News uvedla, že první obětí se stal dvaasedmdesátiletý muž v Deltoně na Floridě. Zemřel v noci na čtvrtek poté, co vyšel ven během hurikánu, aby vypustil svůj bazén, uvedl úřad šerifa okresu Volusia. 

Ian se přehnal přes poloostrovní stát Florida, načež se přesunul nad Atlantický oceán. Nejprve oslabil na úroveň tropické bouře a ve čtvrtek podvečer místního času opět zesílil na hurikán, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány. Nyní se nachází asi 540 kilometrů jiho-jihozápadně od mysu Cape Fear v Severní Karolíně. Vítr v něm nyní dosahuje kolem 120 kilometrů za hodinu. S americkou pevninou se má znovu setkat v pátek ráno (odpoledne SELČ) ve státě Jižní Karolína. Později by měl hurikán rychle zeslábnout.

Události: Hurikán Ian pustošil Floridu (zdroj: ČT24)

Živel udeřil na pobřeží jako hurikán čtvrtého stupně na pětistupňové škále a se silou větru 241 kilometrů v hodině byl podle agentury AP pátým nejsilnějším hurikánem, který kdy zasáhl USA. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage na 2,6 milionu odběratelských míst.

Bouře podle meteorologů postupuje centrální Floridou dále do vnitrozemí, kde také očekávají ničivé záplavy, a udeří i na východní pobřeží poloostrova. Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Panují obavy, že by Ian mohl zasáhnout zábavní parky kolem Orlanda, včetně Disney Worldu. Dále na jihu, kde způsobil záplavy, pokračují evakuace.

Nouzové linky ve Fort Myers během noci obdržely velký počet volání od lidí ze zaplavených domů. Tísňová linka ve třech nejpostiženějších floridských okresech je přesměrována do jiných oblastí, protože tamní telefonické spojení přestalo fungovat. 

Vizualizace hurikánu Ian u pobřeží Floridy (zdroj: EBU/National Oceanic and Atmospheric Administration)

Podporu poskytlo 26 amerických států

V akci jsou na Floridě národní garda, tisíce elektrikářů, stavařů, průzkumných týmů i nejrůznějších záchranářů, uvedl guvernér. Podporu Floridě poskytlo 26 amerických států. 

Floridská první dáma Casey DeSantisová založila charitativní sbírku Florida Disaster Fund na podporu lidí a komunit zasažených bouří. Materiálních zásob má stát podle guvernéra dostatek a je tedy přínosnější, pokud ti, kteří chtějí pomoct, přispějí na tuto sbírku, na kterou doposud přišlo přes 1,6 milionu dolarů (asi 40 milionů korun).

DeSantis také řekl, že hovořil s prezidentem Joem Bidenem, který mu slíbil „stoprocentní federální podporu“ při obnově poničených oblastí.

Uvízlé auto na Floridě po hurikánu Ian
Zdroj: Marco Bello/Reuters

Zrušené lety, nouzový stav

Letiště v Tampě, Orlandu a Jacksonvillu na čtvrtek zrušila všechny lety, informovala CNN. Nejhůře postiženými letišti jsou Orlando s 386 zrušenými lety, Miami s 216 odvolanými lety a Tampa, kde zůstalo na zemi 178 letadel. Ve zbytku USA bylo na středu a na čtvrtek oznámeno zrušení 3500 letů.

Pět výletních lodí s tisícovkami pasažérů údajně kvůli hurikánu Ian prodloužilo cestu nebo zamířilo do jiných přístavů. Tři nejvytíženější floridské přístavy – Port Tampa Bay, Port Canaveral a Jackson Port Authority – byly kvůli hurikánu uzavřeny. Mezi postiženými loděmi je i Carnival Paradise, která se tento týden měla vrátit do přístavu Tampa Bay, ale místo toho zakotvila u mexického ostrova Cozumel.

Virginie se také připojila k americkým státům Georgia, Severní a Jižní Karolína, které kvůli hurikánu Ian vyhlásily nouzový stav. Rozhodnutí oznámil virginský guvernér Glenn Youngkin. Předpokládá se, že hurikán bude ovlivňovat části státu od pátku.

Na Kubě jsou mnozí stále bez elektřiny

Hurikán Ian předtím na Kubě připravil o život dva lidi a přerušil dodávky elektrické energie pro celý ostrov.

V mnoha oblastech Kuby, kterou v úterý večer místního času (půlnoc z úterý na středu SELČ) postihl totální výpadek proudu, ani ve čtvrtek neměli lidé elektřinu. Státní energetická firma přiznala, že dodávky elektřiny se daří obnovovat jen pomalu. Blackout postihl jedenáctimilionovou Kubu po úderu hurikánu Ian, který si na tomto karibském ostrově vyžádal tři oběti, než s ještě větší silou zasáhl americkou Floridu.