Chtěla, aby ženy mohly řídit auta. Saúdskoarabská aktivistka byla odsouzena na skoro šest let vězení

Události: Saúdskoarabská aktivistka byla odsouzena na pět let a osm měsíců (zdroj: ČT24)

Soud v Saúdské Arábii odsoudil prominentní bojovnici za práva žen Ludžajn Hazlúlovou k pěti letům a osmi měsícům vězení. Za mřížemi je už dva roky; v listopadu byl její případ předán soudu, který se zabývá teroristickými činy. Doba, kterou už strávila ve vězení, se z trestu odečte. Její propuštění požadují mezinárodní organizace i francouzský prezident.

Po dvou a půl letech tvrdé vazby se dočkala rozsudku: Ludžajn Hazlúlovou odsoudil speciální tribunál pro teroristické zločiny k pěti letům a osmi měsícům vězení. Za snahu poškodit národní bezpečnost a prosazování zahraniční agendy. Rozsudek ji podle slov jejího bratra rozplakal – nechtěla být označena za teroristku. 

Jednatřicetiletá Hazlúlová usilovala o jediné – aby ženy v Saúdské Arábii už nebyly majetkem mužů. Aby skončilo mužské poručnictví, ve kterém žena o své vůli nesmí nic – studovat, cestovat, vdát se ani navštívit lékaře. Rodina se chce odvolat, ale v úspěch nedoufá.

„Ten strach je obrovský. Zjevně nemůžeme důvěřovat systému, který Ludžajn neposkytl žádnou formu ochrany a který naopak zcela utajil její mučení,“ popsal bratr odsouzené aktivistky Walíd Hazlúl.

Že na aktivistku dopadl zákon tak tvrdě, je paradox: zadrželi ji v roce 2018 za řízení auta, tedy něco, co král Salman rozhodl umožnit už o rok dřív a úřady slavnostně zrealizovaly jen několik týdnů po Ludžajnině zatčení. Podle znalců konzervativního království si dovolila příliš – předbíhat mocné.

„(Úřady) nechtějí, aby si občané mysleli, že se takových změn mohou domoci sami. Nechtějí, aby to vypadalo, že ustupují jejich požadavkům,“ vysvětlila Rothna Begumová z organizace Human Rights Watch.

Změny provádí jedině vládce

Reformy v zemi razí korunní princ a defacto vládce Muhammad bin Salmán. Je vrstevníkem odsouzené aktivistky, který současně tvrdě potírá kritiky svého režimu. Do roku 2030 chce roli žen posilovat – na veřejnosti i v zaměstnání. Jenže výhradně podle svého plánu, nikoliv podle vůle aktivistek.

Hazlúlová má naději, že z vězení vyjde už v březnu: část trestu soud změnil na podmínku. Pět let ale nebude smět Saúdskou Arábii opustit a budou jí zabavena elektronická zařízení pro komunikaci se světem.