TÉMA

Konvoj svobody

Konvoj historických armádních vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Konvoj zhruba dvou desítek historických armádních vozidel a motocyklů v pátek v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se koná vždy poslední pátek v dubnu pravidelně od roku 2005. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.
26. 4. 2024|

Plzní projel Konvoj svobody, čelo přehlídky tvořila těžká technika včetně tanku

Lidé s českými, americkými i belgickými vlaječkami lemovali Klatovskou třídu v Plzni, po které projel Konvoj svobody. Přehlídka více než 280 kusů historické vojenské techniky je každoročně jedním z vrcholů plzeňských Slavností svobody, největších oslav konce druhé světové války v Česku. Podle členů klubů vojenské historie se jedná o jednu z největších oslav svého druhu v Evropě. Akci si podle zástupkyně tamního magistrátu města nenechaly ujít desetitisíce diváků. Lidé si památku konce druhé světové války připomínali také v hlavním městě.
7. 5. 2023|

Kanadské policii se podařilo ukončit obležení Ottawy protestujícími s kamiony

Kanadské policii se patrně podařilo ukončit blokádu ulic metropole po třech týdnech protestů proti pandemickým opatřením. V sobotu v Ottawě zasahovaly stovky těžkooděnců, kteří získali zpět kontrolu nad ulicemi kolem parlamentních budov.
19. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 07:28|

Protesty pokračují i za nouzového stavu. Kanadská policie chystá zásahy

Kamiony a další vozy opustily obec Coutts v kanadské provincii Alberta a ukončily tak blokádu, která paralyzovala hraniční přechod se Spojenými státy více než dva týdny. Jinde však tyto protesty proti koronavirovým opatřením pokračují navzdory vyhlášenému nouzovému stavu, který policii dává velmi široké možnosti postihu.
15. 2. 2022|

Kanadský premiér Trudeau zavedl kvůli protestům v zemi nouzový stav

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že jeho vláda vyhlásila nouzový stav kvůli protestům, které uzavřely některé hraniční přechody a ochromily centrum Ottawy. Poprvé tak využil zákon nazvaný Emergencies Act, který dává vládě široké pravomoce pro potlačení vlny dopravních blokád.
15. 2. 2022|

Kanada chce ukončit protest proti pandemickým opatřením blokující most do USA. Zasahuje i Francie

Kanadská policie v sobotu zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Demonstranti se začali bez odporu rozcházet a zdá se, že se situace vyřeší pokojnou cestou, napsala agentura AP. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování na počátku tohoto týdne narušilo obchod mezi oběma zeměmi. V Paříži pak proti francouzské verzi konvoje svobody zasahovala policie.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 20:46|

Kanadský protestní konvoj nekončí a inspirují se u něj odpůrci očkování v dalších zemích

Čtyři provincie Kanady v tomto týdnu oznámily částečné nebo úplné zrušení opatření proti šíření koronaviru. Protesty místních řidičů kamionů přesto stále pokračují. Nově zablokovali i několik hraničních přechodů do Spojených států. Premiér Justin Trudeau to označil za ohrožení ekonomiky země. Kanadské demonstrace navíc inspirovaly odpůrce očkování na Novém Zélandu nebo ve Francii.
10. 2. 2022|

Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|