Ekonomická spolupráce a boj proti covidu. Slovenský premiér Heger jednal se Zemanem i s Babišem

Studio ČT24: Společný brífink premiérů Slovenska a Česka (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Eduard Heger zamířil ve čtvrtek do Česka. Jak je u předních politiků obou zemí zvykem, návštěva bývalého federálního partnera je jeho první zahraniční cestou ve funkci. V Lánech ho přijal prezident Miloš Zeman. Později jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Slovensko daruje Česku 10 tisíc dávek vakcíny firmy Moderna, oznámil Heger.

Zeman i Heger ocenili výborné vzájemné vztahy, shodli se na důležitosti spolupráce v rámci visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a hovořili o ekonomické obnově po koronavirové pandemii.

Hegera do Česka doprovází šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek odpoledne v Kramářově vile přivítal předsedu slovenské vlády Eduarda Hegera.

Tématem jednání premiérů byla koronavirová pandemie i spolupráce v ekonomice, obraně, energetice či v Evropské unii. Mluvilo se například o dostavbě JE Mochovce či o zamýšleném dalším bloku v Dukovanech. 

Premiéři ocenili zapojení české i slovenské armády při epidemii. Armády budou více spolupracovat na zahraničních misích. „Od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v rámci polního chirurgického týmu v Afghánistánu a Slovensko nově vyšle své vojáky také do Mali, což nabízí nový prostor pro sdílení zkušeností, protože naše armáda je v regionu Sahelu velmi aktivní,“ uvedl Babiš.

V září by se mohlo uskutečnit další společné zasedání české a slovenské vlády, řekl po čtvrtečním jednání Babiš. Tradiční setkání v poslední době překazila pandemie covidu-19.

Jak s vakcínou Sputnik V

Česká republika se snaží vyjednat množství ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, aby byla připravena na dodávky, pokud ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí. Na tiskové konferenci to řekl Babiš. Eviduje poptávku některých firem i občanů. Babiš zopakoval, že Česko má nabídku od Ruska na nákup 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 tisíc dávek. „Snažíme se vyjednat množství Sputniku, abychom byli připraveni na dodávky v momentě, kdy ho EMA schválí. Na druhou stranu je pravda, že je poptávka firem a občanů se nechat očkovat vakcínou Sputnik,“ řekl.

„Máme zákon, který státu ani nepovoluje kupovat jiné vakcíny, než které jsme objednali od Evropské komise. Nicméně ministerstvo zdravotnictví se určitě zamyslí nad způsobem, kdy bychom mohli eventuálně vyhovět těmto požadavkům, pokud by nenastalo to schválení,“ dodal Babiš.

Heger na tiskové konferenci také uvedl, že Slovensko České republice daruje 10 tisíc dávek vakcíny od společnosti Moderna. Už dříve Česku přislíbilo Maďarsko 40 tisíc, Rakousko 30 tisíc a Slovinsko 10 tisíc dávek.

Na Slovensku nyní ruskou vakcínu zkoumají, i ve spolupráci s Maďarskem, laboratoře a odborná pracoviště. Heger vyjádřil naději, že pokud dají kladné stanovisko, mohlo by se s ní začít očkovat snad počátkem května. 

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Krizi odstartoval nákup vakcíny Sputnik V, její dovoz prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně Matovič.

Ohledně vakcín opakovaně jednal bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který bude i součástí pondělní delegace vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě. Hamáček tam chce jednat o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Setká se s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, řekl Deníku N Danko. „Mám na starosti to, abych všechny kontakty, které jsem využil pro Slovensko ve vyjednávání o Sputniku, předal i České republice. Právě proto mne oslovil pan ministr vnitra Jan Hamáček,“ řekl Danko.

Odpoledne Heger jednal rovněž s předsedy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).