Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. V úterý se na tom dohodl německý kancléř Olaf Scholz s premiéry německých spolkových zemí. Tvrdá omezení pro neočkované zůstávají beze změny v platnosti. Diskotéky a kluby budou nadále uzavřené.

„Není vhodná doba na oslavy,“ řekl Scholz. Zdůraznil, že opatření míří především na silvestrovské oslavy, jež mohou být místem šíření infekce. Vánoční svátky naopak Scholz označil za pravý opak novoročního veselí, neboť o Vánocích se daří pandemii brzdit. Německo se podle kancléře nachází v podivné situaci, „Vidíme, že opatření z konce listopadu fungují,“ řekl s odkazem na klesající míru infekce. „Zároveň ale stojíme na počátku páté vlny. Omikron ještě v Německu není plošně rozšířen, to je ale jen otázka týdnů,“ uvedl.

Vedle omezení soukromých setkání pro očkované a uzdravené Německo rovněž zakazuje velké akce. Scholz v této souvislosti výslovně zmínil fotbal, který se musí konat bez diváků. Zapovězeny jsou také hromadné silvestrovské oslavy.

Události: Německo zpřísňuje opatření (zdroj: ČT24)

Francie řeší velký počet hospitalizovaných

S epidemií covidu se dál potýká také Francie. Aktuálně je v zemi více než 997 tisíc nakažených. Nejdůležitějším ukazatelem závažnosti pandemie je ale počet hospitalizovaných. Na jednotkách intenzivní péče tam leží 3025 pacientů s covidem-19, nejvíce od letošního května. Celkově je v nemocnici s covidem 15 918 hospitalizovaných, přibližně o čtyři sta více než v neděli. 

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd upozornil, že ve velmi krátké době tam může být hospitalizováno mnohem více lidí, nicméně panika neprobíhá. Dle mluvčího vlády se opatření zatím měnit nebudou. Padla úvaha o tom, zda by neměly být odloženy prezidentské volby, které mají být v dubnu, vláda však o tom seriózně neuvažuje.

Varianta omikron má ve Francii na svědomí cca 10 až 15 procent případů. Francouzská vláda propaguje očkování, které má v tuto chvíli zhruba 77 procent obyvatel. V rámci boje s pandemií v pondělí Francouzský zdravotnický úřad HAS doporučil očkování vakcínou Pfizer také pro děti od pěti do jedenácti let. Aplikace vakcíny by mohla začít už ve středu. Třetí dávku tam dostalo více než dvacet milionů lidí a je o ni velký zájem, v tomto směru se tedy kampaň daří, řekl Šmíd.

Velkým problémem jsou ve Francii falešné covid pasy. Úřady jich odhalily 180 tisíc, někteří lidé za to byli i odsouzeni. Mluví se o případu lékaře z jihu země, který je vyráběl. Vláda se chystá proti padělatelům důrazněji zasáhnout.

Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce

Švédsko vyzývá všechny zaměstnance, u kterých je to možné, aby pracovali z domova, a od čtvrtka zpřísní opatření týkající se omezení kontaktů mezi lidmi. Jde tak o další zemi, která přistupuje k restrikcím ve snaze omezit šíření varianty koronaviru omikron.

Agentura Reuters uvádí, že počty nových případů nákazy ve Švédsku v posledních týdnech rostou. Situace na podzim přitom byla klidná a většina omezení byla zrušena. Ve švédských nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče je v přepočtu na obyvatele nejméně pacientů v Evropě, ale i v této skandinávské zemi jich přibývá.

V restauracích a hospodách bude povoleno obsluhovat jenom sedící hosty a mezi jednotlivými skupinami lidí bude muset být nejméně metrový odstup. Nová pravidla v praxi znamenají, že letos nebude možné pořádat silvestrovské oslavy v klubech. Na akcích ve vnitřních prostorech, kde se sejde více než 500 lidí, bude nutné se prokázat dokladem o očkování proti covidu-19. Na soukromých sešlostech bude moci být nejvýš 50 lidí. Vláda už před časem některá opatření zpřísnila, šlo například o povinné nošení ochrany nosu a úst ve veřejné dopravě.

Skotsko zakáže diváky na fotbalových stadionech

Skotsko po Vánocích zavede nejméně na tři týdny přísnější pravidla pro setkávání lidí, zejména na velkých akcích. Záměr s cílem omezit šíření nemoci covid-19 oznámila v úterý skotská premiérka Nicola Sturgeonová. 

