V Itálii zvolnil nárůst nemocných, Turecko kvůli koronaviru mládeži zakáže vycházení

Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst. Stejně tak ve Velké Británii zaznamenali dosud nejvyšší nárůst počtu obětí, za den tam zemřelo 684 lidí. Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo již přes čtvrt milionu lidí a celosvětově se nákaza koronavirem potvrdila už u více než milionu osob, obětí je přes 50 tisíc.

  • Nákaza koronavirem se po celém světě potvrdila už u více než milionu lidí. Obětí je přes 50 tisíc.
  • Ve Spojených státech zemřelo téměř šest tisíc lidí, což už je víc než v Číně. Nejhorší situace zůstává v New Yorku, který buduje polní nemocnice.
  • Čína začala do statistik započítávat nově i infikované bez příznaků. Zatím přibylo 31 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a čtyři další úmrtí na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje.
  • O prodloužení mimořádných opatření do konce dubna rozhodlo Nizozemsko, vyhlášení karantény zvažuje Japonsko. V Hongkongu se infikovalo už třetí domácí zvíře.
  • V Turecku se kvůli koronaviru rozšíří zákaz vycházení na lidi mladší 20 let a na veřejných místech budou mít občané nově povinnost nosit roušky.
  • Ve Francii podlehlo již 6507 lidí nemoci COVID-19. Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst.
  • Britský automobilový průmysl je ve finanční nouzi a žádá vládu o pomoc dodavatelům. Podle automobilových výrobců mají někteří peníze jen na týdny, nikoli měsíce.
  • Náklady na boj s ekonomickými dopady pandemie by mohly celosvětově dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů (104,5 bilionu korun).

Podle serveru worldometer.info se koronavirem celosvětově nakazilo přes milion lidí a více než 56 tisíc pacientů zemřelo. Itálie zůstává i nadále nejhůře zasaženou zemí na světě co do počtu obětí onemocnění COVID-19. Nemoci tam od začátku epidemie podlehlo už přes 14 tisíc pacientů, koronavirem se nakazilo bezmála 120 tisíc lidí.

Druhým nejhůře zasaženým státem je Španělsko, kde počet obětí dosahuje téměř 11 tisíc, infikovalo se přes 117 tisíc lidí. Nejvíce případů nákazy, přes 257 tisíc, registrují Spojené státy. V Německu počet potvrzených případů nemoci COVID-19 dosáhl téměř 80 tisíc.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

V Turecku se rozšíří zákaz vycházení, roušky budou povinné

V Turecku se kvůli koronaviru rozšíří zákaz vycházení na lidi mladší 20 let a na veřejných místech budou mít občané nově povinnost nosit roušky. Oznámil to v pátek prezident Recep Tayyip Erdogan. Kromě toho nebudou smět od nadcházející půlnoci vjíždět vozidla do 31 měst včetně Istanbulu a Ankary a ani z nich vyjíždět. Výjimku bude mít pouze zásobování, uvedla agentura Reuters.

V Turecku dosud platilo omezení volného pohybu pro lidi nad 65 let. V zemi, kde podle páteční bilance počet nakažených nemocí COVID-19 překonal 20 tisíc a kde má koronavirus už 425 obětí, jsou už delší dobu zavřené školy, zakázaná veřejná shromáždění a v desítkách obcí a měst platí karanténa.

V Londýně zahajuje provoz obří polní nemocnice

Počet obětí nákazy koronavirem ve Velké Británii za poslední den vzrostl o 684, celkem už nemoci podlehlo 3605 lidí. Zaznamenáno bylo celkově již 38 168 nakažených. S odvoláním na statistiky ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters. Británie se řadí mezi nejhůře zasažené na světě.

Britská královna Alžběta II. v neděli vystoupí s projevem k národu, jenž se bude týkat epidemie koronaviru. Panovnice tímto způsobem vystupuje zřídka.

