Kanada chce ukončit protest proti pandemickým opatřením blokující most do USA. Zasahuje i Francie

Události: Demonstrace v Kanadě a ve Francii (zdroj: ČT24)

Kanadská policie v sobotu zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Demonstranti se začali bez odporu rozcházet a zdá se, že se situace vyřeší pokojnou cestou, napsala agentura AP. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování na počátku tohoto týdne narušilo obchod mezi oběma zeměmi. V Paříži pak proti francouzské verzi konvoje svobody zasahovala policie.

V pátek soudce vydal soudní příkaz k ukončení blokády do 19 hodin místního času (dnešní 01:00 středoevropského času). Demonstranti však zůstávali na místě i po uplynutí tohoto termínu, a to navzdory varováním policie, že každý, kdo blokuje silnici, může být zatčen a může mu být zabaveno vozidlo. Po rozednění nicméně řada demonstrantů z mostu odjela, když k místu protestu zamířily desítky policistů, napsala AP.

Při vyklízení mostu podle agentury zatím nedošlo k žádným viditelným fyzickým konfrontacím. Policie uvedla, že dopoledne nebyl nikdo zadržen. „Oceňujeme spolupráci demonstrantů a dál se budeme soustředit na pokojné ukončení demonstrace,“ dodala.

Podle Daniela Kosse, jednoho z demonstrantů, kteří na mostě v noci z pátku na sobotu zůstali, uspěl protest v tom, že přilákal pozornost k požadavkům na zrušení koronavirových opatření. Koss zároveň vyjádřil spokojenost, že byla demonstrace poklidná, a přesvědčení, že většina lidí se rozejde v klidu.

V provincii Ontario platí stav nouze

Premiér provincie Ontario Doug Ford vyhlásil v pátek v provincii stav nouze. To umožňuje jeho vládě ukládat pokuty až 100 tisíc amerických dolarů (2,1 milionu korun) a jeden rok vězení těm, kteří budou nadále nezákonně blokovat silnice, mosty, chodníky a další kritickou infrastrukturu.

Ambassador Bridge spojuje americké město Detroit s kanadským městem Windsor a je nejrušnějším americko-kanadským hraničním přechodem. Proudí tudy 25 procent veškerého obchodu mezi oběma zeměmi. Jeho zablokování přimělo řadu automobilek omezit výrobu kvůli nedostatku součástek.

V Kanadě se již třetím týdnem konají protesty proti přísným pandemickým opatřením vlády, včetně požadavku na povinné očkování proti covidu-19 pro řidiče přejíždějící hranici USA a Kanady. Spustila je akce kanadských řidičů kamionů nazvaná konvoj svobody, která v posledních dnech ochromila život v hlavním městě Ottawě. Tyto protesty se staly inspirací i pro další skupiny nespokojené s koronavirovými restrikcemi a vládami v jiných zemích světa včetně Francie, Nizozemska, Austrálie či Nového Zélandu.

Dusno v Paříži

Pařížská policie v sobotu zadržela nejméně pět set vozidel, která se navzdory policejnímu zákazu pokoušela vjet do francouzského hlavního města a zúčastnit se zde protestu proti koronavirovým omezením, který se inspiroval takzvaným konvojem svobody v Kanadě. Část protestujících se navzdory hlídkám na okraji města dostala do centra Paříže k Vítěznému oblouku. Podle agentury AP proti nim policisté na pařížské třídě Champs-Élysées zasáhli slzným plynem. Snažili se tak demonstraci rozehnat.

Policisté také rozdali zhruba tři sta pokut a zatkli sedm osob, dvě měly u sebe nože, kladiva a kanystry s benzínem a pět osob mělo praky, uvedl zpravodajský server BBC. Mezi zadrženými je i jeden z vůdců protestního hnutí žlutých vest Jérôme Rodriguez, napsala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

Premiér Castex policii: Postupujte nekompromisně a tvrdě

Premiér Jean Castex v televizi vybídl pořádkové síly, aby proti všem pokusům o zablokování dopravy v metropoli postupovaly nekompromisně a tvrdě.

Poprvé od demonstrací přívrženců hnutí žlutých vest jsou zmobilizována i obrněná vozidla četnictva, uvedla agentura AFP. Podle prefekta Didiera Lallementa jsou v pohotovosti také desítky odtahových vozidel. Policie odhadla počet vozidel v různých konvojích u bran Paříže na 3300.

Podobné protesty se chystají i v jiných zemích. Desítky nákladních aut a dalších vozidel, od traktorů po auta s přívěsy, přijely v sobotu do Haagu a v rámci nizozemského konvoje svobody zablokovaly vjezd do historického parlamentního komplexu. K řidičům se připojila i skupina protestujících s transparentem s nápisem „Láska a svoboda, žádná diktatura“. Policie vyzvala demonstranty, aby se přesunuli do parku, kde mohou v demonstraci pokračovat.