Francouzská policie kvůli útoku v Nice zadržela čtyři muže. Jednoho z nich podezřívá z kontaktu s teroristou

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jenž si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.

Podezřelý z napojení na pachatele je 29letý muž. Tři další, ve věku od 23 do 45 let, policie vyšetřuje, protože se nacházeli v bytě prvního. Zadržení byli severně od Paříže v departementu Val d'Oise.

Z útoku v Nice je podezřelý jednadvacetiletý Tunisan, jehož tuniské sdělovací prostředky identifikují jako Ibráhíma Ísávího. Policisté ho při zásahu zranili a i nadále zůstává v nemocnici. Podle zdroje deníku Le Figaro a AFP se u něj potvrdila nákaza koronavirem, což může jeho výslech o několik dní odložit.

Policie od čtvrtka vzala v rámci vyšetřování do vazby dalších šest lidí. Všichni byli propuštěni, až na 29letého Tunisana, kterého policie podezírá, že s Ísávím přijel v září na italský ostrov Lampedusa a společně se pak vydali do Francie.

Silné vášně ve Francii i celosvětově 16. října vyvolalo zabití učitele, který při výuce konceptu svobody slova použil karikatury proroka islámu Mohameda. Z útoku na předměstí Paříže je podezřelý osmnáctiletý mladík čečenského původu.

Prezident Emmanuel Macron následně hájil svobodu projevu, která podle něj zahrnuje i právo na zveřejňování podobných karikatur, což pobouřilo vyznavače islámu a v muslimských zemích vedlo k bezpočtu demonstrací či voláním po bojkotu francouzských produktů.