„Které daně máme snížit?“ Macron burcuje Francii k celonárodní debatě, podle kritiků hraje o čas

Události: Macron se snaží uklidnit situaci (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron v souvislosti s protesty žlutých vest vyzval občany, aby se zapojili do celonárodní debaty o společenských a hospodářských otázkách, která začne v úterý. Výsledkem debaty by měla být „nová smlouva pro národ“. Podle kritiků to ale není dost. Prezident podle nich nechápe, že lidi trápí nízké příjmy a klesající kupní síla.

Macron se snaží uklidnit situaci po dvou měsících protestů hnutí žlutých vest, kterému se nelíbí jeho reformní politika. Vláda na demonstrace reagovala řadou ústupků, o podstatných otázkách by ale měla debatovat celá společnost, míní šéf Elysejského paláce.

Debata má mít poradní charakter a má se odehrávat na místních setkáních po celé zemi i prostřednictvím on-line dotazníků. Dotkne se témat, jako je „ekologie, migrace, daně a veřejná správa či demokracie a občanská společnost“.

Události, komentáře a zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd k aktuální situaci (zdroj: ČT24)

„Žádné otázky nejsou zakázané,“ tvrdí prezident

Macronův dopis o 2330 slovech byl zveřejněn ve francouzském tisku. Prezident se obyvatel ptá, jaké daně by měla jeho vláda snížit, kam by měly prioritně proudit veřejné prostředky, zda se jim nezdá administrativa příliš složitá nebo na konání referend.

Po konci debaty 15. března hodlá Elysejský palác zveřejnit její výsledky. „Pro mě neexistují žádné zakázané otázky,“ zdůraznil prezident v dopise. Zároveň však upozornil, že „národní debata“ není ani referendem, ani volbami.

Macron nechápe podstatu problému, reagují kritici

Krátce po zveřejnění dopisu se na Macrona začala valit kritika z řad opozice i zástupců hnutí žlutých vest, kterých v sobotu vyšlo do ulic v rámci pravidelných demonstrací zhruba 84 tisíc.

Například Jeremy Clement stanici BFMTV řekl, že dopis se zabývá „jen částí problému“ a nezachází dostatečně daleko, aby řešil to, co většinu protestujících trápí nejvíc, což je klesající kupní síla. Podle další výrazné osobnosti hnutí Jeroma Rodriguese prezident zjevně nepochopil „naléhavost“ obav lidí s nízkými příjmy.

Levicoví opoziční politici kritizovali především to, že Macron znovu odmítl zavést takzvanou solidární daň z bohatství (ISF), kterou vláda zrušila na počátku loňského roku a částečně ji nahradila daní z nemovitosti. Krajně levicová strana Nepodrobená Francie národní debatu označila za „kouřovou clonu“, krajně pravicová strana Národní sdružení předsedkyně Marine Le Penové za manévr ve snaze „získat čas“.

Podle průzkumu, který zveřejnil list Le Figaro, si více než sedmdesát procent Francouzů myslí, že velká debata nepovede k žádným užitečným opatřením.

Nedůvěru obyvatel Francie vyvolala i kauza kolem Chantal Jouannové, která na debatu měla na národní úrovni dohlížet. Poté, co vyšlo najevo, jak vysoký dostává státní úřednice plat, Jouannová na svou funkci rezignovala, upozornil francouzský tisk.