Hlavní město Kanady zablokovaly kamiony, řidiči protestují proti povinným vakcínám

Kanadskou Ottawu od soboty okupují kamiony. Jejich řidiči nesouhlasí s nařízením, podle nějž se musí ti, kteří překračují hranici mezi Kanadou a USA, naočkovat proti covidu-19. Demonstrují rovněž za zrušení všech epidemických opatření, která kabinet premiéra Justina Trudeaua zavedl na začátku roku. Trudeau skupinu označil za „pouhou okrajovou část“ společnosti s „nepřijatelnými názory“, které nereflektují názory většiny Kanaďanů.

„Už nemohu pracovat, protože nemohu překročit hranice,“ stěžuje si Csava Vizi, řidič kamionu z Windsoru, a poznamenává, že je jediným živitelem rodiny. „Očkovat se odmítám,“ říká s tím, že vakcínu považuje za nebezpečnou. Svůj kamion zaparkoval před kanadským parlamentem, podobně jako další stovky řidičů zaplnily ulice Ottawy.

Takzvaný Konvoj svobody začal jako shromáždění proti povinnosti očkování pro řidiče, kteří překračují hranice. Pakliže se nenaočkují, musejí po překročení hranice z USA absolvovat dvoutýdenní karanténu. Řidiči na západě Kanady se sdružili do volné skupiny, která začala organizovat jízdu přes celou zemi směrem do hlavního města.

Jak postupovala na východ, nabírala na síle a získávala podporu. Mnozí příznivci protestu, kterým už Trudeauova politika vadila dlouhodobě, míní, že premiér pandemickými opatřeními překročil únosnou míru. Od demonstrace je neodradilo ani mrazivé počasí – v provincii Ontario o víkendu teplota klesala až k minus 21 stupňům Celsia.

Řidiči kamionů v Kanadě protestují proti povinnému očkování (zdroj: EBU/CACBC)

Policie se nejprve obávala, že by se protesty mohly zvrhnout v násilné. V hlavním městě tak kamiony doprovázela početná skupina vozů a policistů. Demonstrace ale většinou probíhala klidně a připomínala spíše procházku po městě, doprovázenou troubením klaksonů.

Premiér Trudeau ale přesto z bezpečnostních důvodů opustil s rodinou svůj dům v centru Ottawy, uvedla televize CBC. Jeho kancelář vzkázala, že bezpečnostní záležitosti nekomentuje.

„Obavy plynou z toho, že ve vedení protestujících mohou být představitelé extremistických organizací různého zaměření,“ uvedl český velvyslanec v Kanadě Bořek Lizec. Úřady řeší několik incidentů u památníků jako tanec ženy na hrobu neznámého vojína nebo zneužití sochy sportovce a aktivisty Terryho Foxe, v jehož rukou se objevila obrácená státní vlajka.

Události: Protesty řidičů kamionů v Kanadě proti očkování (zdroj: ČT24)

Miliony na podporu

Příznivce protest řidičů nezískává jen na cestách, ale i na sociálních sítích. Přes 275 tisíc lidí jim vyjádřilo podporu na Facebooku, kolem 40 tisíc se našlo na chatovací aplikaci Telegram a z více než 70 tisíc příspěvků přes crowdfundingovou platformu GoFundMe se pro hnutí vybralo pět a půl milionu kanadských dolarů (asi 94 milionů korun). 

Společnost GoFundMe na začátku tohoto týdne oznámila, že prostředky zmrazila, dokud se s organizátory nedohodne na podobě vyplacení peněz. Jedna z bývalých zpravodajských analytiček kanadské vlády Jessica Davisová konstatovala, že „rychlost a anonymita“ darů vyvolala pozornost.

„Není mi úplně jasné, kolik z těch, kteří přispívají on-line, je vlastně kanadské národnosti. Mnoho darů bylo poskytnuto anonymně a je zcela zřejmé, že některé aktivity pocházejí ze zahraničí,“ řekla Jessica Davisová, bývalá analytička a vedoucí společnosti Insight Threat Intelligence.

Problémy s dodávkami potravin

S demonstrací se také prohloubil další problém, kterému Kanada aktuálně čelí. Odborníci varují, že nařízení o očkování je jen jednou ze součástí „dokonalé bouře“, která zasáhne národní potravinový systém. Kamiony hrají klíčovou roli při přepravě jídla, tu přitom ztěžují již špatné počasí, uzavírky dálnic a problémy s výpadky zaměstnanců v obchodech. 

„Kanadský potravinový systém se kvůli zdejšímu podnebí doslova pohybuje na korbě kamionu,“ komentuje Simon Somogyi, profesor na Guelphské univerzitě, který se zabývá obchodem s potravinami a řízením dodavatelského řetězce. „Dodavatelský řetězec je pružný, ale také křehký,“ řekl o každoročním dovozu potravin z USA v hodnotě 21 miliard kanadských dolarů (zhruba 360 miliard korun).

Proti demonstraci se postavila Kanadská aliance nákladní dopravy (Canadian Trucking Alliance, CTA), která zastupuje přibližně 4500 dopravců, vlastníků a dodavatelů v odvětví. „Žádáme kanadskou veřejnost, aby si uvědomila, že mnoho lidí, které vidíte a slyšíte ve zprávách v médiích, nemá žádný vztah k odvětví nákladní dopravy,“ zdůraznila v sobotu CTA.

CTA vyzvala řidiče kamionů, kteří se akce zúčastnili, aby tak učinili pokojně a poté Ottawu opustili. Organizátoři protestu však avizovali, že v metropoli zůstanou, dokud vláda od podmínky očkování neupustí. Řidič Csava Vizi k tomu poznamenal: „Pokud tu mám zůstat dva měsíce, tak tady budu.“

Podporu vyjádřili Trump či Musk

Hnutí na dálku podpořili i bývalý americký prezident Donald Trump nebo podnikatel a miliardář Elon Musk. Trump v sobotním projevu na shromáždění v Texasu pochválil kanadské protestující za to, že „statečně vzdorují těmto nezákonným požadavkům“, zatímco Musk demonstranty podpořil na Twitteru.

Okamžitou podporu získali řidiči kamionů také na menší sociální síti Gab, kde se množí příspěvky vyjadřující podporu nákladním řidičům a nenávist vůči kanadskému premiérovi Trudeauovi.