Konflikt s Gazou změnil tvář izraelské politiky. Sestavení vlády z opozičních stran ztrácí podporu

Události: Sestavování izraelské vlády po konfliktu s Gazou (zdroj: ČT24)

Příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás sice stále trvá, nedávné boje ale ovlivnily vnitřní politiku židovského státu. Zatímco začátkem května se ještě zdálo, že se rodí nová vláda, jež odstaví od moci tamního premiéra Benjamina Netanjahua, opoziční projekt nyní ztrácí podporu. Na vině jsou mimo jiné právě nedávné raketové útoky z Pásma Gazy.

V jižním Izraeli místo protiraketového poplachu znovu znějí jen zvuky přírody. Izrael i radikálové z Hamásu místo boje nyní věnují úsilí opravám, například v palestinské Gaze je potřeba odklidit tisíce tun suti.

„Až dokončíme obhlídku a ujistíme se, že zde nejsou zbytky výbušnin, vypíše se výběrové řízení na odstranění trosek,“ tvrdí ředitel Palestinského svazu podnikatelů ve stavebnictví Usáma Chaíl.

Ještě minulý týden mezi židovským státem a Hamásem probíhal konflikt. Izraelské vojenské operace nakonec sice přinesly dočasný klid, islamistické vládce v Pásmu Gazy ale nikdy neodstranily.

Konflikt nicméně proměnil izraelskou politiku. Dva rivalové, předseda vlády Netanjahu a ministr obrany Benny Gantz, spolu během bojů trávili celé dny na poradách s armádními špičkami. „Díky vám všem, Benny, Avive, Nadave. Pracovali jsme společně, stáli jsme společně,“ prohlásil premiér, který je zároveň lídrem vládní strany Likud.

Bennett otočil list, Netanjahuova vláda by mu nevadila

Šéf menší pravicové strany Jamina Naftali Bennett navíc během bojů oznámil, že končí jednání o opoziční koalici, jež měla za úkol premiéra vyšachovat. Nyní vyzývá k jednotě, vládu s Netanjahuem přitom naopak nevylučuje. „I teď máme pořád několik variant, jak sestavit vládu. Je nutné se vzdát osobních bojkotů a chápat závažnost situace,“ řekl Bennett.

Sestavením vlády je nicméně stále pověřen Jair Lapid, předseda nejsilnější opoziční strany Ješ Atid. Nový kabinet by měl sestavit do 2. června. „Naftali Bennett kvůli aktuální situaci opouští projekt opoziční vlády. Chápu, že je pod tlakem, ale dělá chybu,“ prohlásil Lapid.

Izraelsko-palestinský konflikt, během kterého rovněž probíhaly v arabsko-židovských městech etnické násilnosti, navíc snížil šanci toho, že by se nová vláda mohla opřít o podporu arabských poslanců. Lapid chce v pondělí navrhnout zákon, který by Netanjahuovi zakázal premiérskou funkci.