Počet obětí hurikánu Ian ve Spojených státech roste. Stovky tisíc odběratelů jsou bez proudu

Florida hledá přeživší po hurikánu Ian. Mrtvých by mohly být i stovky (zdroj: ČT24)

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP nejméně o 62 obětech.

Největší zkázu napáchal hurikán Ian na Floridě, odkud také pocházejí všechny americké oběti s výjimkou čtyř lidí, kteří zahynuli v Severní Karolíně. Bilance podle Reuters pravděpodobně dále poroste s tím, jak záplavové vody ustupují a záchranáři se dostávají hlouběji do oblastí, které byly původně odříznuty od okolí.

Ian udeřil na Floridu ve středu jako hurikán čtvrté kategorie, silou větru se blížil nejvyšší, páté kategorii, a byl tak jedním z nejsilnějších, jaké kdy tuto oblast postihly. Bouře způsobila rozsáhlý výpadek proudu, k pondělnímu ránu je podle monitorovacího serveru PowerOutage na Floridě bez elektřiny 657 tisíc odběratelů.

Hurikán posléze zeslábl na tropickou bouři, nad oceánem opět zesílil a jako hurikán prvního stupně zasáhl Severní Karolínu. Provázel ho vítr o rychlosti přes 140 kilometrů v hodině. Než dorazil k americkému pobřeží, způsobil Ian smrt tří lidí na Kubě.

V USA dosáhl počet mrtvých podle agentury Reuters 85, z toho je 81 na Floridě. Pobřežní okres Lee napočítal 42 mrtvých a další čtyři okresy pak 39 obětí. Představitelé okresu Lee čelí kritikám, zda vydali s dostatečným předstihem výzvy k evakuaci, uvádí Reuters.

Místní představitel Cecil Pendergrass v neděli prohlásil, že jakmile se úřady okresu dozvěděly, že bude v dráze bouře, vydaly příkazy k evakuaci. Někteří lidé se přesto rozhodli zůstat. „Já jejich volbu respektuji. Jsem si ale jistý, že toho mnozí z nich teď litují,“ řekl.

Nebývalý rozsah záchranných operací

Floridské úřady zaznamenaly nejvíc pátrání a záchranných operací v americké historii od teroristických útoků z 11. září 2001. Národní garda v ulicích rozdává vodu, jídlo a zajišťuje pořádek. „Když se podíváte na ty čtvrtě, tak to vypadá, jako by sem přišlo Rusko a zbombardovalo to. Takto přesně vypadá,“ řekl záchranář z projektu Dynamo Bryan Stern. 

Betty Reynoldsová, zachráněná obyvatelka ostrova Sanibel, musela svůj domov opustit téměř po půl století. „Nemyslela jsem si, že to je tak špatné, dokud nezačala přitékat voda,“ líčila.

Tisíce domů po hurikánu zůstalo zcela opuštěných. I proto guvernér Floridy varoval, aby nikoho nenapadlo situaci zneužít a pustit se do rabování. „Můžete mít lidi, kteří si vezmou lodi na některé z ostrovů a pokusí se vyplenit domy. Můžu vám říct, že ve státě Florida nikdy nevíte, co na vás může číhat za některým z domů,“ upozornil republikánský guvernér Ron DeSantis. 

Obyvatelé Floridy mají právo nosit zbraň a bránit majetek. Řadu z nich však nyní mnohem víc trápí nekonečně dlouhé fronty u čerpacích stanic. Palivo potřebují do aut i generátorů energie, protože stovky tisíc z nich jsou dál bez elektřiny a pitné vody. „Nyní zachraňujeme Američany, ze kterých se stávají uprchlíci na Floridě,“ řekl k tomu záchranář Stern.