Bělorusko zahájilo vojenské cvičení. Pro sousední země není hrozbou, zní z Minsku

Běloruské ozbrojené síly ve středu zahájily rozsáhlé cvičení, které má prověřit jejich bojovou připravenost, oznámilo ministerstvo obrany. Agentura Reuters manévry označila za náhlé. Minsk zároveň na pozadí ruské invaze v sousední Ukrajině tvrdí, že cvičení nepředstavuje žádnou hrozbu pro sousední země nebo pro evropské společenství obecně. V první fázi války Rusko využívalo běloruské území k útokům na Kyjev, Černihiv a další oblasti Ukrajiny.

„Plánuje se, že zkouška (bojové připravenosti) bude zahrnovat pohyb značného počtu vojenských automobilů, což může zpomalit provoz na veřejných komunikacích,“ upozornil běloruský resort obrany.

Běloruský režim je blízkým spojencem Moskvy, která na konci února zahájila rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Zkouška bojové připravenosti následuje den poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko hovořil po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle stručné informace na stránce Kremlu spolu státníci probírali mimo jiné právě „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, což je oficiální ruské označení pro válku.

V souvislosti s vojenským cvičením uvedl mluvčí ukrajinských pohraničníků Andrij Děmčenko, že napadená země stále počítá s možností, že by se běloruští vojáci zapojili do invaze. „Nevylučujeme, že by Ruská federace mohla v určitém okamžiku použít území Běloruska, ozbrojené síly Běloruské republiky, proti Ukrajině. Proto jsme připraveni,“ uvedl.

Část ruských vojsk vtrhla v počátečních fázích agrese na sever Ukrajiny právě z běloruského území, přičemž invazi předcházelo rozsáhlé společné cvičení Běloruska a Ruska na běloruském území.

Po houževnatém odporu ukrajinských sil se ruské jednotky z oblastí na severu Ukrajiny stáhly a nyní své útoky soustředí na východ a jihovýchod země.