Trump oživil dva sporné ropovody. Jeden zrušil Obama, druhý vadí indiánům

Trump podpořil dva sporné ropovody (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vydal exekutivní příkazy, kterými rozhodl o pokračování výstavby dvou sporných ropovodů - Keystone XL a Dakota Access. První projekt kritizují ochránci životního prostředí a předloni ho zrušil Trumpův předchůdce Barack Obama. Proti druhému zase protestovali američtí indiáni.

Keystone XL má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Při podpisu exekutivního příkazu prezident řekl, že v případě tohoto ropovodu „ještě znovu dojednáme některé podmínky“.

Obama své odmítavé stanovisko odůvodnil snahou podpořit dohodu o globálních klimatických změnách, což byl jeden z pilířů jeho vládního programu ochrany životního prostředí. Ropovod Keystone XL je privátní projekt, vládní souhlas ale potřebuje, jelikož přetíná státní hranici.

Ropovod Keystone
Zdroj: ČT24

Podle Trumpova rozhodnutí bude napříště platit, že pokud budou ropovody budovány na americkém území, musejí využívat americkou ocel. Prezident také rozhodl o urychleném schvalování posudků vlivu na životní prostředí, pokud půjde o prioritní infrastrukturní projekty.

Trump dalším dekretem oživil ropovod Dakota Access, kterým má být surovina dopravována z nalezišť v Dakotě přes americký středozápad k Mexickému zálivu. Proti stavbě za 3,8 miliardy dolarů (95,5 miliardy korun) protestovali američtí indiáni z kmene Siouxů v obavě, že jim poškodí zdroje pitné vody.

Protesty proti ropovodu Dakota Access (prosinec 2016)
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Trumpova rozhodnutí přinesou podle odborníků prospěch ropným společnostem, které si stěžují na nedostatečnou kapacitu ropovodů, nutnou pro přepravu suroviny z kanadské provincie Alberta a z amerického státu Severní Dakota na ropné trhy. Odpůrci z řad ochránců životního prostředí proti plánované výstavbě protestovali téměř deset let.

Trump se v pondělí v Bílém domě označil za ochránce životního prostředí. „Pokud jde o životní prostředí, jsem velká osobnost. Dostal jsem už několik vyznamenání,“ řekl bez dalšího vysvětlení.

Trump vyzval automobilky ke zvyšování výroby v USA

Americký prezident také jednal se zástupci velkých amerických automobilek. Vyzval je ke zvyšování výroby a zaměstnanosti ve Spojených státech a slíbil, že omezí regulaci a sníží daně, aby výrobní aktivity v USA více zatraktivnil. Na setkání s vedoucími představiteli General Motors (GM), Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FAC) Trump řekl, že chce v USA vidět výstavbu nových automobilových továren.

Prezident již před nástupem do funkce kritizoval, že automobilky v USA prodávají vozy vyráběné v Mexiku, a hrozil vysokým dovozním clem.

GM, Ford a Fiat Chrysler v poslední době ohlásily nové investice a nová pracovní místa ve Spojených státech. Společnost Ford navíc oznámila, že se rozhodla zrušit plán na výstavbu nové továrny v Mexiku, který Trump ostře odsuzoval.

Šéf Fordu Mark Fields dnes uvedl, že automobilky chtějí s Trumpem spolupracovat na obrodě americké výroby. „Prezident a jeho hospodářská politika nás velmi povzbuzují,“ prohlásil Fields. Pochválil i Trumpovo pondělní rozhodnutí o odchodu USA z Transpacifického partnerství (TPP). Tato obchodní dohoda 12 tichomořských zemí podle šéfa Fordu neřešila otázku intervencí obchodních partnerů na devizových trzích.