Počty nezaměstnaných v USA prudce rostou, tamní ekonomiku čeká podle odhadu strmý pád

V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701 tisíc pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Nezaměstnanost je na 4,4 procenta, oznámilo americké ministerstvo práce. Ekonomika Spojených států by v letošním roce tak mohla klesnout o 5,5 procenta, což by byl nejhlubší propad od roku 1946. Míra nezaměstnanosti pak ve druhém čtvrtletí může vystoupit až na rekordních 15,7 procenta, vyplývá z odhadu, který zveřejnila banka Morgan Stanley. V USA minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí.

Kvůli dopadům koronaviru tak skončilo období rekordního růstu ekonomiky i trhu práce, které v USA trvalo 113 měsíců, informovalo americké ministerstvo práce. Míra nezaměstnanosti v březnu vystoupila na 4,4 procenta z 3,5 procenta v předchozím měsíci. Únorový údaj byl nejnižší za 50 let.

Analytici podle agentury Reuters očekávali v průměru pokles počtu pracovních míst o sto tisíc. U míry nezaměstnanosti pak čekali vzestup jenom na 3,8 procenta.

Počet pracovních míst se snížil poprvé od roku 2010. Zánik míst byl podle všeho mnohem výraznější, než uvádí zpráva, protože ministerstvo uskutečnilo průzkum mezi zaměstnavateli ještě před největší vlnou propouštění. Ta přišla v posledních dvou týdnech března, kdy o podporu v nezaměstnanosti požádalo téměř deset milionů Američanů.

Opatření, která mají bránit šíření koronaviru, vyvolala rozsáhlé propouštění v celé ekonomice, v hotelech, restauracích a kinech, stejně jako v automobilkách, obchodních domech či administrativě.

Někteří ekonomové očekávají, že míra nezaměstnanosti by mohla příští měsíc vystoupit až na 15 procent. To by bylo nejvíce od 30. let minulého století, tedy od doby, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z velké hospodářské krize. Někteří upozorňují, že za posledních deset let v USA vzniklo 22,8 milionu pracovních míst. Většina z nich by ale v dubnu mohla zaniknout.

Banka Morgan Stanley očekává, že ve druhém čtvrtletí zanikne v USA 21 milionů míst

Analytici banky Morgan Stanley v prvním čtvrtletí ještě očekávají pokles hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států o 3,4 procenta, ale ve druhém už předpovídají propad HDP až o 38 procent.

Morgan Stanley očekává, že celkem ve druhém čtvrtletí zanikne v USA 21 milionů pracovních míst. Týdenní statistiky ministerstva práce už také ukázaly, že za poslední dva týdny o podporu v nezaměstnanosti v USA požádalo téměř deset milionů lidí.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) ve čtvrtek odhadl, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesne o více než sedm procent. Míra nezaměstnanosti pak může podle něj vystoupit nad deset procent. Na konci roku 2021 by míra nezaměstnanosti měla činit devět procent.

CBO však upozornil, že jeho odhad vychází z informací dostupných do 27. března a nyní pracuje na novém odhadu. Ten bude odrážet nejnovější informace o krizi, které jsou podle CBO horší, než se čekalo, poznamenala agentura Reuters.

Za týden téměř sedm milionů žádostí o podporu, americké podniky začaly propouštět

Ve Spojených státech minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí. Je to rekord a zhruba dvojnásobek počtu z předchozího týdne, informovalo ve čtvrtek americké ministerstvo práce. Americké podniky začaly propouštět kvůli šíření koronaviru, v jehož důsledku musela řada firem zavřít.

Analytici v průměru čekali, že o podporu požádá zhruba stejný počet lidí jako o týden dříve. O práci teď přicházejí hlavně lidé v odvětvích, na která má pandemie nejtvrdší dopady, což jsou hotely, restaurace nebo firmy v letecké dopravě.

V předchozím týdnu, tedy do soboty 21. března, se o podporu v nezaměstnanosti v USA přihlásilo téměř 3,3 milionu lidí. Už to byl rekord, který zhruba čtyřnásobně přesáhl tehdejší maximum z roku 1982. Ještě na začátku března žádalo o podporu méně než tři sta tisíc lidí. Podle ekonomů statistika ukazuje, že potíže na trhu práce akcelerují.

„Pohled na nejvíce zasažená odvětví naznačuje možnou ztrátu více než 16 milionů pracovních míst,“ uvedl analytik David Kelly ze společnosti JPMorgan Funds. „To by vedlo ke zvýšení míry nezaměstnanosti ze zhruba 3,5 procenta na 12,5 procenta,“ dodal.

