Polský Senát schválil pozměněný návrh zákona o restitucích, proti němuž se vymezuje Izrael

Polský Senát schválil v pátek s určitými změnami návrh zákona o restitucích. Text se nyní vrátí do Sejmu, tedy dolní parlamentní komory, a pokud tam projdou Senátem prosazované změny, bude po podpisu prezidenta platit, informují tiskové agentury. Proti zákonu se opakovaně vymezuje Izrael, protože podle něj zákon Židům ztíží možnost navrácení majetku, který za války zabavili nacisté a pak znárodnilo Polsko.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid řekl, že zákon, pokud bude přijat, „zásadním způsobem naruší izraelsko-polské vztahy“. Zákon kritizují také židovské organizace a jako krok špatným směrem ho komentoval Washington.

Původní text počítal se stanovením maximálně 30leté lhůty pro možnost napadnutí úředních majetkových rozhodnutí. Týká se to jakéhokoli majetku, nejen židovského. Podle Varšavy je to reakce na podvody, které provázely restituce a které v některých případech vedly k vystěhování lidí nebo k předání majetku obchodníkům s nemovitostmi.

Polské úřady podle agentury AP ujišťují, že soudy se budou nadále zabývat restitučními nároky bez ohledu na národnost nebo místo pobytu žadatelů.

Senát zákon schválil s dvěma úpravami, které původní text schválený v červnu v Sejmu nezahrnoval. První dává tříměsíční lhůtu k podání žádostí předtím, než zákon začne platit. Další stanovuje, že se zákon nebude vztahovat na už vznesené požadavky a projednávané případy.

„Izrael je znepokojen polským zákonem o restitučních právech kvůli obětem holocaustu…neslevíme z našeho odhodlání zajistit jejich důstojnost, jejich práva a památku na ně,“ napsal ministr Lapid v pátek večer na Twitteru.