Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.

Strache podle obžaloby dostal úplatek od jedné soukromé vídeňské kliniky, která vyplatila FPÖ dar ve výši 10 tisíc eur (zhruba 250 tisíc korun). Výměnou za to politici této strany měli zajistit, že některé lékařské výkony budou hrazeny z veřejného pojištění.

Pokud by byl Strache uznán vinným, hrozí mu podle médií šest měsíců až pět let vězení. Kromě Stracheho je obžalován i provozovatel kliniky a politikův přítel Walter Grubmüller. Oba vinu u soudu popřeli.

Úřady začaly prověřovat Stracheho počínání ve veřejných funkcích, když německý magazín Der Spiegel a německý deník Süddeutsche Zeitung zveřejnily v roce 2019 dva roky starou videonahrávku z vily na ostrově Ibiza. Na ní Strache otevřeně hovoří o korupčním jednání. Zmiňuje například nelegální financování strany a nabízí údajné příbuzné ruského oligarchy k zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.

Z vyšetřování Ibizy vyplynuly další kauzy

Po zveřejnění této nahrávky začalo vyšetřování, jehož předmětem není jen samotná aféra s videem z Ibizy, ale také některé další potenciálně korupční kauzy, na než vyšetřovatelé narazili. Jednou z nich je právě případ Stracheho a vídeňské kliniky. Mezi další patří třeba aféra kolem státního holdingu ÖBAG, v níž čelí obvinění z křivé výpovědi i lidovecký kancléř Sebastian Kurz, či kauza loterijní společnosti Casinos Austria, v níž je z korupce obviněn lidovecký ministr financí Gernot Blümel. 

Po vypuknutí takzvané „Ibizagate“, tedy po zveřejnění původního videa, se rozpadla vláda Kurzových lidovců (ÖVP) a FPÖ, která oslabila a odešla do opozice. Strache byl z FPÖ vyloučen kvůli podezření ze zpronevěry stranických peněz. Kurz se na začátku roku 2020 vrátil do pozice kancléře, když se lidovci po předčasných volbách domluvili na koalici se Zelenými.