Podle analytika Gennadiye Goldberga z makléřské společnosti TD Securities údaje o „bezprecedentním“ růstu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ukazují, že se ekonomika USA zastavuje. „Ve druhém čtvrtletí očekáváme pokles hrubého domácího produktu o 25 procent,“ uvedla analytička Priya Misraová z TD Securities.

V pátek zveřejní americká vláda zprávu o březnovém vývoji trhu práce v USA. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že údaje ukážou nárůst míry nezaměstnanosti na 3,8 procenta z únorových 3,5 procenta, což byla nejnižší úroveň za půl století.

Vláda USA chce pomoct malým firmám úvěry za 350 miliard dolarů

Americká vláda připravuje podporu malým firmám v podobě úvěrů za nejméně 350 miliard dolarů (přes 8,9 bilionu korun). Většina bank na to ale zřejmě není připravena, uvedl server CNBC, který se zástupci některých z nich o připravovaném programu hovořil. Banky, od těch globálních až po regionální, očekávají podrobnější pokyny ohledně programu pomoci od amerického ministerstva financí.

„Nejsou vůbec připraveny a zoufale čekají na pokyny, jak to provést,“ řekl za poskytovatele úvěrů šéf společnosti MultiFunding Ami Kassar. Firma poskytuje ostatním podnikům poradenství ohledně úvěrů. „Myslím, že to bude několik týdnů dost chaotické,“ dodal.

K záležitosti už se veřejně postavila největší americká investiční banka JPMorgan Chase & Co. Ve čtvrtek pozdě večer poslala svým klientům e-mail, v němž uvedla, že „pravděpodobně nebude schopna v pátek 3. dubna začít přijímat žádosti (o úvěr), jak si dříve myslela“.

Program je klíčovou součástí stimulačního balíčku za dva biliony dolarů na ochranu proti ekonomickým dopadům pandemie, který minulý týden podepsal prezident Donald Trump.

Vláda banky vzápětí požádala, aby začaly poskytovat odpustitelné půjčky a ministr financí Steven Mnuchin tento týden uvedl, že Kongres požádá o uvolnění dalších prostředků, pokud dojdou peníze. Tento čtvrtek Mnuchin na tiskové konferenci řekl, že program v pátek bude zprovozněn.

Manuál o 31 stranách, který vysvětluje, jak bude program fungovat, ale poskytovatelé úvěrů dostali teprve ve čtvrtek večer. Na přípravu tedy měli jen pár hodin.

Trumpův podnik usiluje o odklad půjček

Konglomerát The Trump Organization, který zastřešuje podnikatelské aktivity rodiny amerického prezidenta Donalda Trumpa, kvůli dopadům pandemie způsobené koronavirem usiluje o odklad splátky půjček a nájemních plateb. Informoval o tom deník The New York Times (NYT), podle kterého společnost v březnu zahájila neformální jednání s německou bankovní institucí Deutsche Bank. Banka ani mluvčí The Trump Organization zprávu podle agentury Bloomberg nekomentovali.

Trumpova společnost by podle NYT chtěla posunout splatnost části svých závazků u Deutsche Bank, které jsou v řádu stovek milionů dolarů. Jednání je zatím předběžné a stále pokračuje, napsal deník.

Floridská divize Trumpova podniku se rovněž podle NYT obrátila na tamní okres Palm Beach s dotazem, zda bude trvat na termínu platby nájmu za pozemek, na kterém je golfové hřiště Trump International Golf Club. To se nachází ve městě West Palm Beach nedaleko Trumpova letoviska Mar-a-Lago, kde šéf Bílého domu často pobývá.

„V těchto dnech každý spolupracuje,“ řekl deníku NYT Trumpův syn Eric, který s bratrem Donaldem mladším rodinnou společnost The Trump Organization řídí. „Nájemci jednají s majiteli, majitelé s bankami. Celý svět spolupracuje v boji proti pandemii,“ dodal.

Preventivní opatření proti koronaviru a s tím související hospodářský útlum dopadly i na Trumpovy podniky, mimo jiné na hotel v Las Vegas, na golfové kluby na Floridě a v New Jersey a také na letovisko Mar-a-Lago. O práci přišla i část zaměstnanců v Trumpových nemovitostech v New Yorku a Washingtonu.

K fondům záchranného balíku, který prezident podepsal minulý týden, ale Trump ani jeho rodina mít přístup nebudou, zakazuje to totiž konkrétní ustanovení v zákoně, poznamenal server The Daily Beast.