Rekordní vlny, ulice plné pěny a nejméně čtyři mrtví. Na Španělsko udeřila bouře Gloria

Zatím čtyři mrtvé a několik desítek zraněných si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Nejhorší situace je na východním pobřeží země, kde v neděli v regionu Valencie naměřili vlny přesahující osm metrů. Od neděle muselo být 40 hodin uzavřeno také mezinárodní letiště v Alicante, jeho provoz se povedlo obnovit až v úterý ráno.

Kvůli sněhovým přeháňkám, jež bouře přinesla v oblasti Pyrenejí, byla dopoledne několik hodin uzavřena dálnice AP-7 na severovýchodě Španělska u hranic s Francií. Také francouzský region na druhé straně hranice se kvůli bouři potýká s výpadky proudu a dopravními problémy.

V důsledku Glorie se zejména v některých oblastech Španělska výrazně zvýšily hladiny řek, vysoké mořské vlny poničily pobřežní promenády a popadané stromy přerušily provoz na silnicích. Vysoké vlny vytvořily v některých místech obrovské množství mořské pěny, která například v obci Tossa de Mar zaplavila ulice.

Masivní výpadky elektřiny

Krizová je stejně jako v pondělí i situace v Katalánsku, kde byly podle místních úřadů zraněny asi čtyři desítky lidí, mnozí z nich skončili v nemocnici. Ráno se v oblasti ocitlo bez proudu na 220 tisíc domácností, po několika hodinách byly dodávky obnoveny.

Zavřeny zůstaly v Katalánsku i některé školy, což se dotklo více než 100 tisíc žáků. Na středu musela být přeložena i schůze regionálního parlamentu.

Bouře Gloria za sebou ve Španělsku nechala už čtyři mrtvé. Několik desítek lidí je zraněných (zdroj: EBU)

Kvůli bouři Gloria a obrovským vlnám byly v úterý z preventivních důvodů uzavřeny katalánské přístavy, už v pondělí byl přerušen provoz v přístavu v Barceloně, kde udeřily podle deníku El Periódico až sedmimetrové vlny. Uzavírky jsou na řadě silnic také ve Valencii, zpoždění nabíraly v řadě oblastí i vlaky.

Rekordní vlna mohla mít přes 13 metrů

Právě u pobřeží Valencie naměřili v neděli večer rekordní výši mořských vln 8,44 metru, což je o dva metry více než regionální rekord z ledna 2017. Tamní přístroje ale neměří nejvyšší vlnu, nýbrž zaznamenávají průměr za více minut.

Nejvyšší vlna tak podle odhadu vládního úřadu pro přístavy měla dokonce asi 13,5 metru. Rekordní byly i vlny na Mallorce, kde v noci z neděle na pondělí naměřili vlnu 14,2 metru, nejvyšší od roku 2006. 

Podle meteorologů se bude východ Španělska a Baleárské ostrovy s bouří Gloria potýkat zřejmě až do čtvrtka, kdy by měla bouře slábnout. Nejvyšší rychlost větru během této bouře zaznamenali dnes v katalánské obci Montseny, kde naměřili 144,4 kilometru za hodinu.