Lukašenko působí jako „předseda minského výboru politické strany Jednotné Rusko“, míní Šír

Jan Šír v Horizontu ČT24: Bělorusko připomíná Ruskem okupované území (zdroj: ČT24)

Pozice běloruského vůdce Alexandra Lukašenka je nesamostatná, neboť za svou politickou existenci i život vděčí Vladimiru Putinovi. V Horizontu ČT24 to uvedl Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Bělorusko se sice dosud nezapojilo do bojových operací na Ukrajině, na ruské agresi vůči svému sousedovi se ale podílí, upozornil Šír. Případná účast Minsku v bojích podle něj nutně není v Lukašenkově zájmu, běloruský vůdce si ale vybírat nemůže.

Podle Kyjeva chce Moskva zatáhnout Bělorusko do bojů na Ukrajině skrze provokace. Lukašenko tvrdí, že jeho země se do operace nezapojí. Bělorusko se už ale na agresi vůči Ukrajině podílí, připomněl Šír.

„Poskytuje ruské armádě území, odkud může (Rusko) vysílat svou pozemní armádu na Ukrajinu, z běloruského území jsou ostřelovány ukrajinské pozice včetně měst a včetně infrastruktury a z Běloruska startují i letadla, která Rusko používá pro bombardování ukrajinských pozic,“ popsal odborník na postsovětský prostor.

„Bělorusko představuje poměrně důležitý logistický uzel, skrz který Rusové doplňují své síly. Tím, že (Bělorusko) drží na ukrajinských hranicích ve směru Kyjeva vlastní jednotky, tak váže ukrajinské síly na sebe, které pak mohou chybět někde jinde,“ dodal Šír.

„Bělorusko připomíná Ruskem okupované území“

Sám Lukašenko je podle něj ve slabé pozici, takže se nelze spolehnout na jeho slova o tom, že se země do bojů nezapojí. „Lukašenko je uzurpátor, jenž po brutálním potlačení protestů, které proti němu vypukly po zfalšovaných volbách, vděčí za svou existenci nejen politickou – ale dovolím si říci, že i za svůj život – Vladimiru Putinovi,“ připomněl Šír události z roku 2020.

Je zcela zjevné, že Lukašenkova pozice je už nesamostatná, konstatuje Šír. „Jeho manévrovací prostor je velmi omezen a jeho pozice v současnosti se blíží něčemu, co by šlo označit jako funkci předsedy minského výboru politické strany Jednotné Rusko. Bělorusko daleko více než suverénní zemi v posledních měsících připomíná Ruskem okupované území.“

Zapojení Běloruska do přímých bojů je podle Šíra v ruském zájmu. „Rusové asi nejsou příliš šťastní z toho, že země, kterou považují za spojence, je na tom lépe než Rusko samo. Narážím nyní na dopady ruské agrese v podobě sankcí. A samozřejmě Rusové se potýkají s velkými problémy během té své kampaně. Týká se to i obrovských ztrát na bojové, lidské síle. V případě, že by jim běloruské síly byly schopny v tomto ohledu napomoci, tak by to byla určitě velká posila.“

Situace na běloruské straně ale není jednoduchá. „Běloruská armáda, jak o tom svědčí epizodické informace, které máme, se sama potýká s velkými problémy, pokud jde o kompletaci jednotek a pokud jde o jejich morálku a vůbec motivaci bojovat proti Ukrajině, k čemuž Bělorusové sami o sobě žádný důvod nemají. A myslím si, že to není nutně ani v Lukašenkově zájmu. Ale Lukašenko není v pozici, kdy by si mohl vybírat,“ uzavřel Šír.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.