Francie stojí po boku katolíků, prohlásil Macron v Nice, kde terorista v bazilice zabil tři lidi

Události: Terorismus ve Francii (zdroj: ČT24)

Při útoku nožem v Nice zemřeli tři lidé, šest utrpělo zranění. Starosta města Christian Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok. Jako takový už čin vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Pachatele policisté postřelili a zadrželi. Dle Reuters policejní zdroj potvrdil, že útočník dekapitoval jednu ženu. V Avignonu policisté zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí pistolí a volal Alláhu akbar, informuje agentura. V Lyonu policie zadržela podezřelého Afghánce s nožem, píše AFP. Terčem útoku se ve čtvrtek stal také francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Pachatel jednu ženu zavraždil uvnitř baziliky, druhá podlehla svým zraněním před kostelem. Třetí obětí je podle agentury Reuters kurátor baziliky.

Útočník podle starosty i po zadržení křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), nyní leží v nemocnici, policisté ho při zásahu postřelili. Podle agentury AFP se jedná o 21letého migranta z Tuniska, který do Evropy přijel na podzim přes ostrov Lampedusa. Na ostrově podle deníku Il Messaggero přistál koncem září a po dvoutýdenní karanténě byl převezen do apulijského přístavu v Bari. Poté nelegálně překročil hranice do Francie.

Zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd nicméně uvedl, že policie zatím informace o útočníkovi nepotvrdila. „Podle francouzské televize BFM TV je muž v zemi nelegálně a nemá u policie žádný záznam. Bezpečnostní složky bude nepochybně zajímat, jakým způsobem se do země dostal a zdali s ním necestovali také podobně smýšlející krajané,“ řekl.

Ozbrojení policisté vytvořili v okolí kostela kordon

Policisté mu po zákroku sňali otisky prstů, aby prověřili, jestli byl sledován. Domnívají se, že jednal sám, a nepátrají po případných komplicích. 

Policie ozbrojená automatickými zbraněmi vytvořila kolem kostela na třídě Jeana Medecina, která je hlavní nákupní ulicí v Nice, bezpečnostní kordon. Na místo přijely sanitky i hasičská vozidla. Podle agentury AP byly slyšet i výbuchy při odstraňování podezřelých předmětů.

Ministr vnitra Gérald Darmanin potvrdil, že v Nice se odehrává policejní operace. Francouzská policie na Twitteru uvedla, že u kostela Notre-Dame v Nice se odehrála „velmi vážná událost“. Premiér Jean Castex řekl, že „jde nepochybně o velmi vážnou novou výzvu, které Francie čelí“.

Místo útoku v Nice
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Incidenty v Avignonu a Lyonu

Nejde o jediný čtvrteční incident ve Francii. V obci Montfavet poblíž jihofrancouzského Avignonu policisté zastřelili muže, který kolemjdoucí ohrožoval zbraní. Podle rozhlasové stanice Europe 1 volal „Alláhu akbar“ a měl nůž, agentura Reuters píše o pistoli. Podle DPA v tomto případě zatím nic nenasvědčuje teroristickému činu. 

Také v Lyonu zasahovali policisté. Zadrželi Afghánce ozbrojeného nožem. Byl považován za hrozbu, uvedla AFP s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním. Podle něj šlo o „vážný“ incident.

V celé zemi začal platit nejvyšší stupeň varování před terorismem. V pátek podle Castexe zasedne obranná rada státu. Posílena bude bezpečnost budov, veřejných míst a dopravy. Prezident Emmanuel Macron řekl, že čin v Nice byl teroristickým islamistickým útokem, a oznámil, že počet vojáků, kteří hlídkují u škol, památek či kostelů, se kvůli zvýšení bezpečnosti více než zdvojnásobí na sedm tisíc.

Macron: „Celá Francie stojí po boku katolíků.“ Zemí zněly kostelní zvony

Poslanci Národního shromáždění v Paříži už drželi minutu ticha za oběti útoku v Nice a předseda parlamentu Richard Ferrand schůzi přerušil. „Co je moc, je příliš. Je čas, aby se Francie oprostila od zákonů míru, aby definitivně vymýtila islamo-fašismus ze svého území,“ prohlásil Estrosi.

