Demokraté potvrdili Harrisovou jako viceprezidentskou kandidátku. „Jde o budoucnost," zdůraznila

Sjezd Demokratické strany oficiálně nominoval senátorku Kamalu Harrisovou kandidátkou na viceprezidentku Spojených států. Harrisová nominaci přijala. V projevu zkritizovala úřadování Donalda Trumpa, který podle ní během pandemie selhal. „Neschopnost Donalda Trumpa vést nás stála životy i živobytí,“ řekla. Harrisová zdůraznila, že nadcházející volby jsou klíčové. Podle ní jde o budoucnost Američanů.

Po oficiálním jmenování Joea Bidena jako kandidáta na prezidenta USA teď demokraté dali zelenou i Kamale Harrisové, kterou si zkušený demokrat vybral jako viceprezidentku. Senátorka za Kalifornii prohlásila, že Spojené státy jsou před nadcházejícími prezidentskými volbami podle ní „na rozcestí“.

„Právě teď máme prezidenta, který mění naše tragédie v politické zbraně,“ řekla Harrisová a vyzvala, aby lidé místo Trumpa poslali do Bílého domu  Bidena. Ten podle ní bude prezidentem, který Ameriku sjednotí.

Harrisová, která má indicko-jamajské kořeny, zdůraznila, že je v sázce budoucnost Američanů a jejich dětí. „Po nějaké době od této chvíle se naše děti a vnoučata zeptají – kde jsi byl, když bylo tolik v sázce,“ uvedla.

Do Trumpa se ostře pustil také Obama

Nezvykle ostře se na adresu současného šéfa Bílého domu vyjádřil jeho předchůdce Barack Obama. Podle něj Trump svou roli prezidenta nikdy nebral vážně, nedokázal do ní dorůst a úřad amerického prezidenta využívá k tomu, aby pomohl sobě a svým přátelům. Chová se, „jako by to byla další reality show, díky které se mu dostane pozornosti, po které touží,“ řekl na Trumpovu adresu Obama.

„Důsledky jeho selhání jsou vážné. 170 tisíc mrtvých Američanů. Miliony pracovních míst pryč… Naše nejhorší pudy probuzené, naše hrdá pověst ve světě vážně pošramocená a naše demokratické instituce ohrožené jako nikdy dřív,“ dodal Obama. V sázce je podle něj nyní samotná americká demokracie.

V projevu Obama neopomněl ocenit Bidenovo viceprezidentství. „Udělal mě lepším prezidentem,“ řekl na adresu sedmasedmdesátiletého politika. 

Kromě Harrisové a Obamy dnes na sjezdu vystoupila také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, senátorka Elizabeth Warrenová či bývalá demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová. „Přála bych si, aby Donald Trump věděl, jak být prezidentem. Protože Amerika právě teď prezidenta potřebuje,“ řekla bývalá první dáma a někdejší ministryně zahraničí Clintonová.

Harrisová může osvěžit Bidenovu kampaň

S Kamalou Harrisovou podle politologů přichází do Bidenovy kampaně energie a potenciál oslovit menšiny. Pětapadesátiletá politička s indicko-jamajskými kořeny má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství v Kalifornii.

S nejlidnatějším státem USA spojila Harrisová i politickou kariéru, když se stala teprve třetí kalifornskou senátorkou v historii. 

Pokud by Biden a jeho tým v listopadových volbách zvítězili, byla by pětapadesátiletá Harrisová první političkou tmavé pleti, která by zastávala funkci viceprezidentky USA.