V Londýně se otevřeala obří polní nemocnice, která bude poskytovat lékařskou péči až 4000 pacientům. Inaugurace se na dálku zúčastnil princ Charles, který se nedávno vyléčil z koronavirem způsobené nemoci COVID-19. 

Britský autoprůmysl potřebuje hotovost a žádá o pomoc vládu

Britský automobilový průmysl potřebuje okamžitě hotovost a žádá vládu o pomoc dodavatelům. Někteří mají v čase koronavirové krize peníze jen na týdny, nikoli měsíce, řekl generální ředitel britského sdružení výrobců a prodejců automobilů Mike Hawes.

Největší vývozce zboží v zemi zaměstnává více než 800 tisíc lidí. Mnozí z nich pracují pro výrobce součástek, kteří zásobují velké továrny - ty jsou ale nyní všechny zavřené.

Vláda sice oznámila sadu opatření včetně připravenosti platit 80 procent mzdy až do výše 2500 liber (téměř 78 900 korun) měsíčně na zaměstnance, ta ale vstoupí v platnost až koncem měsíce.

Hawes se zasazuje o další úlevy, jako je dočasné zrušení daňových příspěvků na zaměstnance nebo poplatků za vzdělávání učňů. Zásadní je podle něj rychlost: „Firmy peníze potřebují hned,“ řekl Reuters.

Kvůli uzavření automobilových prodejen a obav zákazníků z vývoje ekonomiky v Evropě prudce klesá prodej osobních vozů. Ve Francii se v březnu meziročně propadl o 72 procent na 62 668 vozů. V Itálii se prodej nových osobních aut minulý měsíc snížil o 85 procent a v Německu klesl v březnu meziročně o 38 procent na 215 tisíc vozů.

Itálie hlásí 766 mrtvých s koronavirem, nakažených tolik nepřibývá

V Itálii zemřelo za poslední den 766 pacientů s koronavirem, mrtvých je tak od začátku epidemie už celkem 14 681. Nakažených hlásí úřady skoro 120 tisíc, nově infikovaných však nyní přibývá menším tempem než v předchozím týdnu. Za posledních 24 hodin mělo pozitivní test 4585 lidí, zatímco koncem března se denní přírůstek infikovaných pohyboval kolem šesti tisíc.

Situace se zvolna zlepšuje i v Lombardii, která je šířením koronaviru postižená nejvíce. Za pátek tam ohlásili 351 úmrtí a 1455 nově prokázaných případů nákazy.

Výrazněji nyní stoupá i počet vyléčených, je jich 19 758. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 4068 lidí v kritickém stavu. Podporu dýchacích přístrojů potřebuje i množství zdravotníků, jichž se dosud nakazilo kolem 10 tisíc. Nejméně 120 lékařů a sester infekci podlehlo, uvedla agentura APA s odvoláním na profesní sdružení.

Trump má za sebou druhý test

V USA se již koronavirem nakazilo přes 245 tisíc lidí a téměř šest tisíc jich zemřelo. Podle Univerzity Johnse Hopkinse za 24 hodin od středečních 20:30 washingtonského času nemoci COVID-19 podlehlo v zemi 1169 lidí, což je největší nárůst počtu obětí za jeden den, který některá ze zemí světa postižených virem zaznamenala.

Mezitím se podruhé nechal otestovat prezident Spojených států Donald Trump. Výsledek jeho testu byl negativní. „Myslím, že jsem se mu podrobil opravdu ze zvědavosti, abych viděl, jak rychle funguje,“ řekl Trump.

Zdravotníci podle něj použili test, jehož výsledek je k dispozici za méně než patnáct minut. „Je zdravý a bez příznaků,“ uvedl ve zveřejněné zprávě Trumpův lékař Sean Conley.

New York je dál epicentrem nákazy

Nejhorší situace v USA je ve městě New Yorku. Starosta Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa, a bránili tak dalšímu šíření koronaviru. Používat podle něj lidé mohou šály, šátky či jakékoli podomácku vyrobené roušky, chirurgické ústenky by ale měli přenechat zdravotníkům. 

