Odbory nepolevují. Stávka proti penzijní reformě ve Francii už překonala protest z roku 1995

Většina vlakových spojů a pařížské veřejné dopravy nefunguje už 23. den v řadě (zdroj: ČT24)

Stávka odborářů ve Francii už se zařadila mezi nejdelší protesty. Většina vlakových spojů a pařížské veřejné dopravy nefunguje už 23. den v řadě, což je nejdéle za posledních 30 let. Aktuální protesty už překonaly i rok 1995, kdy nakonec odbory donutily vládu stáhnout penzijní reformu. Dopravci doufají, že uspějí i tentokrát a prezident Macron změny v důchodovém systému stáhne.

  • Podle Le Monde byla rekordní stávka v dopravě zaznamenána na přelomu let 1986 a 1987. Zaměstnanci státní železniční společnosti SNCF tehdy kvůli platům a pracovním podmínkám stávkovali 28 dní, rovněž bez vánoční pauzy.

Cestující ve Francii teď mají šanci přibližně 50 procent, že se svezou plánovaným spojem rychlovlaku TGV. U příměstských nebo regionálních spojů mají lidé vyhlídky ještě horší. „Možná by to už mělo skončit. Jinak se z toho zblázníme. Vážně,“ kritizuje studentka Soane. 

Zaměstnanci – hlavně řidiči – stávkují už přes tři týdny v řadě, a to i během vánočních svátků. Největší chaos panuje v hlavním městě, kde je navíc silně omezen i provoz metra. Během čtvrtka zůstávalo zavřených pět linek.

Před 24 lety vláda boj s odbory prohrála. Tentokrát je zatím neústupná. Podle prezidenta Macrona je důchodový systém nespravedlivý a neefektivní. „Připadá mi, že vláda je víc odhodlaná neustoupit než v roce 1995,“ domnívá se důchodce Bernard. 

Odbory hrozí blokádou rafinérií

Za poslední tři týdny přišly dráhy kvůli stávkám v přepočtu o více než 10 miliard korun. Přesto řada lidí stávkující podporuje. „Zaměstnanci veřejné dopravy v Paříži a francouzských železnic se mobilizují i během prázdnin. A budeme pokračovat, dokud nebude návrh zákona stažen,“ burcuje zástupce odborového svazu Národní konfederace práce Cemil Kaygisiz. 

Kromě stávky mají odbory i další způsob, jak vládu přimět k ústupkům. Hrozí blokádou ropných rafinérií. Nedostatek pohonných hmot by měl na konci roku dopad na miliony řidičů. „Francouzi mají právo být mobilní. To je něco základního,“ varuje před tímto krokem ministr vnitra Christophe Castaner. 

Stávka dělá vrásky na čele zejména podnikatelům v turistickém ruchu, kteří považují Vánoce a silvestr za jedno z nejvýdělečnějších období roku. V anketě stanice BFMTV uvedla recepční hotelu nedaleko nádraží Gare de Lyon, že oproti stejnému období loni se počet rezervovaných pobytů snížil o polovinu. Mnoho lidí rezervace stornuje, protože si chtějí ušetřit problémy, které by jim mohla stávka způsobit.

Patovou situaci se do konce roku skoro určitě vyřešit nepodaří. Nové kolo rozhovorů mezi vládou a odbory má totiž proběhnout až 7. ledna. O dva dny později přitom Francii čeká další velká stávka.