První Bidenův telefonát zazvonil v Ottawě. Dozvuky Trumpova mandátu zahřmí 8. února

Joe Biden vstoupil na mezinárodní scénu. Telefonoval kolegům do sousedních zemí, s nimiž probíral především pandemii a očkování. Jeho předchůdce Donald Trump se mezitím dozvěděl termín svého procesu. Senát začne posuzovat jeho roli v útoku davu na Kapitol v týdnu od 8. února.

Biden nejdřív hovořil s premiérem Justinem Trudeauem. Podle agentury AP probírali možnost, aby Kanada dostávala vakcíny proti covidu-19 z výrobního zařízení firmy Pfizer v americkém Michiganu. V současné době Ottawa obstarává všechny dávky očkovací látky ze zařízení Pfizeru v Belgii a firma jí už oznámila, že bude mít v dodávkách zpoždění.

Věnovali se i ropovodu Keystone XL. Ten měl spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Biden však během svého prvního dne v úřadu zrušil povolení pro jeho stavbu. Zohlednil kritiku ekologů a původních obyvatel, kteří ho nechtěli na svém území. Trudeau dal najevo své zklamání.

Biden poté volal Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi. S ním hovořil kromě pandemie také o migraci. Mexický prezident označil hovor za „příjemný a zdvořilý“ a dodal, že vše nasvědčovalo vidině dobrých vztahů.

Podle Washingtonu oznámil nový americký prezident Obradorovi, že se chystá změnit dosavadní přistěhovaleckou politiku Spojených států. Přístup Donalda Trumpa označil Biden podle Bílého domu za „drakonický“. Chce se především pokusit vyřešit příčiny migrace. Biden s Obradorem se podle Washingtonu dohodli, že budou spolupracovat při potírání „neregulérní migrace“.

Mexiko podle agentury Reuters hraje důležitou roli v Bidenových plánech na reformu týkající se migrace. Vztahy mezi státy jsou však v současné době poznamenané případem bývalého mexického ministra obrany Salvadora Cienfuegose, který loni čelil v USA obvinění z obchodu s drogami a z praní špinavých peněz.

Proces s Trumpem začne v týdnu od 8. února

Spojené státy sledují také dozvuky prezidentství Donalda Trumpa. Proces s ním začne v Senátu v týdnu od 8. února, oznámil předseda demokratické většiny v komoře Chuck Schumer. Trump je v druhém impeachmentu obviněn z podněcování ke vzpouře za projevy k příznivcům, z nichž část 6. ledna zaútočila na Kapitol. O život přišlo pět lidí.

„Všichni chceme nechat tuto příšernou kapitolu historie našeho národa za námi,“ prohlásil Schumer a dodal: „Zahojení a jednota přijde jen, pokud zde bude pravda a zodpovědnost. A to tento proces poskytne.“

Schumer harmonogram oznámil poté, co se na něm podle televize CNN dohodl s Mitchem McConellem, jenž vede senátní republikány. Ti se snažili jednání odložit, aby poskytli Trumpovi čas na přípravu obhajoby.

Harmonogram také dává prostor Senátu potvrdit členy administrativy nového prezidenta a jednat o stimulačních opatřeních v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu pandemií stižené ekonomiky, které chce prosadit Bidenova vláda, podotkla AP.

Trump je prvním americkým prezidentem, proti němuž zákonodárci vznesli ústavní žalobu dvakrát. V prvním případě vyšetřovali jeho údajné snahy zneužít funkce při tlaku na Ukrajinu k získání kompromitujících materiálů na tehdejšího soka v kampani Bidena a jeho rodinu. Senát, který má v impeachmentu roli soudu, tehdy hlasy republikánů Trumpa tohoto obvinění zprostil.