Rozpuštění ruské lidskoprávní organizace Memorial by se mělo přehodnotit, říká Kulhánek

Memorial je nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku. Její rozpuštění, o něž ruská generální prokuratura žádá tamní Nejvyšší soud, by se mělo přehodnotit, uvedl v sobotu na Twitteru český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Konec organizace by považoval za ztrátu pro ruský lid, doplnil.

Proti rozpuštění Memorialu se v pátek vyslovila například generální tajemnice Rady Evropy Marija Pejčinovičová Buričová, podle které by bylo „další zničující ranou pro občanskou společnost“. Snahu o likvidaci organizace kritizoval i český Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ústav požádal české politiky, aby o situaci jednali na celoevropské úrovni.

Kulhánek v sobotu označil Memorial za nejvýznamnější lidskoprávní skupinu v Rusku. „Hraje zásadní roli při obraně občanských práv a uchovávání historické paměti politické represe. Uzavření Memorialu by bylo pro ruský lid ztrátou. Rozhodnutí by se mělo přehodnotit,“ uvedl.

Organizace podle ruské prokuratury „závažně porušuje“ zákon o takzvaných zahraničních agentech. Sdružení Memorial, které patří mezi nejstarší a nejrespektovanější skupiny hájící lidská práva v Rusku, označilo obvinění za absurdní. Moskevská prokuratura v žalobě proti Lidskoprávnímu centru Memorial tvrdí, že například na sociálních sítích zveřejňovalo materiály bez povinného označení jako „zahraničního agenta“.

Materiály organizace podle státního zastupitelství také prezentují činnost organizací, které jsou v Rusku zakázány jako teroristické nebo extremistické, coby „legitimní a přípustnou“, uvedl server Meduza. Mezi taková uskupení patří například společnost Svědci Jehovovi nebo panislámská Strana osvobození (Hizb at-Tahrír).

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. Organizace proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv. Uskupení samo sebe označuje spíše za hnutí než jednu organizaci. V roce 2018 mělo přes 60 poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku.