Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území

Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.

„Ruská strana na základě reciprocity přijala rozhodnutí rozšířit odvetný seznam představitelů členských zemí EU, kterým je zakázán vstup na území Ruské federace. Dostali se na něj ti, kdo se podíleli na vystupňování protiruské sankční aktivity v rámci EU,“ citoval TASS vyjádření ministerstva.

Komuniké se vyhnulo zmínce o otravě opozičního politika, který přičítá zločin ruské tajné službě FSB a prezidentovi Vladimiru Putinovi. TASS použil výraz „protiruské sankce kvůli situaci s opozičním blogerem Navalným“.

Navalnyj v srpnu zkolaboval za letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letoun nouzově přistál v Omsku, kde byl opozičník hospitalizován. Po dvou dnech byl v bezvědomí převezen na berlínskou kliniku Charité, kde mu byla diagnostikována závažná otrava. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) následně potvrdila, že v krvi kritika Kremlu byla nalezena nervově paralytická látka typu novičok. Moskva popírá, že Navalnyj byl v Rusku otráven.

Unie uvalila sankce za otravu Navalného na podzim

EU v říjnu uvalila sankce za otravu Navalného na spolupracovníky ruského prezidenta, včetně ředitele tajné služby FSB Alexandra Bortnikova. Na sankčním seznamu vypracovaném na základě německého a francouzského návrhu je také například vedoucí prezidentského úřadu pro vnitřní politiku Andrej Jarin. Lidé zařazení na seznam mají zakázáno cestovat do EU a úřady zmrazily jejich majetek na území Unie.

Servery The Insider a Bellingcat, německý časopis Der Spiegel a televize CNN na základě společného zjišťování minulý týden informovaly o údajném odhalení identity osmi předpokládaných pachatelů opozičníkovy otravy. Jsou podle nich spojeni s kriminalistickým ústavem FSB, údajně řídicím tajnou laboratoř vyrábějící už od sovětských dob otravné látky a jedy.

Putin a FSB všechna odhalení popřeli. Prý jde o trik, jehož cílem je napadnout ruské vedoucí představitele.