Česko-ruská krize svědčí o hybridní válce, kterou Moskva vede, soudí ukrajinský velvyslanec

Události, komentáře: Rozhovor s velvyslancem Ukrajiny v Česku Perebyjnisem (zdroj: ČT24)

Současná diplomatická válka mezi Českem a Ruskem je důkazem toho, že Moskva vede hybridní válku nejen proti Ukrajině, ale i proti dalším zemím, řekl v pořadu Události, komentáře mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Označil to za problém Evropy i světa. Dodal zároveň, že proti jeho zemi vede Rusko také opravdovou válku. ČT zvala několikrát i ruského velvyslance, ale vždy odmítl.

Bojujeme ve vlastní zemi, je to naše země, kam přišla ruská armáda, řekl ukrajinský velvyslanec k bojům na Donbasu. Řekl, že se sice obě strany navzájem obviňují z porušování dohodnutých podmínek příměří, ale že existuje i prostředník, který to hodnotí. Tou je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Ta říká, že většina narušování je ze strany Ruska,“ tvrdí ambasador.

Konflikt a válka v Donbasu je pro Rusko nástrojem k destabilizaci situace na Ukrajině, řekl Perebyjnis. „Neviděli jsme zatím záměr Ruska vyřešit tuto situaci.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pověřil šéfa své kanceláře, aby dohodl schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, informovala v pondělí agentura Unian. „Ukrajina vždy usilovala o příměří, bohužel Rusko dohody nedodržovalo,“ řekl velvyslanec Perebyjnis. Vyjádřil však naději, že nyní se obě země dohodnou aspoň na příměří pro blížící se (pravoslavné) Velikonoce.

Moskva minulý týden zorganizovala rozsáhlé vojenské cvičení u okupovaného ukrajinského poloostrova Krym. Ruské ministerstvo obrany den po cvičení uvedlo, že se jednotky začínají od hranic stahovat. Nyní však armáda upřesnila, že minimálně část vojenské techniky v oblasti zůstane.

„Velké vyloďovací čluny Severní flotily pokračují v manévrech na území Černého moře,“ sdělilo v pondělí tiskové oddělení ruské Severní flotily. Jde o plavidla Alexandr Otrakovskij a Kondopoga, která byla zapojena do cvičení.

K oznámení ruského minista obrany o stahování ruských vojsk od východních hranic s Ukrajinou řekl ukrajinský velvyslanec, že jsou to zatím jen slova o stahování. „Máme důvody Rusku nevěřit,“ řekl. Dodal, že Ukrajinci uvěří, až uvidí důkazy zpravodajců svých a NATO. Zároveň však upozornil na pokračující manévry Ruska v oblasti a na povolání ruských rezervistů na cvičení. „To není úplně svědectví o stabilizaci situace.“

Jako jeden z důvodů, proč ruský prezident Vladimir Putin eskaluje situaci, vidí velvyslanec i Putinovu snahu na sebe upozornit a vyvolat ochotu nového amerického prezidenta Joea Bidena s ním jednat.

Velvyslanec: Česká diplomacie navazuje na kroky Schwarzenberga

V úterý převezme jedno z nejvyšších státních vyznamenání Ukrajiny – Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy – bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. A to za posílení mezinárodní prestiže Ukrajiny.

Velvyslanec při této příležitost řekl, že současná česká diplomacie navazuje na Schwarzenbergovy kroky a jasně podporuje Ukrajinu v její snaze o zachování územní celistvosti a „v našem boji proti ruské agresi“. Dodal, že tato strategie České republiky je dlouhodobá a Ukrajina je za ni vděčná. 

K výročí černobylské havárie (26. dubna 1986) řekl Perebyjnis, že pro současnost je velkým vzkazem, jak nebezpečná je dezinformace, fake news. „Dobře si pamatuji rok 1986, když sovětská vláda lhala o tom, co se stalo v Černobylu.“