Konec odchodů do důchodu v 55 letech? Francouzští námořníci se zapojí do mohutné stávky

Horizont ČT24: Francie se připravuje na velkou stávku, zapojí se i námořníci (zdroj: ČT24)

Francie se připravuje na velkou stávku. Do protestů proti důchodové reformě se ve čtvrtek zapojí většina odborových organizací – od železničářů, přes nemocniční personál až po státní zaměstnance. Nejhlasitějšími kritiky změny penzijního systému jsou lidé z profesí, které přijdou o nejrůznější úlevy. Patří mezi ně i námořníci.

Deset let křižuje Jean-Yves Lagarde světové oceány. Pětačtyřicetiletý kapitán nákladních lodí proplouval vodami, ve kterých mu hrozilo přepadení piráty. Na cestách čelil horku, dusnu i ledovým bouřím v Atlantiku. Za to mohl odejít do důchodu dřív než většina pracujících.

„Vzhledem k té dřině je úplně normální odcházet do důchodu v 55 letech. Je to velmi těžká práce – v noci, v nepřátelských podmínkách, v místech, která se neustále mění,“ říká Jean-Yves Lagarde.

Jenže o výhodu, které se francouzští námořníci těší od 17. století, mají mořeplavci přijít. Nejen proto, že v současnosti služba na palubě nepůsobí díky moderním technologiím tak nebezpečně. Vláda se rozhodla od základů změnit celý systém penzí. „Jsme pevně odhodlaní vybudovat jednotný důchodový systém, protože tato reforma přináší sociální spravedlnost,“ říká francouzský premiér Edouard Philippe.

Námořníci zásadně nesouhlasí. Stejně jako zástupci jednačtyřiceti dalších profesí. Na podzim už stávkovali zaměstnanci pařížské veřejné dopravy a policisté. Čtvrteční protest má zasáhnout běžný provoz ještě výrazněji. Do práce se kromě nich nechystají železničáři, zdravotníci, učitelé a další státní zaměstnanci. Na velkou odpolední demonstraci pojede i Jean-Yves.

„Proč to měnit? Není pro stát složitější chtít za každou cenu systém zrušit než ho nechat být? Zvlášť když funguje,“ ptá se kapitán.

Sjednocení důchodového věku na 64 let

Vládní odhady ale ukazují opak. Na jednoho důchodce připadá stále míň pracujících. Bez reformy by se schodek jen v oblasti penzí pohyboval za šest let mezi osmi a sedmnácti miliardami eur. Prezident Macron proto chce mimo jiné sjednotit věk pro odchod do důchodu na 64 let.

„Francie pracuje mnohem míň než její sousedi. Na pracovní trh vstupujeme později, odcházíme dřív a během roku pracujeme míň. Musíme o tom vážně diskutovat a přijít s konkrétním řešením,“ uvedl už na jaře Macron.

Při prosazování nových zákonů tentokrát postupuje opatrně. Úřady návrhy pravidelně projednávají s odboráři i veřejností. Chtějí zabránit opakování masových protestů hnutí žlutých vest, které před rokem vyvolalo zavádění ekologických opatření.

Odbory přesto stále věří, že pod jejich trvalým tlakem vláda nakonec ustoupí. Stejně jako při všech snahách o penzijní reformu v posledních dvaceti letech.