„Sportovní utkání, včetně fotbalu, budou po toto třítýdenní období fakticky bez diváků,“ uvedla Sturgeonová. „Bohužel to také znamená zrušení rozsáhlých oslav Hogmanay, včetně těch, které se měly konat v našem hlavním městě (Edinburghu),“ řekla s odkazem na tradiční skotské novoroční oslavy, kde se očekávala účast zhruba 30 tisíc lidí.

Během svátečních dnů se Skotové mohou potkávat s rodinou, jak měli v plánu. Nová pravidla začnou platit 27. prosince. Lidé by měli co nejvíce omezit osobní kontakty, zruší se všechny velké akce a festivaly. Maximální kapacita na venkovních akcích bude 500 osob, v uzavřených prostorách 200 sedících nebo 100 stojících. Všude se budou vyžadovat rozestupy nejméně jeden metr.

EK zavádí devítiměsíční uznávání očkování

Evropská komise (EK) přijala závazná pravidla stanovující na devět měsíců platnost certifikátu o prvotní vakcinaci proti covidu-19. Devítiměsíční uznávání vakcinace bez přeočkování platí pouze pro účely cestování v rámci Evropské unie, unijní exekutiva nicméně vyzývá členské státy, aby s úpravou sladily opatření v dalších oblastech.

Podle EK nová pravidla pro cestování harmonizují rozdíly mezi systémy jednotlivých členských zemí a berou při tom v potaz doporučení Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ohledně přeočkovávání nejdéle šest měsíců po první či druhé dávce. K těmto šesti měsícům komise přidává další tři ve snaze předejít možným problémům.

Šéf WHO pro Evropu varuje v souvislosti s omikronem před blížící se bouří

Ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO) Hans Kluge v úterý vyzval země, aby se připravily na „výrazný a prudký nárůst“ nových případů koronaviru způsobený variantou omikron. Informuje o tom agentura Reuters. Omikron se podle WHO zatím rozšířil hlavně mezi mladými dospělými.

Novou variantu dosud zachytili v nejméně 38 z 53 zemí evropského regionu, do kterého WHO započítává Rusko, Turecko a bývalé země Sovětského svazu. V Portugalsku, Dánsku a Británii už jde o převládající variantu. Z dat WHO vyplývá, že v evropské oblasti v uplynulých týdnech přibylo v přepočtu na obyvatele nejvíce nových případů koronavirové infekce na světě.

„Vidíme, že se blíží další bouře,“ řekl Kluge. „Řádově během týdnů bude omikron dominovat v dalších zemích regionu a bude už beztak napjaté zdravotnické systémy posouvat dále k jejich limitům,“ varoval. 

V 89 procentech případů zachycených v rané fázi šíření omikronu nákazu provázely běžné příznaky covidu-19, jako je kašel, bolest v krku a horečka, uvedl Kluge. Velkou část nakažených tvoří lidé mezi 20 a 30 lety, kteří se nakazili v práci nebo při společenských akcích.

Biden varoval před omikronem

Omikron se rychle rozšířil také ve Spojených státech, kde je za poslední týden zodpovědný za 73 procent nových případů. Ukazují to data Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Agentura AP upozorňuje, že v mnoha státech je podíl této varianty ještě vyšší, například v New Yorku či na jihovýchodě USA představuje 90 procent infekcí.

Šíření varianty koronaviru omikron je vážná záležitost a pro nenaočkované možná smrtelná, řekl v úterý americký prezident Joe Biden při představování nových kroků své vlády v boji s nastupující další vlnou pandemie. Díky vakcínám a novým poznatkům jsou ale USA v jiné pozici než dříve, dodal s tím, že naočkovaní lidé by si měli bez větších obav užít vánoční svátky se svými blízkými. Vláda se chystá otevírat nová očkovací centra, povolat na pomoc vojenské zdravotníky a objedná 500 milionů testů, které budou volně k dispozici, tedy asi dva na každého dospělého Američana.

„Omikron by nás měl všechny znepokojovat, ale neměli bychom panikařit,“ řekl Biden. Poznamenal, že plně naočkovaní Američané se sice mohou novou variantou nakazit, jsou však mnohonásobně lépe chráněni před vážným průběhem nemoci a úmrtím. Podle Bidena udělali očkováním správnou věc a mohou bez potíží strávit Vánoce tak, jak plánovali před nástupem omikronu. „Již se nenacházíme v březnu 2020. Jsme připraveni,“ dodal.

