Obamův viceprezident a Trumpův letitý kritik. Joe Biden chytil v primárkách druhý dech

Jedním z demokratických favoritů na zisk prezidentské nominace se po takzvaném volebním superúterý stal sedmasedmdesátiletý Joe Biden, který ovládl primárky ve státech na americkém jihu. Bývalý viceprezident USA působil mezi lety 2009 až 2017 jako „druhý muž“ tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Patří k nejtvrdším kritikům současné hlavy státu Donalda Trumpa. Ve své volební kampani se řídí heslem Amerika je idea.

Biden se o nominaci na prezidenta pokoušel dosud dvakrát – v letech 1988 a 2008. Do nynější prezidentské kampaně vstoupil loni v dubnu. Zatímco v prvních primárkách se mu příliš nedařilo, nedávno se za něj postavili odstoupivší kandidáti Pete Buttigieg nebo Amy Klobucharová.

Joe Biden působil v letech 2009 až 2017 jako viceprezident Spojených států. Prezident Barack Obama mu významný post tehdy nabídl hlavně pro jeho letité zkušenosti v zahraniční politice. Biden se ve funkci angažoval především v záležitostech kolem Iráku, Sýrie a Afghánistánu.

Byl například spoluautorem plánu, podle něhož měl být Irák rozdělen na sunnitské, šíitské a kurdské oblasti. Spojené státy ale od záměru upustily. Krátce po svém nástupu do funkce se také snažil o zlepšení amerických vztahů s Ruskem.

Americká vláda v září 2009 odstoupila od plánu George Bushe mladšího na rozmístění protiraketového systému v Evropě, který Rusko kritizovalo a vůči němuž Biden nikdy netajil skepsi. Obama jej poté vyslal, aby v Evropě „žehlil“ situaci. Americký viceprezident podporoval také vyzbrojování syrských povstalců a vyslovil se pro alianční nálety v Libyi.

Trumpův kritik

Krátce před koncem funkčního období ho Obama ocenil Prezidentskou medailí svobody, což je nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států. Po odchodu z funkce začal přednášet a byl jmenován profesorem na Pensylvánské univerzitě.

Joe Biden také mnohokrát kritizoval prezidenta Donalda Trumpa, například za rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie či obchodní válku s Čínou. Byl spojen i s nedávným neúspěšným pokusem o Trumpův impeachment v Kongresu. Loni například prohlásil, že kdyby se s Trumpem setkal ve škole, „vymlátil by z něj duši“. Prezident kontroval slovy, že „Biden by šel rychle a s řevem k zemi“.  

V devadesátých letech se Biden na Balkáně aktivně zasazoval za rázný postup proti Slobodanu Miloševičovi a Srbsku. Během studené války se také podílel na odzbrojovacích jednáních se Sovětským svazem. Po rozpadu východního bloku prosazoval větší pomoc USA postkomunistickým zemím a jejich rychlejší zapojení do NATO. 

Osobní život

Joe Biden se narodil 20. listopadu 1942 v pensylvánském Scrantonu. Na Delawarské univerzitě vystudoval historii a politologii a v roce 1968 dokončil studium práv na Syrakuské univerzitě. Poté začal pracovat jako právník a záhy se angažoval i v politice.

V osobním životě Bidena postihlo několik tragédií. V roce 1972 zahynula při nehodě jeho první manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcerou. Jejich dva synové Beau a Hunter těžká zranění přežili. O pět let později se podruhé oženil, s manželkou Jill Tracy mají dceru Ashley Blazer. Syn Beau v roce 2015 podlehl ve svých 46 letech nádoru mozku.

Loni několik žen Bidena obvinilo z nevhodného chování. „Sociální normy se mění, chápu to a rozumím tomu, co ony ženy říkají,“ řekl Biden v reakci na obvinění. Ženy tvrdily, že nevyžádané doteky či polibky jim od něho byly nepříjemné. „Politika pro mě vždy znamenala spojení, ale v budoucnu budu více dbát na respektování osobního prostoru,“ dodal. 

Vztah k Česku

Joe Biden také několikrát navštívil Českou republiku. S českými politiky jednal i v USA během jejich návštěv. V roce 1999 patřil Biden ke kritikům stavby zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Později v letech 2014 po jednání s tehdejším českým premiérem Bohuslavem Sobotkou ocenil pomoc, kterou Česko poskytlo v boji proti takzvanému Islámskému státu. Zároveň obdivuje aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv.