Hongkongský aktivista Law emigroval. Padlo první obvinění podle bezpečnostního zákona

Události: Aktivista Law emigroval z Hongkongu (zdroj: ČT24)

Hongkong opustil kvůli obavám o svou bezpečnost jeden z nejvýznamnějších mladých prodemokratických aktivistů Nathan Law. Oznámil to na Facebooku. V Hongkongu nově platí čínský bezpečnostní zákon, který rozšiřuje pravomoc pevninské Číny ve městě a podle kritiků ukončuje princip „jedna země, dva systémy“, jenž zde zaručoval vysokou míru autonomie. V souvislosti s novým předpisem už padlo první obvinění. Peking také jmenoval ředitele hongkongského bezpečnostního úřadu, který se zákonem vznikl.

Aktivista Law ve čtvrtek na Facebooku oznámil, že za nezávislost města bude bojovat ze zahraničí. Šestadvacetiletý mladík se stal jedním z prominentních hongkongských aktivistů během prodemokratických protestů v roce 2014.

V roce 2016 se Law stal nejmladším hongkongským zákonodárcem. Tehdy argumentoval, že obyvatelům bývalé britské kolonie by mělo být umožněno o budoucnosti města rozhodnout v referendu s tím, že Hongkong by se neměl stát „jen dalším čínským městem“.

Law byl společně s Joshuou Wongem a aktivistkou Agnes Chowovou lídrem prodemokratického hnutí Demosisto. Všichni tři aktivisté v reakci na zavedení zákona na svou pozici rezignovali a hnutí rozpustili.

První obvinění za terorismus a podněcování k separatismu

Ostře kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňován a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Maximálním trestem za závažné porušení právní úpravy je doživotní vězení a podezřelí v některých případech mohou být souzeni v pevninské Číně. Vláda Hongkongu ve čtvrtek uvedla, že porušením zákona může být i použití demonstranty oblíbeného sloganu „Osvoboď Hongkong, revoluce naší doby!“

Za terorismus a podněcování k separatismu už také padlo první obvinění, uvedla hongkongská policie. Obviněný 23letý muž během středečních protestů najel motocyklem do několika policistů a měl u sebe transparent právě se zakázaným sloganem. Původně byl zadržen za nebezpečné řízení, poznamenala agentura Reuters.

Šéf nového úřadu proslul tvrdou kritikou protestujících vesničanů

Bezpečnostní úřad v Hongkongu, který ustanovila Pekingem v úterý přijatá bezpečnostní legislativa, dostal na starost sedmapadesátiletý Čeng Jen-siung. Ten zastával pozici generálního tajemníka výboru čínské komunistické strany v provincii Kuang-tung, jež s Hongkongem sousedí.

Peking funkcionáře jmenoval v pátek, informovala agentura Reuters s odvoláním na tiskovou agenturu Nová Čína.

Čeng se nechvalně proslavil v roce 2011 při protestech v jihočínské vesnici Wu-kchan, jejíž obyvatelé tehdy od vlády požadovali kompenzaci za zabranou půdu. Vesničany tvrdě kritizoval za to, že své problémy řeší s „prohnilými“ médii místo s vládou.

Obavy o autonomii Hongkongu

Podle kritiků nový zákon znamená konec principu „jedna země, dva systémy“, kterým Čína Hongkongu při jeho převzetí od Velké Británie v roce 1997 zaručila určité svobody a práva.

Obavy o autonomii Hongkongu vyjádřil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. „Znepokojuje nás, že definice některých provinění jsou v novém zákoně vágní a příliš široké a dostatečně nerozlišují mezi násilnými a nenásilnými činy. To může vést k diskriminační nebo svévolné interpretaci a prosazení zákona,“ uvedl mluvčí úřadu Rupert Colville.

Kanadský premiér Justin Trudeau zase oznámil, že Kanada pozastavuje svou extradiční dohodu s Hongkongem a také vývoz „citlivé“ vojenské techniky. „Kanada pevně věří v princip jedné země, dvou systémů, který má Hongkongu zaručovat svobody neznámé v jiných částech Číny,“ uvedl.

Z podrývání autonomie Hongkongu podezřívá Čínu také Německo, které nyní předsedá Evropské unii. Z této pozice hodlá před Čínou vznést otázku lidských práv, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Hongkong bude předmětem diskuse dalšího setkání evropských šéfů diplomacie, oznámil německý ministr zahraničí Heiko Mass.