V celém státu New York se koronavirus potvrdil již u více než 100 tisíc lidí. Počet nakažených přitom stoupnul za poslední den o téměř 10 500. Nemoci COVID-19 tam za stejné období podlehlo dalších 562 lidí, což je největší jednodenní přírůstek od začátku pandemie. Celkový počet obětí tím vystoupal na 2935, oznámil v pátek guvernér Andrew Cuomo.

Veškerý zdravotnický personál v USA, který je postradatelný v běžné praxi, by měl být povolán do boje proti koronaviru, protože nemocnice očekávaný nápor nezvládnou, prohlási Bill de Blasio. Americká armáda by podle něj měla být v zápase s nebezpečnou nákazou „plně mobilizována“.

„Příští týden to bude v New Yorku mimořádně těžké. V New Yorku, New Jersey, New Orleansu a na spoustě dalších míst. Nebude-li armáda plně mobilizována a okamžitě nevytvoříme něco, co tu ještě nebylo, tedy cosi jako všeobecnou mobilizaci veškerého zdravotnického personálu k boji na těch nejpotřebnějších místech, nemocnice ty lidi zachránit nedokážou,“ řekl de Blasio televizi MSNBC.

Země by se podle newyorského starosty měla přizpůsobit válečnému stavu. „Bojujeme s neviditelným nepřítelem, který zabíjí spoustu Američanů,“ konstatoval de Blasio.

Koronavirová krize bude mít těžký dopad na světovou ekonomiku

Náklady na boj s ekonomickými dopady pandemie by mohly celosvětově dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů (104,5 bilionu korun), což je asi pět procent světového hrubého domácího produktu (HDP). Odhaduje to Asijská rozvojová banka (ADB).

Výrazně se krize podepíše na Spojených státech. V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701 tisíc pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Předchozí odhady analytiků činily asi sto tisíc pracovích míst. Kvůli dopadům koronaviru tak skončilo období rekordního růstu ekonomiky i trhu práce, které trvalo 113 měsíců. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo práce.

Opatření, která mají bránit šíření koronaviru, vyvolala rozsáhlé propouštění v celé ekonomice, v hotelech, restauracích a kinech, stejně jako v automobilkách, obchodních domech či administrativě.

Někteří ekonomové očekávají, že míra nezaměstnanosti by v USA mohla příští měsíc vystoupit až na 15 procent. To by bylo nejvíce od 30. let minulého století, tedy od doby, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z velké hospodářské krize.

Banka Morgan Stanley odhaduje, že USA postihne nejhlubší propad od roku 1946. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) ve čtvrtek odhadl, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesne o více než sedm procent. Kvůli pandemii už americká vláda připravila ekonomický balíček.

  • Jednotlivcům, kteří ročně vydělají 75 tisíc dolarů (1,9 milionu koron) nebo méně, je určena jednorázová přímá platba 1200 dolarů. 
  • Manželské páry s příjmem domácnosti do 150 tisíc dolarů ročně dostanou 2400 dolarů a dalších 500 dolarů na každé dítě.
  • Menší podniky obdrží 367 miliard dolarů, aby měly na výplaty zaměstnanců, kteří teď musejí zůstávat doma. 
  • Součástí balíčku je i kontroverzní program dotovaných půjček se zárukou určených velkému průmyslu včetně leteckých společností ve výši 500 miliard dolarů, pro který se jen obtížně hledala podpora.
  • Zdroj: ČTK

Státy eurozóny pak počítají první škody. Podnikatelská aktivita v březnu oslabila více, než se předpokládalo. Tvrdou ránu kvůli pandemii způsobené koronavirem dostal zejména dominantní sektor služeb, na který plnou vahou dolehla nařízení vlád mnoha evropských zemí zavřít restaurace a další podniky, kde se hromadí více lidí. 

