Válek chce kvůli covidu o svátcích upravit otvírací dobu obchodů

Události: Pandemie v Česku brzdí (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje v souvisloti s pandemií koronaviru změnit vánoční otevírací dobu obchodů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) chce nová vláda v boji s covidem upřednostnit jiné nástroje než nouzový stav. V pátek testy v Česku odhalily 8963 nových případů nemoci covid-19. Je to nejméně ve všední den od 4. listopadu. Oproti minulému pátku je nárůst zhruba o tři tisíce čtyři sta nižší. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Nový ministr zdravotnictví Válek  navrhne na jednání vlády omezení otevírací doby na Štědrý den do 12.00 a uzavření obchodů 25. prosince. Řekl to ve vysílání Radiožurnálu. Omezení diskutoval s Hospodářskou komorou ČR.

Vzhledem k nouzovému stavu, který platí do 25. prosince, se obchody s plochou nad dvě stě metrů čtverečních nemusejí řídit zákonem o prodejní době. Mohou být bez omezení otevřené 24. i 25. prosince.

Vláda premiéra Fialy v pátek po prvním zasedání oznámila, že sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19 nepožádá. Po 25. prosinci tak přestane platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Neprodloužení nouzového stavu podle premiéra neznamená rozvolňování covidových opatření. „Neznamená to, že je vše za námi. Jen budeme postupovat v boji s covidem jinými právními nástroji.“ Kabinet pouze nechce využívat krajní opatření, za který nouzový stav považuje, doplnil Fiala.

Omikron bereme v potaz, tvrdí Fiala

O případných dalších protiepidemických opatřeních chce vláda rozhodnout 29. prosince podle aktuálních dat o šíření varianty koronaviru omikron ve Velké Británii. Kvůli komunitnímu šíření nakažlivější varianty omikron ostrovní království s 67 miliony obyvatel hlásí rekordní počty nově nakažených, ve čtvrtek jich bylo přes 88 tisíc.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala tento týden upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky.

V sobotu se první výskyt varianty omikron potvrdil u pacienta v Moravskoslezském kraji, informoval hejtman Ivo Vondrák (ANO). Všechny další kontakty nakaženého, u nějž se verze objevila, jsou podle něj negativní. Výskyt mutace se dříve prokázal také v Královéhradeckém, Libereckém nebo Jihomoravském kraji.

Vláda podle Fialy situaci sleduje. „Mluvíme s odborníky a jsme připraveni včas jednat, kdyby se ukázalo, že varianta je nejen velmi agresivní z hlediska šíření, ale přináší i vážné zdravotní komplikace.“ Z Velké Británie podle něj budou k dispozici data do deseti dnů. „Budeme mít čas, abychom tomu uzpůsobili naši politiku,“ dodal.

Válek zopakoval, že vláda může znovu vyhlásit nouzový stav kdykoliv, pokud to situace bude vyžadovat. Znovu doporučil restauracím nepořádat večírky. „Pokud to uděláte, tak to vysoce pravděpodobně povede ke zhoršení situace v lednu a nás pak budou čekat začátkem příštího roku velmi tvrdá opatření,“ řekl Radiožurnálu.

Proti povinnému očkování a vládním opatřením zamezujícím šíření koronaviru protestovalo v sobotu odpoledne na piazzetě Janáčkova divadla v Brně zhruba osm set demonstrantů. Hodinové shromáždění s následným pochodem centrem města pořádalo hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES.

Pandemie v Česku brzdí

Méně pacientů s covidem bylo v nemocnicích naposledy 20. listopadu, oproti minulému týdnu jejich počet klesl o více než jedenáct set. Nemocnice ale nahlašují pacienty zpětně, jejich počet tak může při dalších aktualizacích stoupnout.

Nadále se snižuje i reprodukční číslo. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nemocný. Aktuálně je na hodnotě 0,79. Níže bylo podle dat ministerstva zdravotnictví naposledy ke konci června. Pod hodnotou jedna, což signalizuje zpomalení šíření nákazy, je více než čtrnáct dní.