„Jedná se o útok na Francii,“ prohlásil odpoledne prezident Macron, který přiletěl do Nice. „Jsou to opět katolíci, na které byl veden útok. Celý národ stojí po jejich boku tak, aby mohli lidé svobodně vyznávat své náboženství. Každé náboženství musí mít svobodu,“ doplnil.

Vyjádření francouzského prezidenta Macrona k útoku v Nice (zdroj: ČT24)

Předeslal, že Francie neustoupí a povolá sedm tisíc vojáků, aby během svátku všech svatých chránili kostely po celé zemi. Strážit budou rovněž další památky a školy.

Představitel Francouzské rady pro muslimskou víru útok v Nice silně odsoudil. „Jako znamení zármutku a solidarity s oběťmi a jejich milovanými vyzývám všechny muslimy ve Francii, aby zrušili oslavy svátku Mawlid,“ nechal se slyšet podle Reuters. Mawlid je svátkem narození proroka Mohameda, letos se slaví právě ve čtvrtek 29. října.

O odporném činu mluví francouzská biskupská konference. V 15 hodin se v celé zemi rozezněly na památku obětí kostelní zvony. „Dnešní útok rozséval smrt v místě lásky a útěchy, v domě Páně. Je to chvíle bolesti a chaosu. Terorismus a násilí nesmíme nikdy akceptovat,“ vzkázal Vatikán.

Útok odsoudili také například německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Giuseppe Conte, předseda Evropského parlamentu David Sassoli, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo britský ministerský předseda Boris Johnson.

Studio ČT24: Jan Šmíd a David Borek k útokům v Nice (zdroj: ČT24)

Papež František ve čtvrtek vyzval k ukončení veškerého násilí. Útočník podle něj „rozséval smrt v místě útěchy a lásky, jakým je chrám Páně“. „Terorismus a násilí nelze nikdy přijmout,“ uvedla v prohlášení hlava katolické církve.

„Naše srdce jsou s francouzským národem. Amerika v tomto boji stojí po boku našeho nejstaršího spojence. Tyhle teroristické útoky radikálních islamistů musí okamžitě přestat. Žádná země, Francie nebo jiná, to nemůže dlouho snášet!“ uvedl americký prezident Donald Trump.

Útok v Nice odsoudili představitelé islámu a muslimských zemí

Čin odsoudili i zástupci muslimských zemí nebo někteří islámští duchovní vůdci. Za „ohavný“ útok v Nice označil například velký imám univerzity Al Azhar, který zastává jednu z nejrespektovanějších funkcí pro sunnitské muslimy. Varoval také před „stupňováním rétoriky násilí a nenávisti“ a vyzval, aby „převážil hlas rozumu“. 

Svůj nesouhlas s „ohavným“ činem vyjádřil i designovaný libanonský premiér Saad Harírí. „Terorismus nezná náboženství a všichni muslimové jsou vyzváni, aby tento zločin, který se nijak netýká islámu ani Proroka lásky, odmítli,“ napsal na Twitteru.

Kritiku vzbudil expremiér Malajsie Mahathir Mohamad, který krátce před útokem v jihofrancouzském městě zveřejnil prohlášení, podle kterého mají muslimové „právo zabít miliony Francouzů za masakry v minulosti“. „Až na výjimky však muslimové zákon 'oko za oko' neuplatnili. Muslimové to neudělali. Francouzi by neměli,“ dodal v prohlášení, které umístil i na svůj Twitter. 

