„Dostanu z nás to nejlepší, nikoliv to nejhorší.“ Biden chce být prezidentem světla

Události: Bidenův projev na sjezdu Demokratů (zdroj: ČT24)

Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům, oficiálně se tak stal vyzyvatelem prezidenta Donalda Trumpa v listopadových volbách. V projevu na závěr stranického sjezdu podle agentury DPA bývalý viceprezident Baracka Obamy uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů, nikoli pouze těch, kteří pro něj budou hlasovat. Hodlá prý stát na straně světla v boji proti temnotě.

„S velkou ctí a pokorou přijímám nominaci pro úřad prezidenta Spojených států,“ řekl sedmasedmdesátiletý Biden v proslovu, který komentátoři shodně označovali za nejdůležitější v jeho padesátileté politické kariéře.

Slíbil být prezidentem nejen těch, kteří mu ve volbách 3. listopadu odevzdají hlas, nýbrž všech občanů USA. „Společně můžeme překonat a překonáme dobu temna v Americe,“ řekl ve videoprojevu přenášeném z jeho domu ve Wilmingtonu ve státě Delaware na sjezd konaný v Milwaukee. „Dávám vám tady a teď slovo: když mi svěříte úřad prezidenta, dostanu z nás to nejlepší, nikoliv to nejhorší.“

Učinil rovněž slib, že sjednotí hluboce rozdělenou zemi, dostane pod kontrolu koronavirovou pandemii a vytvoří miliony pracovních míst. Hodlá rovněž najít odpověď na „rasistickou nerovnost“ v americké společnosti a rozhodně bojovat proti změnám klimatu. Po celou dobu svého zhruba dvacetiminutového projevu jméno současného prezidenta Trumpa nezmínil ani jednou, povšimla si agentura AFP.

„Současný prezident na příliš dlouhou dobu zahalil Ameriku do temnoty. Příliš hněvu, příliš strachu, příliš rozdělenosti. Teď a tady vám dávám slovo: pokud mi svěříte prezidentský úřad… budu spojencem světla, ne temnoty. Je načase, abychom se my, lid, spojili. A nemějte obavy, sjednoceni dokážeme překonat a překonáme tuto dobu temna v Americe,“ prohlásil. 

Jeden z politiků, kteří se proti Bidenovi pokoušeli získat demokratickou nominaci na prezidenta byl bývalý starosta města South Bend Pete Buttigieg. Ten na kongresu vystoupil také, aby stranického nominanta podpořil. „Prsten na mé ruce dokazuje, že se tato země dokáže měnit,“ řekl v projevu s odkazem na svou homosexuální orientaci.

Buttigieg je už dva roky ženatý se svým partnerem Chastenem. Biden se pro podporu homosexuálních svazků vyslovil dříve, než tak oficiálně učinila jeho strana. „Láska dělá mé manželství skutečným, ale politická odvaha ho udělala možným,“ dodal. 

Sanders: Ihned po volbách povedeme vážnou debatu o směřování země

Další z významných Bidenových protikandidátů v primárkách, senátor Bernie Sanders, v pátek oznámil, že den po volbách povedou v Demokratické straně „vážnou debatu“ o směřování země. Oznámil to v pořadu Trevora Noaha The Daily Show.

„Spojíme se, abychom porazili Trumpa. A den poté, co bude Biden zvolen, povedeme vážnou debatu o budoucnosti této země. Stane se tak ale v mantinelech demokratické společnosti,“ vysvětlil Sanders.

Páteční slova vermontského senátora připomínají turbulentní časy v Demokratické straně. Progresivisté se snaží získat větší vliv jak ve straně, tak i v potenciální vládě.

Bernie Sanders byl jakožto demokratický socialista hlavním vlajkonošem progresivistické agendy v rámci prezidentských primárek. Jednalo se o jeho již druhou kandidaturu, o nejvyšší funkci se ucházel před čtyřmi lety, tehdy ale nominaci získala Hillary Clintonová.

Podle mnohých expertů v roce 2016 zvítezil ve volbách Donald Trump také proto, že fanoušci Sanderse odmítli hodit hlas demokratické kandidátce. Sanders této situaci chce letos předejít, a proto i přes ideologické neshody Bidena podporuje velmi hlasitě a viditelně a své příznivce často vyzývá, aby v listopadu Bidena podpořili.

Trump: Demokraté ničí ekonomiku

Bidenovo vystoupení je vrcholem čtyřdenního sjezdu demokratů, který se kvůli pandemii koná ve značně omezené podobě a řečníci na něm vystupují především prostřednictvím videospojení.

„Bidenův proslov navázal na zhuštěný, virtuální sjezd demokratů, který se spíše než na politické priority zaměřil na rozvinutí co nejširší sítě pro sestavení vítězné koalice,“ komentovala dění agentura Reuters. Mnozí komentátoři uvádějí, že vystoupení podkopalo jeden z prvků Trumpovy kampaně, kterým je zpochybňování Bidenových mentálních schopností. „Trump… jej nazývá ,pomalý Joe‘, ten byl ale před očima národa pevný a mluvil jasně,“ píše AP.

V pondělí na něm vystoupila mimo jiné bývalá první dáma Michelle Obamová, ta Trumpa označila za špatného prezidenta, který rozděluje a přináší zemi chaos. Během druhého dne sjezd Bidena oficiálně nominoval kandidátem demokratů na prezidenta. Ve středu přijala kandidaturu na viceprezidentku Kamala Harrisová, která by se v případě vítězství stala první ženou a zároveň černoškou na viceprezidentském postu.

Trump ve čtvrtečním projevu svého vyzyvatele v souboji o Bílý dům ostře napadl. Řekl, že demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku, rozpustí policii a přivedou zemi k anarchii. Američany varoval, že se Biden, pokud bude zvolen prezidentem, stane jejich „noční můrou“. V příspěvku na Twitteru bezprostředně po Bidenově projevu současný nájemník Bílého domu napsal, že za své téměř padesátileté působení v politice „Joe neudělal nic z toho, o čem nyní mluví“. „Nikdy se nezmění, jsou to jenom řeči,“ dodal. 

Biden v rozhodujících státech ztrácí

Předvolební vývoj komentoval v pořadu Události, komentáře zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský. „Pokud se podíváme na celostátní průzkumy, tak v těch stále vede Joe Biden poměrně s přehledem o šest a půl procenta,“ popsal. Připomněl ale, že tomu nelze přisuzovat valný význam, protože v americkém systému voleb je nejdůležitější získat voličskou podporu v takzvaných „swing states“ (v překladu státech na houpačce), kde se výsledek nedá předem odhadnout. Příkladem mohou být hned minulé volby, kdy Hillary Clintonová získala více hlasů celostátně, prezidentkou se ale nestala.

 „Ona o tom mluvila ve svém projevu na demokratickém sjezdu. V Americe se nestává prezidentem ten, kdo získá více hlasů, ale ten, kdo získá více volitelů a to byl tehdy právě Donald Trump,“ vysvětlil Miřejovský.

Clintonová proto ve svém projevu urgovala podobně jako Sanders všechny příznivce demokratů, aby tentokrát rozhodně šli volit, a to primárně v těch rozhodujících státech. „V těch vedl ještě na začátku léta Joe Biden poměrně s přehledem, dnes už tomu tak není,“ uvedl Miřejovský. Například v průzkumech v Severní Karolíně už Trump vede.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech: Biden ztrácí podporu ve swing states (zdroj: ČT24)