TÉMA

Hurikán Ian

Zaspali jste, mrtvých mohlo být méně, kritizuje část Floridy úřady kvůli hurikánu Ian

Více než tisíc záchranářů pokračuje na Floridě v postupném prohledávání oblastí zničených hurikánem Ian, který se přes americký stát přehnal minulou středu. Stále tam pátrají po přeživších. Počet obětí mezitím stoupl na 125. Úřady v některých okresech přitom čelí kritice, že mohly reagovat rychleji a mrtvých by pak bylo méně.
9. 10. 2022|

Biden navštívil hurikánem zpustošenou Floridu, obyvatelům slíbil pomoc s obnovou

Americký prezident Joe Biden ve středu navštívil Floridu zdevastovanou hurikánem Ian a slíbil, že jeho vláda udělá všechno pro to, aby místním obyvatelům pomohla s obnovou jejich měst a obcí. Když se prezident setkal s místními občany, po jeho boku stál floridský republikánský guvernér Ron DeSantis, Bidenův možný soupeř v prezidentském klání v roce 2024. Oba muži shodně uvedli, že politika teď musí jít stranou.
5. 10. 2022|

Počet obětí hurikánu Ian ve Spojených státech roste. Stovky tisíc odběratelů jsou bez proudu

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP nejméně o 62 obětech.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:51|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|