Česko stojí za Macronem, řekl Babiš

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) volá po společném postupu Evropské unie. „Není možné dělat kompromisy v oblasti svobody projevu a základních demokratických hodnot,“ řekl ČT. Premiér Andrej Babiš (ANO) čin odsoudil, je prý zděšen barbarským útokem a Česko podle něj stojí za Macronem a všemi Francouzi.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek poslal kondolenci svému francouzskému protějšku Macronovi. Uvedl v ní, že zprávu přijal s hlubokým zármutkem. Poukázal na symboliku útoku, který směřoval na křesťanskou baziliku. Podle českého prezidenta tak jde o útok nejen na Nice a Francii, ale „na nás všechny“.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nesmíme se v těchto těžkých chvílích nechat ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace. Hodnoty, k nimž bezpochyby patří i svoboda vyznání, v bezpečí a bez hrozby násilných útoků,“ uvedl Zeman.

Čin odsoudili i lídři české opozice

K útoku se vyjádřili i opoziční zástupci. „Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní mysleme na rodiny obětí, jejich přátele a blízké,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové musí být tento „barbarský projev islámského fanatismu“ náležitě potrestán. „Přeji Francii sílu v boji s organizovaným radikalismem, kterému jde o vyvolávání nenávisti mezi skupinami obyvatel,“ napsala na Twitteru. Teroristický útok pobouřil i předsedu senátního zahraničního a bezpečnostního výboru Pavla Fischera (nestr.).

„Je to smutné a obětí fanatických útoků velmi lituji. Násilí ve jménu náboženství nejde ospravedlnit,“ napsal předseda STAN Vít Rakušan. „Nesmíme si nechat vzít svobody naší civilizace, nesmíme se nechat zastrašit extremisty. A stejně tak nesmíme připustit, aby tyto fanatické útoky zneužili extremisté mezi námi a zasévali nenávist,“ dodal.

Bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný útok označil za bestiální teroristický čin, který si nezaslouží nic jiného než razantní odsouzení. „Podobní lidé, kteří popírají základní principy lidskosti a smysl jakéhokoli náboženství, nemají v Evropě co pohledávat. Musíme se bránit,“ napsal na Twitteru.

Podobně se vyjádřil i jeho stranický kolega a předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek, podle kterého ti, kdo schvalují nebo podporují terorismus, nemají v Evropě místo. Poznamenal, že je potřeba v EU spolupracovat napříč bezpečnostními složkami.

Útoky na základy demokracie

V polovině října čečenský islamista zavraždil v Paříži učitele Samuela Patyho, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda, jež vyšly v magazínu Charlie Hebdo, když vykládal o svobodě slova. Svou oběť vrah rovněž dekapitoval.

Zatím není jasné, jestli čtvrteční útok z Nice souvisel s karikaturami, které muslimové považují za rouhačské. „Je to velmi pravděpodobné, ve Francii panuje velmi napjatá atmosféra,“ podotýká zpravodaj ČT Jan Šmíd. Doplňuje, že bazilika patřila k objektům, jimž bylo vyhrožováno. „Útok mohl být připravován dopředu, dokonce mohl být koordinován se zahraničím. To je práce pro zpravodajské služby,“ spekuluje Šmíd.

Podobně se vyjádřil i starosta Nice: „Metoda bezpochyby odpovídá té, kterou útočník použil proti statečnému učiteli.“

Studio ČT24: Bývalý velvyslanec ve Francii k útokům v Nice (zdroj: ČT24)

„Ve Francii funguje celá síť imámů, kteří naprosto neuznávají francouzský styl života a svobodu vyjadřování. Tito lidé pracují na tom, aby zfanatizovali některé mladíky,“ konstatuje expert na Francii a bývalý velvyslanec v zemi Petr Janyška. Radikálové útočí na demokratické základy státu, řekl ČT.

„Svoboda vyjadřování je jedním ze základních prvků demokracie a evropského způsobu myšlení. Kolem jedné karikatury se dělá hrozný rozruch. Je to jeden obrázek, takových po celé Francii denně vychází desítky, zesměšňují politiky, prezidenta, katolickou církev, papeže. To je docela normální projev demokratické společnosti,“ zdůrazňuje.

