Gazprom nebude výrazně posilovat dodávky plynu do Evropy, důvodem je podle analytiků spuštění Nord Streamu 2

Ruská společnost Gazprom si na listopad pro účely přepravy zemního plynu trasou Jamal-Evropa zarezervovala jen asi třetinu volných kapacit přes území Polska. O dodatečné tranzitní kapacity na přepravu suroviny přes Ukrajinu pak neprojevil Gazprom zájem vůbec. Podle analytiků si dodatečné tranzitní kapacity nerezervuje proto, aby prosadil svůj projekt Nord Stream 2. První rameno rusko-německého plynovodu je naplněno technickým plynem a může spustit provoz. Uvedl to v pondělí provozovatel plynovodu, společnost Nord Stream 2 AG. Stavba ale stále čeká na schválení německých úřadů.

Gazpromu v první polovině října ve srovnání se stejným obdobím v září klesl objem exportu plynu. Výsledky aukce dodatečných kapacit pro tranzit plynu jsou teď pod drobnohledem, neboť Evropa by chtěla více plynu, zejména pak z Ruska. Cena plynu pro evropský trh se totiž za poslední rok zvýšila o stovky procent. To je výsledek několika faktorů, především slabé nabídky a vysoké poptávky díky hospodářskému oživení po pandemii.

Ruský exportér zemního plynu si podle údajů na portálu Regional Booking Platform zarezervoval kapacitu pro přepravu asi 32 milionů metrů krychlových plynu denně. To je zhruba pětatřiceti procent celkové dodatečné kapacity, kterou na trase Jamal-Evropa na listopad nabídl polský provozovatel plynovodů Gas System přes tranzitní uzel Kondratki.

Gazprom se s Ukrajinou koncem roku 2019 po dlouhých jednáních dohodl na pětiletém kontraktu, podle kterého dodává přes ukrajinské území plyn dál do Evropy. Rozhovory značně zkomplikovalo politické napětí, které mezi oběma zeměmi panuje od anexe ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

Ruský plynárenský gigant má právo zarezervovat si dodatečné tranzitní kapacity navíc k těm, které už si vyjednal dříve a které využívá. Gazprom ale v letošním roce většinou odmítal kupovat si velké objemy volných kapacit přes Ukrajinu. Ukrajinský provozovatel plynovodů v pátek uvedl, že Rusko posílá přes Ukrajinu dál do Evropy méně plynu, než k jakým objemům se zavázalo ve smlouvě.

Gazprom kapacity nezvyšuje kvůli Nord Streamu 2

Analytici tvrdí, že Gazprom si dodatečné tranzitní kapacity nerezervuje proto, aby prosadil svůj plynovod Nord Stream 2. Ten už je hotový, zatím ale nemá v Německu potřebná povolení. První rameno je naplněno zhruba 177 miliony metrů krychlových technického plynu, který je potřeba k udržení tlaku v potrubí pro budoucí přepravu plynu. Naplnění druhého ramene se přípravuje, podrobnosti budou podle agentury DPA oznámeny později.

Rusko navíc naléhá, aby se Nord Stream 2 uvedl do provozu rychle právě s argumentem na vysoké ceny zemního plynu v Evropě. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden v Moskvě řekl, že dodávky touto cestou by situaci na trhu usnadnily. Zároveň dodal, že zvýšení tranzitu přes Ukrajinu brání hlavně špatný stav plynovodní sítě na jejím území.

Evropa se podle něj do nynější situace dostala vlastní vinou, když dříve přijala chybné rozhodnutí a ve snaze snížit závislost na ruském plynu začala dlouhodobé kontrakty vypovídat, aby je nahradila krátkodobými. U těch ale ceny mnohem více kolísají.

 Nord Stream 2 vede po dně Baltského moře z Ruska rovnou do Německa. Plynovod má roční kapacitu pětapadesát miliard metrů krychlových plynu. To by stačilo k pokrytí spotřeby asi šestadvaceti milionů německých domácností. Plyn z projektu Nord Stream 2 bude využívat i Česká republika, která má k němu napojení prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Plynovod Nord Stream 2
Zdroj: Wikipedia.org/nord-stream2.com

Kontrolu nad Gazpromem má ruský stát. Kreml i Gazprom už několikrát uvedly, že Rusko plní všechny dlouhodobé závazky na dodávku plynu, které má s evropskými odběrateli uzavřené. To potvrzují i největší plynárenské firmy v Evropě, které od Gazpromu nakupují.