USA vyjádřily hluboké znepokojení nad izraelským plánem stavby dalších bytů na Západním břehu

Kvůli plánu Izraele postavit více než tisíc nových bytů v židovských osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu vyjádřily Spojené státy hluboké znepokojení. Mluvčí americké diplomacie Ned Price prohlásil, že výstavba jde proti snahám o zmírnění napětí v regionu a podrývá snahy o takzvané dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle agentury AFP jde o jedno z nejostřejších amerických vyjádření vůči Izraeli od nástupu prezidenta Joea Bidena k moci.

„Projekt izraelské vlády nás hluboce znepokojuje,“ řekl Price s odkazem na nedělní prohlášení izraelského ministerstva pro výstavbu, které informovalo o záměru vystavět dalších 1355 bytů pro židovské osadníky na Západním břehu Jordánu.

„Jasně se stavíme proti rozšiřování osad, které jde naprosto proti snahám o snížení napětí a zajištění klidu a poškozuje perspektivy dvoustátního řešení,“ dodal Price. „Domníváme se rovněž, že veškeré snahy o zpětnou legalizaci nelegálních osad jsou nepřijatelné,“ dodal s tím, že vysocí američtí činitelé tuto pozici napřímo sdělí svým izraelským protějškům.

Izrael staví svoje osady na Západním břehu Jordánu, který podle mezinárodního práva okupuje. Jedná se rovněž o jedno z území, na němž chtějí mít Palestinci svůj stát, a jeho zabydlování židovskými osadníky proto odmítají. Izraelská kolonizace Západního břehu Jordánu je podle mezinárodního práva nelegální, ale trvala za všech izraelských vlád od roku 1967.

Za Netanjahua výstavba zrychlila

Za vlády bývalého premiéra Benjamina Netanjahua se výstavba nových bytů v židovských osadách na okupovaných územích zrychlila. Bidenův předchůdce Donald Trump tento vývoj podporoval a jeho ministr zahraničí Mike Pompeo změnil dlouholetou americkou doktrínu, když prohlásil, že USA již nebudou považovat výstavbu osad za porušení mezinárodního práva. Jeho rozhodnutí uvítal Izrael, ale bouřili se proti němu Palestinci.

Netanjahuův nástupce, současný předseda vlády Naftali Bennett, stojí od poloviny června v čele nesourodé koalice, v níž jsou zastoupeny krajně pravicové i levicové strany. Bennett patří k izraelské pravici a je zastáncem rozšiřování osad.