Pandemie ve světě: Omikron zaznamenalo už 89 zemí světa, Nizozemsko zavádí lockdown

Události: WHO oznámila výskyt omikronu v devětaosmdesáti zemích (zdroj: ČT24)

Variantu koronaviru zvanou omikron zaznamenalo už devětaosmdesát zemí světa, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Omikron se rychle šíří i ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva. WHO uvádí, že není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost, nebo kombinace obou faktorů. Nizozemsko zavádí od neděle lockdown, v Německu a Rakousku se proti opatřením demonstrovalo.

Počet případů nákazy omikronem se v oblastech s komunitním přenosem zdvojnásobuje během jeden a půl až tří dní. „Hospitalizací v Británii a JAR nadále přibývá a vzhledem k rychle rostoucímu počtu případů je možné, že mnoho zdravotnických systémů může být rychle zahlceno,“ cituje WHO agentura Reuters.

Organizace zároveň poznamenala, že vědci o nové variantě viru stále moc neví. Není ani známé, jak závažnou formu onemocnění covid-19 způsobuje. Podle WHO je potřeba získat více dat také pro pochopení toho, jak závažnost onemocnění v případě nákazy omikronem ovlivňuje dříve získaná imunita nebo očkování.

O variantě koronaviru s kódem B.1.1.529 informovala na konci listopadu nejprve Jihoafrická republika (JAR). WHO vzápětí variantě přiřadila název omikron a označila ji za znepokojivou. Nový kmen se se objevil i v Česku.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace kolem epidemiologa Petra Smejkala v týdnu upozornili, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta v Česku šíří komunitně. Skutečných případů jsou spíše stovky.

Podezření na omikron ve Francii je u deseti procent nakažených

Podezření na variantu omikron je u sedmi až deseti procent nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve Francii. Uvedl to ministr zdravotnictví Olivier Véran. Šíření nové varianty koronaviru je podle něj důvodem, proč vláda počátkem příštího roku zpřísní podmínky covidového pasu.

Potvrzení o očkování proti covidu-19 bude vyžadováno v restauracích a v dálkové veřejné dopravě. Podle současných pravidel postačuje ke vstupu do mnoha vnitřních veřejných míst potvrzení o nedávném negativním výsledku testu na koronavirus.

Plánované zpřísnění pravidel ohlásil premiér Jean Castex v pátek. Rovněž řekl, že na silvestra budou zakázané velké veřejné oslavy a ohňostroje. Francouzům doporučil, aby se před oslavami konce roku nechali otestovat, i když jsou očkovaní.

Země také uzavřela své hranice s Británií, která patří mezi nejvíc zasažené země omikronem. Od příštího týdne zpřísňuje vstup na své území i Rakousko. Karanténě se po překročení hranice vyhnou jen ti, kdo mají třetí, posilující dávku a předloží čerstvý negativní test.

Francie zároveň od ledna zkrátí lhůtu mezi druhou a třetí dávkou očkování proti covidu-19 z pěti na čtyři měsíce. Véran v rozhovoru se stanicí France Inter potvrdil, že začátkem příštího týdne by francouzské úřady mohly schválit očkování dětí z věkové skupiny pět až jedenáct let.

V tuto chvíli Francie očkuje proti covidu-19 pouze rizikové skupiny dětí s vážnými zdravotními problémy. Véran doufá, že dobrovolná vakcinace nejmladších začne 22. prosince.

První případ omikronu registruje Ukrajina

Také Ukrajina zaznamenala první případ omikronu. S odvoláním na ministra zdravotnictví Viktora Ljaška o tom informovala agentura Unian. Infikovaný člověk se podle šéfa resortu vrátil ze Spojených arabských emirátů, kde byl v kontaktu s jinými nakaženými. V současné době podstupuje léčbu.

„Očkujte se, abyste byli chráněni, nemeškejte. Dodržujte stanovené protiepidemické normy a pravidla. Pokud možno, vyhněte se cestování do regionů v zahraniční, kde dominuje šíření varianty omikron,“ vyzval na Facebooku Ljaško.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo 7503 nově potvrzených případů nákazy koronavirem za poslední den a 288 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Celkem se od vypuknutí pandemie na Ukrajině, která má kolem čtyřiceti milionů obyvatel, potvrdilo 3,6 milionu nákaz. S covidem-19 dosud zemřelo 92 929 lidí.

Nizozemsko zavádí přísnou uzávěru

Nizozemsko zavádí počínaje nedělním ránem přísnou uzávěru. Premiér Mark Rutte řekl, že je to v době páté vlny covidu-19 a varianty omikron nevyhnutelné. Opatření bude platné v době vánočních svátků.

Uzavřeny budou obchody kromě těch, které prodávají základní zboží. Vláda už v úterý prodloužila nařízení zavírat bary, restaurace a většinu obchodů od páté hodiny večerní do páté hodiny ranní. Toto opatření trvá v Nizozemsku od konce listopadu a platit má do 14. ledna.

V Německu a Rakousku znovu protestovali kvůli opatřením

V Německu a Rakousku se konaly další demonstrace odpůrců opatření přijatých úřady ke zvládnutí šířící se koronavirové nákazy. Zatímco tisícové protesty v několika německých městech od Hamburku po Berlín měly podle agentury DPA vesměs klidný průběh, agentura APA informovala, že akce konaná ve Vídni se „vymkla kontrole“, nicméně ani tam nejsou hlášeny vážné střety s policií.

 V rakouské metropoli měl jeden z nahlášených protestů rušnější průběh. Shromáždění několika stovek lidí na Schwarzenbergově náměstí bylo zpočátku rovněž poklidné, odpoledne se však účastníci rozhodli vydat na protestní pochod. Policie se tomu snažila s přivolanými posilami zabránit, ale lidé postavené bariéry prorazili a zamířili na náměstí Hrdinů, které je obvyklým místem konání podobných akcí. O případných střetech demonstrantů s policisty ale APA zatím neinformovala.