Polsko eviduje přes tři tisíce nakažených, Rusko o tisícovku více

Polské ministerstvo zdravotnictví v pátek potvrdilo 203 nových případů koronaviru a další dvě úmrtí. Celkový počet nakažených koronavirem v zemi tak dosáhl 3149, z toho 59 lidí zemřelo.

Ještě o tisíc více nakažených evidují v Rusku. Počet obětí je ale nižší než v Polsku, úřady zatím evidují 34 mrtvých. Kreml rozhodl, že pomůže s bojem proti koronaviru tradičnímu spojenci ze Srbska. Jedenácti vojenskými lety přepraví do Srbska jednotku specialistů, zařízení a techniku pro boj s nákazou. 

Čečensko jako první ruský region nařídilo zákaz nočního vycházení

Čečensko jako první region Ruské federace vyhlásilo kvůli koronaviru zákaz nočního vycházení. Oznámil to v pátek čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který rozhodl o zpřísnění omezujících opatření s cílem zastavit šíření infekce. Čečenské úřady přitom zatím hlásí jen desítku potvrzených případ.

Ochránci lidských práv podle agentury Reuters už dali najevo obavy ohledně toho, jak bude respektování zákazu nočního vycházení v tomto regionu, kde je běžné porušování lidských práv, vynucováno.

Na videích z Čečenska, která se objevila tento týden na sociálních sítích, jsou vidět skupinky černě oblečených mužů s obušky, kteří mají za úkol dohlížet na respektování karanténních opatření. 

Ve Francii přibývá obětí, země nově započítává i mrtvé z domovů pro seniory

Ve Francii podlehlo již 6507 lidí nemoci COVID-19. Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst. K tomu úřady oznámily rovněž dalších 532 úmrtí v léčebnách dlouhodobě nemocných či domovech seniorů od začátku epidemie.

Koronavirus se potvrdil již u 64 338 pacientů v nemocnicích, v pečovatelských zařízeních byla nákaza potvrzena či na ni panuje podezření u dalších téměř 18 tisíc lidí. S odvoláním na data ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AFP, s tím, že údaje z domovů seniorů zatím nejsou kompletní.

Německo má téměř 80 tisíc pacientů s nemocí COVID-19

Za posledních 24 hodin přibylo v Německu 6174 infikovaných, informoval dnes na své webové stránce Institut Roberta Kocha (RKI). V zemi nemoci COVID-19 podlehlo již přes tisíc lidí.  

Nejvíce nakažených nadále hlásí Bavorsko, které hraničí s Českem. Na druhém a třetím místě zůstávají Severní Porýní-Vestfálsko, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí, a Bádensko-Württembersko.

V Sasku, které rovněž sousedí s Českem, je k dnešku 2336 infikovaných. Ze šestnácti německých spolkových zemí je v počtu případů na devátém místě.   

Švýcarský Zermatt přes Matterhorn posílá světu naději

Ze švýcarského alpského střediska Zermattu se každý den po setmění zaměří světla na štít Matterhornu a vytvoří na něm obraz podle návrhu Švýcara Gerryho Hofstettera.

Zermatt, uvyklý na ruch a turisty, nyní zeje kvůli koronaviru prázdnotou. Iluminační akcí chce prokázat solidaritu s celým světem, který čelí epidemii.

Ve Španělsku počet nakažených znepokojivě narůstá, v Číně se naopak šíření viru tlumí

Ve Španělsku, které patří mezi oblasti nejhůře postižené pandemií, ve čtvrtek oznámilo další znepokojivý nárůst případů a obětí nemoci COVID-19. Ve Španělsku se počet nakažených koronavirem za posledních 24 hodin zvýšil o 7472 na 117 710. Za den přibylo v zemi 932 úmrtí z řad nakažených, celkem tak zde zemřelo už 10 935 lidí s nákazou koronavirem.