Podle Janyšky útok rovněž zapadá do obecné strategie radikálního islamismu. „Jde o nahlodání Francouzů, destabilizaci země a o to poštvat proti sobě skupiny lidí. To je hlavní cíl,“ řekl ve vysílání pořadu Horizont ČT24. 

Po vraždě Patyho vystoupila řada francouzských představitelů včetně prezidenta Emmanuela Macrona a čin odsoudili. „Budeme pokračovat, profesore. Budeme bránit svobodu, které jste tak dobře učil, a budeme prosazovat sekularismus, nezřekneme se karikatur a kreseb, i když ostatní ustoupí,“ prohlásil Macron při tryzně za zavražděného lektora a avizoval rázný postup vůči islamismu.

Horizont ČT24: Bývalý diplomat Petr Janyška hovoří k útoku v Nice (zdroj: ČT24)

Muslimský svět se bouří, terčem útoku se stal francouzský konzulát v Džiddě

Jeho slova vyvolala nevoli v muslimském světě. V řadě zemí demonstranti volali po bojkotu francouzských výrobků, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Macrona, aby navštívil psychiatra. Francouzský satirický magazín Charlie Hebdo, který se stal terčem teroristů před pěti lety, otiskl Erdoganovu karikaturu.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek zdůrazňuje, že nevoli v muslimském světě je potřeba rozlišit. Například Turecko téma využívá a nafukuje pro své vlastní účely – s Francií například vede spory o vodách ve Středozemním moři –, jiné země tak rázné nejsou.

„Saúdská Arábie odsoudila znevažování proroka Mohameda, ale nedoplnila to žádnými výzvami k bojkotu Francie. Naopak vyzývala k oboustranné toleranci,“ všímá si Borek. Vnitřně slabé režimy jako ten v Pákistánu či Egyptě rovněž karikatury odsoudily. „Pro vládce je velice těžké oponovat proudu. Od premiéra Pákistánu jsme také slyšeli odsudky, ale byly poněkud měkčí, neměly protifrancouzský osten,“ vysvětluje zpravodaj ČT.

Ve čtvrtek byl v saúdskoarabském městě Džidda zadržen muž, který „ostrým předmětem“ zaútočil na stráž francouzského konzulátu. Podle agentury Reuters šlo o nůž a člen ostrahy skončil v nemocnici, v ohrožení života ale není. Francouzské velvyslanectví v Rijádu útok odsoudilo a vyzvalo francouzské občany v Saúdské Arábii k maximální obezřetnosti.

Teroristické útoky ve Francii přichází ve vlnách, tvrdí expert na Blízký východ

Podle politologa a odborníka na Blízký východ Marka Čejky z Mendelovy univerzity v Brně teroristické útoky ve Francii přichází v určitých vlnách. Útočící radikálové přitom mohou být takzvanými „osamělými vlky“ nebo také součástí širší organizace. Na útoky v Nice může navázat jiný radikál, myslí si Čejka. Útočníci podle něho totiž mají tendenci se často od ostatních teroristů inspirovat.

„Souvisí to se současnou vyhrocenou politickou situací a Macronem, který brání francouzský sekularismus. Ten útočníky irituje,“ popisuje expert. Čejka v pořadu ČT Události, komentáře nevyloučil, že k situaci mohlo přispět i zhoršení vztahů mezi Tureckem a Francií. Ačkoliv jsou obě země dlouhodobými obchodními partnery, v poslední době vedou spory.

„Erdogan po Macronově prohlášení o karikaturách vyzval turecké muslimy, aby bojkotovali francouzské výrobky. Francie i Turecko jsou navíc momentálně velmi aktivní ve Středozemním moři, kde se střetávají jejich zájmy. To se Erdoganovi nelíbí a kritizuje, podobně se chová i Macron. Má to i tuto rovinu,“ řekl odborník ve vysílání ČT. Dalším důvodem Erdoganovy kritiky Francie může být podle něho vnitropolitický boj v Turecku.

Události, komentáře: Na útoky v Nice může navázat jiný radikál, myslí si expert na Blízký východ (zdroj: ČT24)