Nord Stream 2 získá povolení k provozu nejdříve v červenci, uvedl německý regulátor

Plynovod Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, nezíská povolení k provozu dříve než v červenci příštího roku. Vyplývá to z vyjádření šéfa německého úřadu, který má schvalovací proceduru na starosti. Plynovod je už hotov a ruské ministerstvo zahraničí minulý týden vyjádřilo naději, že povolení k provozu získá na jaře.

„Rozhodnutí nepadne v první polovině roku 2022,“ řekl prezident Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) Jochen Homann.

Agentura již v listopadu oznámila, že proces schvalování plynovodu Nord Stream 2, který měl původně trvat do 8. ledna, dočasně pozastavila. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva.

Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu.

Moskva odmítá obvinění, že cíleně omezuje dodávky

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu nového Nord Streamu. Rusko obvinění odmítá.

Připravený plynovod má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Dříve vybudovaný podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.