Jedním ze zásadních rozdílů oproti začátku pandemie je podle Bidena to, že kvůli jednotlivým výskytům nákazy není nutné zavírat školy. Děti jsou však podle něj v bezpečí, jen pokud se nacházejí v bezpečném prostředí. Vyzval proto opakovaně dosud nenaočkované Američany, aby se očkovali, neboť jde o jejich „vlasteneckou povinnost“. „Vaše volba může být otázkou života a smrti,“ dodal Biden.

Vláda chce na řadě míst posílit očkovací kapacity, aby co nejvíce lidí mohlo rychle dostat posilující dávku vakcíny. Na některá místa také hodlá vyslat vojenské zdravotníky. V lednu rovněž spustí speciální internetovou stránku, na níž si budou moci lidé objednat domácí testovací sady. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v úterý řekla, že ještě není zcela jasné, kolik těchto testů si budou moci domácnosti vyžádat. Americká média poznamenávají, že vláda dosud neuvedla, jak je hodlá lidem doručovat.

Biden však potvrdil, že využije zvláštní pravomoci a nařídí soukromým firmám, aby upřednostnily při výrobě testů vládní zakázky, aby byly sady co nejrychleji k dispozici. Při oznámených 500 milionech testů by vyšly necelé dva na každého dospělého Američana. Podobnou službu již nabízí pro své občany například Británie.

Nová varianta se rychle šíří

Rozšířenost omikronu v prosinci prudce vzrostla. Podle opravených údajů CDC nová varianta představovala mezi koncem listopadu a začátkem prosince méně než procento případů, následující týden to již bylo třináct procent. Před nástupem omikronu v zemi převažovala delta, která od konce června představovala přes 99 procent nových případů infekce.

Podle odborníka Ameshe Adaljy z Univerzity Johnse Hopkinse je kontakt Američanů s novou variantou takřka nevyhnutelný. „Pokud pěstujete nějakou podobu společenských vztahů a máte nějaký druh společenského života, tak omikron bude něco, s čím se setkáte,“ konstatuje Adalja.

Kvůli šíření infekce CDC a americké ministerstvo zahraničí vydaly nová varování před cestováním do některých evropských zemí, například Španělska či Finska. V nejvyšším stupni varování se aktuálně nachází většina Evropy, včetně Česka.

Události: Šíření varianty omikron v USA (zdroj: ČT24)

Nový Zéland odkládá otevření hranic

Cestovní omezení kvůli omikronu prodlouží Nový Zéland. Ostrovní země měla zrušit karanténu pro příchozí v polovině ledna, nově tak hodlá učinit na konci února. Kromě toho vláda prodlužuje karanténu ze sedmi na deset dnů. „Je mnoho důkazů, které ukazují, že omikron je nejvíce nakažlivou mezi variantami covidu-19,“ zdůvodnil kroky ministr pro vládní reakci na covid-19 Chris Hipkins.

„Není pochyby, že toto rozhodnutí je pro někoho zklamáním a mnohým převrátí plány na dovolenou, ale je důležité dnes stanovit změny v pravidlech, aby lidé měli dost času na přehodnocení plánů,“ poznamenal Hipkins. Premiérka Jacinda Ardernová slíbila, že její kabinet dělá, co je v jeho silách, aby země byla na novou variantu připravená.

Naopak Austrálie kvůli omikronu svá opatření zpřísňovat nechce. Tamní premiér Scott Morrison se odmítá vracet k plošným lockdownům, je podle něj nutné žít společně s covidem-19 se selským rozumem a osobní odpovědností.

Očkovaná Brazílie

Brazilské ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že lidé s vážnými problémy s imunitou budou mít nejdříve čtyři měsíce od očkování třetí dávkou právo na čtvrtou. Půjde o onkologické pacienty a lidi trpící AIDS. Brazílie současně snížila časový odstup pro podání třetí dávky z pěti na čtyři měsíce.

Očkování proti covidu-19 začalo v největší latinskoamerické zemi pomalu a s obtížemi. V současnosti mají však v Brazílii dokončené očkování dvě třetiny obyvatelstva, což je srovnatelné s některými evropskými státy, přičemž Česko je na tom o pět procentních bodů hůře. Země tohoto výsledku dosáhla i přes to, že prezident Jair Bolsonaro patří k odpůrcům vakcinace.

Brazílie v posledních dnech zaznamenává velmi nízké přírůstky nakažených i úmrtí. Podle agentury EFE ale za to může kybernetický útok na stránky ministerstva zdravotnictví z 10. prosince, jehož následky se dosud nepodařilo zcela vyřešit. To způsobuje problémy s přenosem dat z jednotlivých brazilských států.