Francouzští poslanci schválili balíček, kterým chce Macron zklidnit protesty žlutých vest

Po více než třináctihodinové bouřlivé debatě schválila dolní komora francouzského parlamentu v noci na pátek balíček sociálních opatření, která prezident Emmanuel Macron slíbil minulý týden ve snaze zastavit protesty takzvaných žlutých vest. Od Nového roku se by se tak například neměly danit odměny za přesčasy a polepšit by si finančně mělo až 70 procent francouzských důchodců. Opatření ještě musí potvrdit Senát.

Po dlouhé debatě hlasovalo pro „naléhavá hospodářská a sociální opatření“ 153 poslanců Národního shromáždění z vládního tábora, proti se postavilo jen devět zákonodárců a 58 poslanců, hlavně z řad socialistů a republikánů, se hlasování zdrželo.

Proti opatřením, která označili za nedostatečná, se postavili komunisté a poslanci Nepodrobené Francie Jeana-Luca Mélenchona. Opozice kritizovala mimo jiné to, že balíček vytváří nové nerovnosti, například mezi různými skupinami důchodců.

V pátek bude o zákonu hlasovat také francouzský Senát. Podle jeho předsedy Gérarda Larchera by jej horní komora mohla rovněž schválit.

Prezident Macron minulý týden v pondělí po více než třech týdnech sociálních nepokojů, kterých se účastnili lidé ve žlutých reflexních vestách, ustoupil od některých plánovaných reformních kroků a slíbil řadu sociálních opatření, která si vyžádají státní výdaje v řádu miliard eur.

Na základě nyní schváleného zákona by například neměly odměny za přesčasy podléhat zdanění ani žádným sociálním odvodům. Zhruba sedmdesát procent důchodců by nemělo platit zvláštní daň, kterou chce zavést francouzská vláda. Minimální mzda by se měla zvýšit o sto eur měsíčně.

Macronův balíček některé demonstranty uspokojil, v plánu jsou ale další protesty

Ve Francii od 17. listopadu protestují lidé ve žlutých vestách, kteří se svolávají na sociálních sítích. Zpočátku jim vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Emmanuela Macrona.

Poté, co šéf Elysejského paláce minulý týden ohlásil nově schválená opatření, se počet demonstrantů v ulicích, kteří vyšli na pravidelnou sobotní demonstraci, výrazně snížil. Některé silnice či podniky ve Francii ale nadále příznivci hnutí žlutých vest blokují. V souvislosti s protesty zemřelo už devět lidí, hlavně při dopravních nehodách.

Agentura AFP poznamenala, že se někteří příznivci hnutí žlutých vest svolávají na demonstraci, na které chtějí „oslavit“ páteční narozeniny prezidenta Macrona. Na sociální síti Facebook se objevily také výzvy k pokračování protestů v sobotu. Jaká na nich bude vzhledem k nadcházejícím Vánocům účast, není ale jasné.