Spolu s poklesem denních případů prokázané infekce klesá i týdenní incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá nyní v Česku 671 případů za posledních sedm dní, předchozí den to bylo 704.

Incidence se snížila ve všech krajích. Nejvyšší je nově v Libereckém kraji, kde za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 824 nakažených. Následuje Vysočina s incidencí 807.

Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj s 347 případy covidu na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu. Také v Královéhradeckém kraji pokračuje ústup epidemie. Incidence za sobotu v kraji oproti pátku klesla na 704 ze 733, před týdnem v pátek byla 895.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo téměř 2,4 milionu lidí, z nich 35 149 zemřelo.

Klesá podíl pozitivních testů

Laboratoře provedly v pátek zhruba 95 tisíc testů, asi o 15 tisíc méně než před týdnem. Pozitivita klesla u všech třech typů testů. V případě nejčastějších preventivních dosáhla 4,21 procenta, před týdnem byla 5,26 procenta.

U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesl podíl pozitivních o téměř čtyři procentní body na 26,02 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, se pozitivita snížila o necelý procentní bod na 10,31 procenta.

Ministr zdravotnictví chce více sledovat rozložení variant. Pojišťovny by podle něj mohly proplácet veškeré sekvencování vzorků, které laboratoře zvládnou. Odběrová místa se zároveň připravují na nápor před vánočními svátky.

Třeba v libereckém kraji mají skoro všechny termíny od neděle až do 23. prosince zaplněné. Přihlásit se k otestování do Vánoc mají na většině míst možnost už jen jednotky zájemců.

Téměř sedm a půl tisíce očkovaných první dávkou

Očkování proti koronaviru v pátek podstoupilo 93 538 lidí, přibližně o 6400 méně než před týdnem. Největší zájem byl opět o třetí posilující dávku, kterou dostalo 70 144 lidí. Naopak poprvé bylo očkováno 7474 zájemců. Vakcinace proti covidu začala v Česku na konci loňského roku. Od té doby aplikovali zdravotníci 14,85 milionu dávek, ukončené očkování má 6,56 milionu lidí.

Postupně se rozjíždí očkování nejmladších skupin. Například očkovací centrum v jihlavských Hruškových Dvorech v sobotu začalo jako první na Vysočině podávat vakcínu proti covidu-19 dětem ve věku od pěti do jedenácti let. Rodiče si v první den rezervovali termíny přibližně pro 180 dětí v tomto věku.

Injekce jim aplikují sestry z dětského oddělení, za odměnu rozdávají pastelky a pexeso. K dispozici je i pediatr. V registru k očkování jsou podle údajů kraje na Vysočině celkově stovky dětí v tomto věku. K očkování se přidají i někteří dětští lékaři.

Do vakcinační kampaně se zapojují také mobilní týmy. Více než 550 lidem aplikovali v pátek vakcínu proti novému koronaviru zdravotníci dvou mobilních očkovacích týmů, které postupně projely třiadvacet obcí na Jesenicku v Olomouckém kraji.

„V naprosté většině šlo o seniory, kteří si přišli pro třetí, posilující dávku,“ oznámil na sociálních sítích olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), který se výjezdu očkovacích týmů v horském okrese osobně zúčastnil.

Lyžaře opatření neodradila

Návštěvnost na Špičáku na Šumavě, který je druhý týden v provozu, odpovídá běžné sezóně. Lyžaře neodradilo ani to, že se při nákupu skipasů musí prokazovat očkováním nebo proděláním onemocnění covid-19.

Neočkované dětí od dvanácti do osmnácti let k prokázání bezinfekčnosti mohou využít i PCR test starý nanejvýš tři dny.

Provozovatel teď vymýšlí postup v případě delších školních kurzů. Ministr zdravotnictví plánuje pravidla pro školní lyžařské kurzy upravit. Po uvedení do úřadu to označil jako první krok, který udělá. „Chci, aby tam mohli jet jenom s jedním PCR testem před odjezdem a nemuseli mít další PCR testy na horách,“ plánuje Válek.