Saúdská Arábie propustila z vězení bojovnici za práva žen

Prominentní bojovnice za práva žen Ludžajn Hazlúlová byla po téměř třech letech za mřížemi propuštěna v Saúdské Arábii z vězení. S odvoláním na sdělení její rodiny o tom napsala agentura Reuters. Hazlúlová bojovala za právo Saúdských Arabek řídit automobil a za ukončení systému mužského opatrovnictví, který dává mužům právo rozhodovat o záležitostech žen. Podle organizací na ochranu práv a její rodiny byla ve vazbě vystavena mučení. To však Rijád odmítá.

Jedenatřicetiletá Hazlúlová byla zatčena spolu s dalšími aktivisty v květnu 2018, krátce předtím, než království umožnilo ženám řídit auta. Soudní proces se konal navzdory kritice mezinárodního společenství a výzvám k ukončení stíhání a propuštění Hazlúlové, která na protest proti svému zatčení a nemožnosti kontaktovat rodinu držela několikrát hladovku.

V listopadu byl její případ předán soudu, který se zabývá teroristickými činy. V prosinci byla odsouzena k téměř šesti rokům za mřížemi na základě protiteroristických zákonů.

Ochránci lidských práv obvinění označili za politicky motivovaná. Soud, který zároveň Hazlúlové uložil pětiletý zákaz vycestovat, dva roky a deset měsíců z trestu změnil na podmínku. Její propuštění tak podle AP bylo očekávané.

Obvinění se týkalo i komunikace se zahraničím

Rodina Hazlúlové zveřejnila obžalobu poté, co byl případ předán rijádskému soudu, jenž se zabývá teroristickými činy. Podle ní čelila aktivistka obvinění, že žádala konec praxe opatrovnictví a komunikovala se zahraničními lidskoprávními organizacemi a saúdskými aktivisty v zemi a v zahraničí. Dalším bodem obvinění byla komunikace se zahraničními diplomaty a médii.

„Ludžajn je doma!!!“ uvedla ve středu na Twitteru sestra aktivistky Lina. Další sestra Alía oznámila, že Hazlúlová je nyní doma u rodičů. „Tohle je nejlepší den mého života,“ napsala. Zároveň zveřejnila fotografii propuštěné sestry. Na snímku je Hazlúlová na zahradě a usmívá se. Vypadá však pohuble a má šediny ve vlasech.

Podle rodiny aktivistky a organizací na ochranu práv byla Hazlúlová ve vězení vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu, bití a sexuálních útoků. To však místní úřady odmítají. Odvolací soud v Saúdské Arábii tvrzení Hazlúlové o mučení podle úterního sdělení rodiny zamítl pro nedostatek důkazů.

Organizace na ochranu práv Amnesty International vyzvala Rijád, aby postavil „osoby odpovědné za její mučení“ před soud a zajistil, aby Hazlúlová nebyla dál trestána a mohla cestovat. Představitelé Saúdské Arábie odsouzení Hazlúlové nekomentovali a podle Reuters se nevyjádřili ani k jejímu propuštění.

Hazlúlová je nominována na Cenu Václava Havla

Dříve tento měsíc Bílý dům oznámil, že americký prezident Joe Biden, který k Saúdské Arábii zaujal přísnější postoj než jeho předchůdce Donald Trump, očekává, že Rijád bude dodržovat lidská práva a propustí aktivistky za práva žen a další politické vězně. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan propuštění Hazlúlové uvítal.

Propuštění aktivistky prostřednictvím svého mluvčího uvítal také generální tajemník OSN António Guterres. Zdůraznil, že je nutné propustit i další lidi, kteří byli uvězněni na základě podobných obvinění. 

Hazlúlová je mezi trojicí finalistek nominovaných na Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2020. Laureátka výroční ceny doprovázené odměnou 60 tisíc eur (cca 1,5 milionu Kč) bude oznámena na zahajovací schůzi jarního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy 19. dubna.