Možný zákaz demonstrací i nový šéf pařížské policie. Francie reaguje na devastující řádění žlutých vest

Události: Paříž se vzpamatovává z řádění žlutých vest, již osmnáctého v řadě (zdroj: ČT24)

Po dalších víkendových protestech žlutých vest čelí francouzská vláda kritice, že policisté nedokáží lidem zajistit bezpečnost. Premiér už oznámil, že o místo přijde šéf pařížské policie, a rozhodl se přijmout i další opatření. Jejich součástí mají být například přísnější kontroly na nádražích a stanicích metra ve dny protestů, v některých částech měst by mělo být možné demonstrace úplně zakázat.

Paříž okusila už osmnáctou sobotu v řadě, jak devastující mohou být protesty žlutých vest. Na pařížské třídě Champs-Elysées výtržníci zcela zdemolovali slavnou restauraci Fouquet's, rabovali luxusní obchody, některé budovy se dokonce pokusili zapálit a útočili i na zásahové jednotky, které se proto místy daly na ústup.

Vandalové neušetřili téměř žádného z hlavních obchodníků. Škody sčítají prodejci jako Samsung, Tissot, Zara, Dior, GAP, Longchamp, Levis a další. 

Policie také zatkla pětici, která se v sobotu cestou z demonstrací ve vlaku chlubila, že během protestů a rabování na nejslavnější třídě v metropoli získala drahé zboží. Na čtyři muže a jednu ženu policii upozornil spolucestující, napsal deník Le Figaro. Policie u pětice našla kávovar Nespresso, náhrdelník Swarovski a oblečení značek Hugo Boss a Celio. Obvinila ji z přechovávání kradeného zboží, soud se bude konat v červnu.

Šéf pařížské policie přijde o funkci

„Musíme zjistit, jak se něco podobného mohlo stát. Kde byli policisté, zdali se nacházeli na správném místě a jestli byli na Champs-Elysées v dostatečném počtu,“ uvedl ministr vnitra Laurent Nunez. Opozice začala volat po radikálních opatřeních, která by měla pomoci lépe chránit soukromý majetek i francouzské symboly.

Francouzský premiér Édouard Philippe oznámil, že vláda v reakci na nové násilnosti propustí šéfa pařížské policie. Zakáže také demonstrace v oblastech, kde dříve nejvíce řádili vandalové, jakmile se ukáže, že jsou radikálové opět na místě a chystají se ničit, dodal Philippe. Podle něj se také zvýší pokuty v případě účasti na nepovolených demonstracích.

Sobotních manifestací v Paříži se podle vládních údajů zúčastnilo kolem deseti tisíc lidí, včetně asi 1500 příslušníků „tvrdého jádra“. Právě ti podle Philippa „rabovali, ničili majetek a působili zranění“. „To jsou trestné činy. Reakce vlády musí být rozhodná,“ konstatoval premiér.

„Patnáct tisíc lidí, kteří pracují na Champs-Elysées, má strach. To samé platí pro ty, kteří tu bydlí, strach mají i turisté a je jich tu čím dál méně,“ říká předseda Výboru Champs-Elysées Jean Noel Reinhardt.

Objevují se však i tací, které napjatá situace přitahuje. „Je tu poněkud nepořádek,“ řekl kanadský turista Michael Bilaniuk, který se přišel podívat, jak to na Elysejských polích po protestech vypadá. „Je už to téměř jako turistická atrakce. O protestech jsme hodně slyšeli, takže chceme na vlastní oči vidět, co se stalo. Je to zajímavé,“ dodal. 

Na zničené trafiky se skládají novináři

V sobotu bylo zatčeno 250 lidí. „Většinou jsou to členové ultralevicových organizací, kteří útočili na symboly kapitalismu, jak tvrdí. Ale popelem lehlo i několik stánků s novinami,“ říká zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Jsem z toho velmi smutná. Nerozumím tomu, zničili stánek, protože pracujeme? Vždyť pro žluté vesty nic neznamenáme. Jsou to mladíci, kteří nemají nic na práci, chtějí jen ničit,“ říká majitelka jednoho z kiosků.

„Zničené symboly kultury a informací vyvolaly okamžitou vlnu solidarity,“ upozornil s odkazem na pařížské novinové stánky zpravodaj ČT. Francouzští novináři se připojili k britským kolegům, kteří s iniciativou přišli, a organizují sbírku, jejíž výtěžek má pomoci majitelům novinové stánky na Champs-Elysées znovu otevřít.