V Číně naopak počty nových případů dále klesají. Peking eviduje pouze 35 nově nakažených.

Brazílie zatím žádná větší opatření nepřijímá

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dává přednost ekonomice před bezpečností. Ve čtvrtek obvinil ministra zdravotnictví z hysterie proto, že nabádá občany k omezení pohybu v ulicích. 

Brazílie má zatím nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem v Latinské Americe, přes osm tisíc. Celkem je v zemích Jižní Ameriky potvrzeno na 20 tisíc infikovaných a přes šest stovek úmrtí. 

Salvador už svým občanům pohrozil zavřením do společných karanténních středisek, pokud nebudou dodržovat zákaz vycházení. Peru se v pátek přidalo k Panamě omezením společných vycházek mužů a žen. V pondělí, ve středu a v pátek smí vycházet muži; úterý, čtvrtek a sobota jsou vyhrazeny pro ženy. V neděli nesmí ven nikdo.

Jihoafričané bojují s koronavirem úspěšně, ale za cenu násilností

Obyvatelé JAR mají za sebou první týden přísného celonárodního omezení pohybu. Jihoafrická republika reagovala na pandemii rychleji a efektivněji než mnoho jiných zemí na světě, vsadila na testování a zatím se zdá, že má situaci pod kontrolou, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Místní policie se však dopouští násilností při zásazích proti lidem, kteří porušují mimořádná nařízení. V zemi platí zákaz venkovního sportování, venčení psů a prodeje alkoholu a cigaret. Lidé mohou vycházet jen v nutných případech, za porušení nařízení jim hrozí vysoké pokuty a vězení.

Jižní Korea eviduje přes 10 tisíc nakažených

Počet lidí nakažených koronavirem v Jižní Koreji překonal hranici 10 tisíc. Za posledních 24 hodin přibylo v zemi 86 nových potvrzených případů, informovala agentura Kjódó. Obětí evidují Jihokorejci 174.

Severní Korea nadále tvrdí, že v zemi není jediný nakažený člověk. Odborníci o pravdivosti tohoto tvrzení ale silně pochybují. 

Nizozemsko hlásí už 1487 obětí viru, denní nárůst o 148

Počet zemřelých lidí nakažených koronavirem stoupl v Nizozemsku o 148 na 1487. Celkový počet nakažených už je 15 723, o 1026 víc než ve čtvrtek. Informoval o tom v pátek nizozemský národní zdravotnický institut.

Počet nových úmrtí i nových případů oproti čtvrteční 24hodinové bilanci o něco poklesl. Ve čtvrtek Nizozemsko hlásilo 166 dalších úmrtí a 1083 nových případů infekce virem SARS-CoV-2.

Co do počtu zachycených případů nákazy patří sedmnáctimilionové Nizozemsko mezi sedm nejvíce zasažených zemí v Evropě.

Singapur zavře školy, v Thajsku platí zákaz nočního vycházení

Singapur ve snaze zastavit šíření koronaviru uzavře na měsíc školy a většinu obchodů a služeb s výjimkou těch základních, jako jsou supermarkety a banky. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil premiér Lee Hsien Loong. V Thajsku ode dneška platí noční zákaz vycházení.

Singapur si vysloužil uznání světa za svůj dosavadní boj s koronavirem, v posledních dnech ale počet nakažených rychle stoupal. Případů koronaviru je nyní v zemi 1114, obětí pět.

Opatření týkající se obchodů a služeb bude v platnosti od 7. dubna do 4. května. Školy přejdou na plně domácí výuku 8. dubna. Pokud se situace nezlepší, mohou být opatření dále prodloužena. Singapurský premiér vyzval občany, aby, pokud možno, nevycházeli z domovů a nestýkali se s lidmi mimo svou domácnost.

