Protesty pokračují i za nouzového stavu. Kanadská policie chystá zásahy

Kamiony a další vozy opustily obec Coutts v kanadské provincii Alberta a ukončily tak blokádu, která paralyzovala hraniční přechod se Spojenými státy více než dva týdny. Jinde však tyto protesty proti koronavirovým opatřením pokračují navzdory vyhlášenému nouzovému stavu, který policii dává velmi široké možnosti postihu.

Konvoj odjel z Coutts nedlouho poté, co premiér Justin Trudeau poprvé využil zákon o nouzovém stavu, jenž dává vládě široké pravomoci pro potlačení vlny dopravních blokád v zemi.

Blokáda a demonstrace stovek řidičů kamionů proti koronavirovým restrikcím rozezlily také některé obyvatele kanadské metropole Ottawy. Stěžovali si na obtěžování a zastrašování. Šéf místní policie Peter Sloly v úterý kvůli kritice, že pro ukončení takzvaných konvojů svobody neudělal dostatek, rezignoval, informovaly světové agentury.

V ulicích hlavního města se situace v úterý ráno místního času nezměnila: dlouhá řada kamionů stále blokovala Wellingtonovu ulici na Parlamentním vrchu, popsala agentura AFP. Blokáda rovněž podle ní pokračuje v Emersonu, kde hraniční přechod zůstává zavřený.

V čele protestního hnutí stojí řidiči kamionů nespokojení mimo jiné s požadavkem vlády, aby byli pracovníci nákladní dopravy přijíždějící do Kanady plně očkovaní proti covidu-19. Protestují i proti dalším regulačním pandemickým opatřením. Konvoj svobody postupně získal proslulost a podporu i v dalších zemích, kde se pak uskutečnily, nebo stále probíhají, podobné protesty (například Francie, Belgie či  Nizozemsko).

Policie dostala k dispozici velmi široké pravomoci

Kanadský ministr pro veřejnou bezpečnost Marco Mendicino uvedl, že je načase, aby policie začala využívat širokých pravomocí daných zákonem o nouzovém stavu, který vládě umožňuje blokády zakázat a začít odtahovat kamiony. Vládní činitelé zatím nicméně neuvedli, kdy a kde zásahy proti konvoji svobody začnou. Podle Mendicina úřady dolaďují poslední podrobnosti.

Vláda nicméně bude moci mimo jiné zakázat blokády na hraničních přechodech, letištích, v metropoli, dále bude moci zmrazit osobní a firemní bankovní účty řidičů kamionů a pozastavit jim licence, poznamenala AP.

Protesty vypukly v Kanadě v lednu, kdy stovky kamionů zablokovaly dopravu v centru velkých měst, zejména v Ottawě, a na hraničních přechodech.