Biden vyhrál primárky v dalších třech státech, Sanders bude jednat o budoucnosti své kampaně

Události: Biden ovládl primárky v dalších státech USA (zdroj: ČT24)

Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden ovládl demokratické primárky ve všech třech státech, v nichž se v úterý konaly – na Floridě, v Illinois i v Arizoně. Biden tak jasně porazil svého levicového soupeře, vermontského senátora Bernieho Sanderse. Ten nyní čelí výzvám, aby ze stranického klání odstoupil. Sandersův tým oznámil, že senátor bude se svými přiznivci o budoucnosti kampaně jednat, rychlé rozhodnutí ale nečeká.

Na Floridě, kde šlo o 219 delegátů pro letní nominační sjezd strany, si Biden zajistil hlasy nejméně 150 delegátů, zatímco Sanders 55. Biden tu získal 62 procent hlasů, což bylo o takřka 40 procentních bodů více než jeho soupeř. Zbývající hlasy obdrželi kandidáti, kteří již kampaň ukončili.

Ve státě Illinois s třetím největším městem USA Chicagem se hrálo o 155 delegátů. Biden jich získal na svou stranu nejméně 90, Sanders 56. Rozdíl v hlasech činil 23 procentních bodů.

V Arizoně se rozdělovalo 67 delegátů. Přinejmenším 20 delegátů získal Biden a 14 Sanders. Zatímco na Floridě a Illinois jsou výsledky takřka konečné, v Arizoně bylo odpoledne SEČ sečteno zhruba 90 procent hlasů.

Potíže kvůli koronaviru

Ve floridských primárkách Demokratické strany hlasovaly odhadem zhruba dva miliony lidí, zatímco v roce 2016 to bylo 1,7 milionu. Účast na hlasování tak byla vyšší i přes obavy z nového koronaviru, jehož epidemie už propukla i ve Spojených státech.

Naopak v Illinois koronavirová krize hlasování negativně poznamenala, když někteří hlasující zjevně nemohli najít volební místnosti. Například v pečovatelských domech a dalších typických místech pro volby se totiž hlasování kvůli obavám z koronaviru tentokrát nekonalo.

Na úterý byly původně plánovány také primárky v Ohiu, kvůli koronaviru se zde ale volební místnosti neotevřely. Náhradní termín hlasování byl stanoven na 2. června.

Biden a Sanders během jedné z televizních debat
Zdroj: Reuters

„Je na Sandersovi, aby obrátil zbraně“

Sedmasedmdesátiletý Biden svými novými vítězstvími potvrdil roli favorita pro nominaci demokratů na prezidenta USA, ačkoli zpočátku měl navrch Sanders. Senátor už čelí tlaku, aby ze souboje odstoupil, což by demokratům umožnilo sešikovat se za Bidenem. Nechtějí totiž opakovat zkušenost z roku 2016, kdy se Sanders o nominaci dlouho přetahoval s Hillary Clintonovou, která nakonec v prezidentských volbách prohrála s Trumpem.

„Nyní je na Berniem Sandersovi, aby obrátil zbraně a miliony svých energických a přesvědčených podporovatelů od bitvy a nasměroval je do války,“ uvedl pro CNN politický komentátor Paul Begala. Sanders podle něj nepochybně zvítězil v řadě klíčových bodů. „Není pochyb, že jeho kandidatura navedla Demokratickou stranu na výrazně progresivnější směr. Ale podtrženo a sečteno, jak řekl Biden: voliči chtějí výsledky, a ne revoluci,“ dodal Begala.

Podobný názor má i komentátorka Tara Setmayerová. „Je na čase, aby Sanders odstoupil,“ uvedla. „Voliči jasně rozhodli, že chtějí poslat za Demokratickou stranu do listopadových voleb bývalého viceprezidenta Bidena,“ dodala. 

Sandersův volební manažer Faiz Shakir uvedl, že senátor bude se svými příznivci jednat o budoucnosti kandidatury. Dodal ale, že Sanders nebude s rozhodnutím o případném pozastavení kampaně nijak spěchat, neboť do dalšího stranického klání zbývají takřka tři týdny. Podle Shakira se chce nyní Sanders soustředit především na akutní záležitosti, jakou je postup vlády proti koronaviru.

Trump má nominaci jistou

Formální vítězství ve floridských primárkách Republikánské strany a také v Illinois si připsal stávající prezident USA Donald Trump, který bude svou funkci obhajovat. Podle agentury AP tak nyní má na své straně 1276 delegátů, což mu stačí na nominaci. Oficiálně se však Trump stane kandidátem až po letním stranickém sjezdu.

Prezidentské primárky se v úterý konaly na Floridě, v Illinois a v Arizoně. V Ohiu bylo hlasování kvůli koronaviru zrušeno. Samotné prezidentské volby se mají uskutečnit 3. listopadu.