V Thajsku od pátku platí zákaz vycházení v době od 22:00 do 4:00 hodin. Výjimkou je například přeprava zdravotnického materiálu, cesty lékařů či přesuny lidí do karantén. Země  oznámila 103 nových případů koronaviru, celkem jich už má 1978. Počet obětí nemoci COVID-19 se zvýšil o čtyři na 19.

Hongkong, přezdívaný město, které nikdy nespí, od pátku na dva týdny uzavřel hospody a bary. Podle agentury Reuters ale opatření vyvolalo nejasnosti a řada podniků nabízejících rovněž jídlo neví, jestli se jich nařízení týká, nebo ne.

„Všechny podniky, které výhradně nebo hlavně prodávají či dodávají opojné nápoje, musejí být uzavřeny,“ píše se ve vládním nařízení. Ti, kdo zákaz poruší, mohou čelit až šestiměsíčnímu vězení a pokutě ve výši 50 000 hongkongských dolarů (165 tisíc korun). Hongkong eviduje 845 případů nákazy a čtyři úmrtí na koronavirus. 

V Kanadě je 12 tisíc nakažených a přes 150 mrtvých

Kanadští zdravotníci evidují téměř 12 tisíc případů nákazy koronavirem a dvacetiprocentní nárůst počtu obětí ve srovnání se čtvrteční statistikou. Počet obětí nemoci COVID-19 se ze 127 zvýšil na 152. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Kanadě z nákazy téměř dva tisíce lidí uzdravilo.

Kanadské úřady v pátek oznámily, že uzavřely dohodu s firmou Amazon, která má pomoci s distribucí zdravotnického materiálu do kanadských provincií. Kontrakt podepsal předseda vlády Justin Trudeau.

Premiér zároveň připomněl úřadům sousedních Spojených států, že součástí vzájemné přeshraniční obchodní výměny jsou i dodávky zdravotnických potřeb. Podle Trudeaua by byla chyba, kdyby tento obchod měl být omezen. Pokud by se Spojené státy k takovému kroku uchýlily, poškodilo by to i jejich výrobce, konstatoval.

Server Politico v pátek napsal, že velká americká společnost 3M, která je významným výrobcem respirátorů, varovala Spojené státy před zákazem vývozu tohoto zboží do Kanady a zemí Latinské Ameriky. Takový krok by podle firmy poškodil samotné Spojené státy, protože by vyvolal odvetná opatření.

Prezident Donald Trump ve čtvrtek v rámci zmocňovacího zákona o obranné výrobě žádal společnost 3M, aby na americký trh dodala víc respirátorů. V Bílém domě prý mají dojem, že firma vyváží příliš velkou část své produkce. Pokud podle Trumpa 3M výzvy Bílého domu neuposlechne, „tvrdě za to zaplatí“.

V Tunisu na zákaz vycházení dohlíží v ulicích robot

V Tunisku zatím mají nákazu potvrzenu u 455 lidí, 14 pacientů tam zemřelo. Vláda se rozhodla vyhlásit všeobecný zákaz vycházení až do 20. dubna. Zákaz vycházení v tuniské metropoli Tunisu už několik dní pomáhá kontrolovat robot. Patří ministerstvu vnitra, je schopen měřit teplotu a je vybaven kamerou. Hlášením připomíná obyvatelům, aby dodržovali zákaz vycházení, který vláda vyhlásila 22. března. Ti, které na ulici přistihne, se musejí prokázat dokladem totožnosti a odůvodnit svou přítomnost venku. 

Roboti jsou vybaveni termokamerou, která dokáže změřit teplotu těla, i systémem umožňujícím vyhnout se překážkám. Jiný typ robota by měl být do několika týdnů k dispozici nemocnici v Tunisu a měl by pacientům s koronavirem zprostředkovat komunikaci s příbuznými. Další typ robotického zařízení pak má být umístěn rovněž za několik týdnů před nemocnice a sloužit k „třídění“ pacientů. Položí otázky týkající se symptomů a podle odpovědí určí, zda jde o pacienta pravděpodobně nakaženého koronavirem.