Dodávky ruského plynu skrz Jamal se zastavily. Cena paliva přesáhla 170 eur za megawatthodinu

Události ČT: Jamalem opět neproudí ruský plyn (zdroj: ČT24)

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý ráno zastavily, tok se posléze obrátil opačným směrem. S odvoláním na německého provozovatele plynovodní sítě Gascade o tom informuje agentura Reuters. Upozorňuje, že dodávky se již od soboty snižovaly. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů. Ceny plynu v Evropě vystoupily na dosavadní maximum a překonaly 170 eur za megawatthodinu.

Jamal dodává ruský plyn do Německa přes Bělorusko a Polsko, objem paliva a směr jeho toku se řídí podle požadavků odběratelů. Dodávky na západ se už od soboty snižovaly, na úterý si ruský plynárenský gigant Gazprom nezarezervoval žádné kapacity pro export tímto potrubím. V listopadu se objem i směr toku plynu v Jamalu střídavě obracel z východu na západ.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku v úterý poprvé překonala 170 eur (zhruba 4290 korun) za megawatthodinu.

„Přerušení ruských dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. V Evropě totiž málo fouká, takže produkce elektřiny z větrníků znatelně pokulhává. Navíc panuje poměrně chladné počasí, což samozřejmě poptávku po energiích umocňuje,“ komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Zejména pokud v nadcházejících týdnech udeří v EU mrazy, nelze rozhodně vyloučit blackouty nebo nutnost sériově, region po regionu, přerušovat dodávky elektřiny podnikům i domácnostem,“ dodává.

Tlak na zprovoznění Nord Stream 2

Gazprom je důležitým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. „Gazprom dodává plyn podle požadavků zákazníků a plně v souladu se současnými smluvními závazky,“ konstatoval v pondělí ruský podnik.

Polská státní plynárenská a ropná společnost PGNiG potvrdila, že Gazprom plní své smluvní závazky v souladu s jejími požadavky. „Nemáme žádné výhrady,“ prohlásil mluvčí polského podniku Radoslaw Kazimierski.

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obviňování, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2.

Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý odmítl, že by stav Jamalu souvisel s Nord Streamem 2. „Jde o čistě komerční záležitost,“ tvrdí.