Izrael schválil stavbu tří tisíc osadnických bytů na okupovaném území

Plánovací výbor izraelského ministerstva obrany ve středu schválil plán výstavby tří tisíc nových bytů v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Úřad tak rozhodl navzdory nesouhlasu Spojených států, Evropské unie a dalších zemí a organizací.

O zamýšlené další výstavbě Izrael informoval minulý týden a USA dva dny nato vyjádřily nesouhlas. Podle Američanů je taková výstavba v rozporu se snahou vyřešit dlouhodobý izraelsko-palestinský spor vytvořením dvou států – Palestiny vedle Izraele. Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy a jeho hlavním městem má být východní Jeruzalém.

Výstavbu osad podporoval minulý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jejím zastáncem je i současný předseda vlády Naftali Bennett.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu v roce 1967 a dodnes ho okupuje. Z hlediska mezinárodního práva tak výstavbou na okupovaném území porušuje zákon. Izrael považuje Západní břeh Jordánu za historickou domovinu židovského národa a označuje ho často biblickými názvy Judea a Samaří. Kromě asi půl milionu osadníků tam nyní žije 2,5 milionu Palestinců.